srijeda, 25. lipnja 2014.

Biograd na Moru

Ako više volite turističku gužvu od pašmanskog mira i tišine, vratite se na obalu Pašmanskog kanala u Biograd na Moru, u centar rivijere, koja uz pašmanska mjesta obuhvaća još i Pakoštane, Drage, Vrgadu jugoistočno i Sv Filip i Jakov, Turanj i Sv Petar na Moru sjeverozapadno od Biograda.
Biograd na Moru
Ali da se najprije malo vratimo u prošlost. Biograd je jedan od najstarijih hrvatskih kraljevskih gradova, grad kojeg su osnovali Hrvati, koji se spominje u Porfirogeneta 950.godine kao Belograd, Alba Maris, Alba Civitas. Grad je utvrđen na malenom poluotočiću, a pretpostavlja se da su se u obližnjoj uvali nalazili ostaci nekadašnjeg rimskog naselja Blandona, gdje su pronađeni dijelovi rimskog vodovoda.
Karta
Hrvatski kraljevski gradovi su, osim Biograda, i Šibenik, Knin, Skradin, Nin, Klis, Bijaći i Omiš. Prema nekim izvorima, u Biogradu je okrunjen Držislav Trpimirović (sin kralja Mihaila Krešimira II i kraljice Jelene koje poznajemo iz Solina). Dvije zlatne krune, koje su se po Zvonimirovu prijepisu prava papi na Vranski samostan tada nalazile u samostanu, pripadale su kralju Tomislavu, koji je krunjen 925. na Duvanjskom polju i druga kralju Držislavu (969-997) koji ju je dobio od Bizanta kao priznanje vladarskog položaja.
"Hrvatski kraljevi"
Legenda koja se veže uz kralja Stjepana Držislava je legenda o postanku hrvatskog grba: u ratu s Mlečanima pao je u ropstvo, a dužd Petar II Orseolo uputio mu je izazov - ako u tri partije šaha pobijedi, bit će oslobođen. Kralj Držislav je prihvatio izazov, pobijedio mletačkog dužda, koji ga je potom oslobodio, a on je, u sjećanje na taj trenutak, uzeo šahovsku ploču kao svoj grb. 
Ostaci palače uz crkvu Sv Stošije
Zbog nesloge Držislavovih sinova, Hrvatska je oslabila, a Petar II Orseolo 1000. godine zauzeo je veliki dio Dalmacije, između ostalog i Biograd i nazvao se duždom dalmatinskim. (Tada je Orseolo vjenčao svoju kćer Hicelu sa sinom Svetoslava Suronje, najstarijeg Držislavova nasljednika, kojem su braća Krešimir III i Gojslav preoteli vlast. Nasljednik Svetoslavove loze, koja se preko Venecije preselila u Slavoniju, je poznati nam Dmitar Zvonimir, dok je Krešimir IV unuk Krešimira III, tj sin Stjepana I).
"Hrvatska kruna"
Petar Krešimir IV (1058-1074), preuzima pod svoju vlast dalmatinske gradove i otoke i povezuje ih s hrvatskom državom u jedinstven političko-upravni teritorij, te postaje jedan od najslavnijih hrvatskih kraljeva. Poticao je razvoj gradova osnivanjem samostana i darivanjem posjeda crkvi. Jedan od takvih samostana je i već spomenuti benediktinski samostan Sv Ivana ovdje u Biogradu, s posjedima u Rogovu i Žirju, a Zvonimir im je ta prava potvrdio, te proširio na posjede na brdu Sv Kuzme i Damjana.
Ostaci samostana

Zvonimir je za vrijeme Petra Krešimira IV bio njegov suvladar, ban  slavonski, koji je Slavoniju vratio pod hrvatsku vlast, nakon što su je, zbog već spomenute nesloge Držislavovih sinova, preuzeli Mađari. Ovu svoju poziciju je ojačao i brakom sa Jelenom, kćerkom mađarskog kralja Bele I Arpadovića. Krešimir nije imao sina, te ga je trebao nasljediti sinovac Stjepan II, koji se zbog bolesti odrekao krune i povukao u samostan Pod Borovima (Sustipan u Splitu), te ga je nasljedio njegov dotadašnji suvladar Zvonimir (1075-1089).

