ponedjeljak, 26. svibnja 2014.

Pirovac

Moram priznati da sam o Pirovcu imala potpuno pogrešnu predodžbu, vjerojatno zato što sam ga vidjela samo kao jedan od izlaza sa autoceste, a baš ništa u blizini ne odvlači pogled, samo kamenjar i nisko, neatraktivno grmlje. Čak i kad putujete Jadranskom magistralom, Pirovac vam se neće učiniti posebno zanimljivim.
Pirovac
A Pirovac je zapravo malo, lijepo mediteransko mjesto, s prekrasnim plažama i bogatom i dugom povijesti.
Pirovac
Pirovac se spominje u 13. stoljeću kao posjed bribirskih knezova Šubića, koji su u srodstvu s hrvatskim kraljevskim obiteljima Petra Krešimira i Dmitra Zvonimira. Tu u blizini je Dmitar Zvonimir ustupio papi samostan Sv Grgura u Vrani, koji je služio kao svratište za mnogobrojne vitezove templare koji su se ovuda spuštali u Svetu zemlju. Pirovac je bio njihova morska utvrda.
Pirovac

Tada se spominje kao Slosella, Slosslein, što na njemačkom znači maleni dvorac-dvorčić. Izvedenicom iz ovoga naziva Pirovac se sve do 1931. godine nazivao Zlosela, ali ne dakle, po nekom zlu koje se tu dogodilo, već prema značenju dvorac, utvrda. Naziv Pirovac koji mu je vraćen, jer je korišten mnogo prije naziva Zlosela, potječe od grčke riječi:pyr- pir- korov, ili po najraširenijem korovu - pirika, koji je toliko raširen da ga ljudi jednostavno nazivaju: trava, a malo njih zna da ima i ljekovita svojstva.
Spomenik nazivu mjesta
U 16. stoljeću u Pirovcu grofofska obitelj Draganić dograđuje dvorac i uređuje ga u neorenesansnom stilu, također gradi mjesnu crkvu u gotičkom stilu, a koja je kasnije rekonstruirana u  baroknom stilu.  To je današnja župna crkva Gospe Karmelske čiji se blagdan slavi 16. srpnja. Uz groblje grade kapelu obitelji Draganić-Vrančić posvećenu Sv Jurju u kojoj se nalazi i obiteljski sarkofag. (Vjenčanjem iz loze poznatih Vrančića, obitelj nastavlja svoje potomstvo kao Draganić-Vrančić).
Crkva i dvorac
Pirovac
Sarkofag obitelji Draganić-Vrančić

Kapela Sv Juraj
Radi obrane od Turaka sagrađen je i obrambeni zid, pokretnim mostom se preko Vrata sela ulazilo u naselje. Vrata sela bila su središte društvenog života na koje su se skupljali mještani i družili, te dogovarali najvažnije poslove. Postoji i legenda prema kojoj je sa tih vrata glasoviti branitelj Mihael Urem, polijevao Turke vrelim uljem, te neki rado prihvaćaju mogućnost da su Turci, bježeći pred njima, Pirovac prozvali Zlosela. Od ovog ljeta po prvi put je održana manifesticaja u povodu sjećanja na te događaje.

Vrata sela

Grad

Pirovac

Sve do sredine 19. stoljeća Pirovac je bio otočić opasan zidima i okružen morem, a onda je nasipanjem postao dio kopna na koje se i proširio.
Pirovac-šetalište
Pirovac
Pirovac obiluje i prirodnim ljepotama, Pirovački zaljev je svojevrsni fenomen, uvučen u kopno 10-tak kilometara, pa je i temperatura mora ovdje nekoliko stupnjeva viša. Na otočić Sustipanac u Pirovačkom zaljevu, na kojem su ostaci rimskih villa i ostaci franjevačkog samostana, i koji obiluje mnoštvom osamljenih mjesta, pod stoljetnim borovima, rado odlaze nudisti i ljubavni parovi, te je tako i dobio naziv Otok ljubavi.
Sustipanac

Na južnoj strani zaljeva pod brdom Makirina, koji kao da je izronio iz mora, nalazi se poznata plaža Makirina sa ljekovitim muljem. Na lokaciji Ivinj su također ostaci rimskih villa, na kojima je na temeljima ranokršćanske crkve sagrađena crkvica Sv Martina.
Makirina
Ivinj- Sv Martin
Pirovac je na samoj periferiji šibensko-kninske županije, pa njegovi stanovnci imaju dojam i kao da su "zadnja rupa na svirali". Pokušaj je da se Pirovac odmakne od radničkog turizma kakav se ovdje u socijalizmu razvijao, te da se radnička odmarališta pretvore u manje obiteljske hotele, čime bi se uz postojeći hotelski kompleks Miran povećali smještajni kapaciteti u ovom lijepom primorskom gradiću. U planu je i izgradnja moderne marine, a za izgradnju održivog sustava napajanja eko javne rasvjete na brdu Makirina dobivena su sredstva Fonda za zaštiu okoliša.
Prosika -na morskoj strani (iz Vranskog jezera)
Grad
Miran
Pirovac ima svoje potencijale, ne samo zbog blizine mnogih drugih atraktivnih lokacija: Krka, Kornati, Vransko jezero, već i zbog samog sebe, treba se malo bolje potruditi oko ovog mjesta, a vjerojatno ga treba i  malo bolje prezentirati svijetu, jer, mogu priznati da sam ja možda iznimka koja je imala loš image o Pirovcu, ali ako ima još domaćih koji o Pirovcu znaju malo, i koji misle da je to samo korov ili zlo selo...pod hitno je potrebno isprobati ljekovito blato na Makirini...

Makirina
Apartmani Mikin
Apartmani Meić