ponedjeljak, 11. lipnja 2012.

Ston

Najvažnije mjesto Dubrovačke Republike, nakon Dubrovnika, po svom privrednom i strategijskom značaju zasigurno je Ston.
Ston
Kad je Dubrovačka Rebublika u 14. stoljeću kupila Pelješac počela je odmah sa izgradnjom velikog Stona na južnoj i Malog Stona na sjevernoj strani uske prevlake koja spaja ovaj poluotok sa kopnom.
Veliki Ston
Mali Ston
Stonska prevlaka utvrđena je monumentalnim zidinama, najdužim u Europi, dugim 5,5 km, visokim 5 do 10 metara, utvrđenih sa četrdesetak kula i bastiona, nazivanim još i Europskim Kineskim zidom.
Zidine
Ovo utvrđivanje Dubrovčanima je bilo važno ne samo za očuvanje svog posjeda Pelješca, već i za očuvanje dragocjenog monopolističkog artikala - soli, u prirodnim solanama u dnu stonskog kanala. Pronašla sam i zanimljiv oglas za sudionike SUMMER CAMP- STON- besplatan smještaj i osiguranu prehranu uz minimalan atraktivan rad u jutarnjim satima - berbu soli- bilo bi inetersantno pokušati!
Solana
Berba soli
Gradovi su građeni po unaprijed određenom urbanističkom planu, pa su u Malom Stonu,  tri ulice koje se protežu u smjeru istok-zapad i dvije ulice u smjeru sjever-jug, a okružuju ga zidine u obliku pravokutnika, dok ulaz u luku podsjeća na Dubrovnik, gdje se ističe kula Toljevac.
Mali Ston
Toljevac
Nad gradom je kula Koruna (kruna). Odavde se zidinama može doći do Velikog Stona.
Mali Ston - Koruna
Na rivi je Kapetanova kuća - restoran poznate TV kuharice Lidije Kralj, nazvan tako prema namjeni koju je ova kuća ranije imala, a s obzirom da je Malostonski zaljev pozato uzgajalište kamenica i školjaka, naći ćete ih i ovdje na jelovniku, kao i u Villi Koruna, hotelu Ostrea ili u svakom restoranu.
Vila Koruna
Malostonski zaljev
Kamenice
Veliki Ston ima Placu - glavnu ulicu, kao Dubrovnik, od koje ulice idu prema brdu. Na vrhu Place je Kuća glavne straže, zgrada državnih kancelarija Dubrovačke Republike, zatim Knežev dvor, i crkva stonskog zaštitnika Sv. Vlaha. 
Veliki Ston
Zgrada gradske straže
Zgrada državnih kancelarija
Knežev dvor
Crkva Sv Vlaha
Zapadno od Place i Kneževa dvora je jedan mali trg na kojem je Zgrada općine, naslonjena na dio gradskog zida. Nasuprot nje je renesansna biskupska palača, u čijem je prizemlju lapidarij. Na trgu je javna fontana iz 1581. godine.
Zgrada općine
Biskupska palača
Javna fontana
Na ulazu u grad na Velikim poljskim vratima nad gotičkim lukom nalazi se kip Sv. Vlaha, uz natpis na latinskom: "Da se ne pustoši obrana branjena slabo/Jadrana da ne prijeđe bliskog užasa moć/Tolike utvrde dvomorskom postavi Stonu/Dubrovnik, i veliku zaštitu Sv Vlaha svog."
Velika poljska vrata
Veliki Ston okružuju zidine tvoreći nepravilni peterokut. Obilazak može početi kod kule Arcimun, do Sokolić i Minčete, a sa vrha peterokuta pruža se prekrasan pogled s polukružne kule Stoviš, zatim se možee spustiti do Kule nad vodom, i izaći kod Kule Barbanata.  
Stonski peterokut
Stoviš
Arcimun
Odavde se vidi Franjevački samostan i Crkva Sv Nikole, sagrađenim u 14. stoljeću na ravnici na zapadnom dijelu grada, u kojima se čuva veliko slikano raspelo iz 1420. godine , djelo Blaža Jurjeva.
Franjevački samostan i Crkva Sv Nikole
Franjevački samostan -podjeća na onaj u Dubrovniku
Najstarija crkva u Stonu je predromanička crkva Sv Mihajla, na brdu iznad Stonskog polja, i zasigurno je jedna od najvrijednijih stonskih spomenika kulture, u kojoj su očuvane najstarije freske ovog područja.
Crkva Sv Mihajla
Južno od novih solana je vrlo stara i po karakterističnom kula zvoniku, uočljiva Crkva Gospe od Lužina, a u sjevernom dijelu grada smještena je Crkva Sv Liberana.

Crkva Gospe od Lužina
Crkva Sv Liberana
Uz gradski zid Stona, na jugoistočnom dijelu grada je samostalna četverokutna tvrđava -Veliki Kaštio, najjača utvrda Stona, koja je branila grada s morske strane, u kojoj je bio kaštelanov stan, stanovi za posadu, a često je služio kao stan i stonskom knezu, zatim oružarnica, peći skladišta za žito, a poslije je izgarđena i kapelica Sv. Jeronima.
Veliki Kaštio
Ston vas zbilja neće razočarati, jer je po svemu jedinstven i interesantan: Stonsko ljeto - kulturno zabavna manifestacija u srpnju i kolovozu, ili Kinookus - tematski spoj hrane i filma - međunarodni gastronomsko- filmski festival, ili Ston marathon- koji će obnavljanjem zidina i korištenjem Napoleonove ceste još više dobiti na atraktivnosti, Festa od kamenica o blagdanu Sv Josipa, Noć vina u kuli Arcimun, berba soli....ili samo jednostavan i miran odmor u malom mediteranskom mjestu, na nekoj uvali...
Prapratno