Trg
Treća hrvatska kruna je upravo Zvonimirova kruna, koja mu je poslana od pape Grgura VII, kao priznanje vlasti. Zvonimir je osigurao stabilan međunarodni položaj Hrvatske i ojačao razvitak gospodarskog i kulturnog života. Poznate su nam legende o smrti Zvonimirovoj i navodnoj kletvi kojom se objašnjava pad Hrvatske pod tuđinsku vlast (iako neki povjesničari ne nalaze temelj tvrdnjama za njegovu nasilnu smrt.) 
Zvonimir
S obzirom da mu je sin Radoslav umro, te nije imao nasljednika, na prijestolje su pretendirali s jedne strane pristaše hrvatske stranke (Krešimirova kćerka Neda?) i postavili kratkotrajno Stjepana II iz samostana Pod Borovima na vlast, pa potom Petra Snačića (Svačića) za kralja. S druge strane Zvonimrova supruga Jelena, smatrala je da baštinsko pravo na krunu ima njen brat Ladislav, ugarski kralj.

Nekoliko godina traju borbe oko prijestolja, nakon Ladislava, njegov nećak Koloman preuzima vlast u Ugarskoj, ali i u Hrvatskoj, za koju se izbori najprije na bojnom polju s kraljem Petrom na Gvozdu, a zatim dobiva priznanje vlasti od 12 hrvatskih plemena, te se kruni Zvonimirovom krunom 1102. godine u Biogradu na Moru. Zvonimorovom krunom nastavljaju se kruniti hrvatsko-ugarski kraljevi sve do Ladislava Napuljskog 1409. kada je, nakon što je Dalmaciju prodao Mlečanima, pobjegao u Napulj, ponio i krunu, te joj se više ne zna trag. A o tome kako su se dugo spominjali mira i blagostanja za vrijeme Zvonimirove vladavine možda svjedoči i epigraf kojeg je povjesničar srednjeg vijeka Toma Arhiđakon zapisao sa njegovog groba:


TKO ĆE MOĆI SUZDRŽATI NAROD, DA NE UZDIŠE,
KADA BUDE GLEDAO OVAJ GROB, DOISTA VRIJEDAN OPLAKIVANJA?
JER U OVOJ TAMI POČIVA SVIJETLA ZVIJEZDA
UZVIŠENA PODRIJETLA. KAKO LI SE ČUDNO TRNE!
JER NJEZINA SE DIVLJAČKA SMRT MOŽE S PROKLINJANJEM TUMAČITI
CRNIM ZLOČINIMA OPAKOGA NARODA
BIJESNI POPUSTIŠE DO KRAJNOSTI SRCU
I NAJTEŽIM UMORSTVOM POGUBIŠE KRALJA
KREPKE SNAGE, RUKOM MOĆNOGA,
POBOŽNOGA ZVONIMIRA, BESKRAJNO POŠTENOGA,
KOJI JE BIO NJIHOV ŠTIT PROTIV DUŠMANIMA,
NAVIKAO DA SATIRE NEPRIJATELJSKA VRATA,
OPLAKUJTE, PRVACI, VEĆ JEDNOM GLAVARA ČASTI,
STARCI I MLADIĆI HRVATSKE ZEMLJE,
JER ŠTO BIJAŠE PRVA SVEČANOST KRALJEVSTVA
I UJEDNO ČAST I SLAVA, SADA JE PROPALO.

Biograd na Moru je 1125. godine stradao pod napadom Mlečana, koji je doslovno sravnjen i opljačkan. Kad su 1202. godine Mlečani porušili Zadar, stanovnici su se sklonili u tada obnovljeni Biograd, i nazvali ga Novi Zadar (Zara Nouva), a nakon ponovnog povratka u Zadar, nastavili su ga nazivati Zara Vecchia - Stari Zadar, a taj naziv je ostao u svim topografskim i geografskim kartama punih 8 stoljeća, sve do konca II svjetskog rata. 
Zara Vecchia
Biogradom su tijekom 13. i 14. stoljeća upravljali knezovi cetinski i bribirski, te vranski templari. 1409. godine Ladislav Napuljski Dalmaciju prodaje Mlečanima, te je u razdoblju od 15.-18. stoljeća Biograd često puta stradavao u mletačko-turskim ratovima, pa je od jednog kraljevskog krunidbenog grada postao jedno malo selo, čije stanovništvo se uglavnom bavilo poljoprivredom.

Biograd
Svojoj zaštitinici Sv Stošiji, čije su štovanje ovdje proširili Zadrani, kada su se tu privremeno sklonili, sagradili su crkvu 1761. godine na ruševinama krunidbene palače. Na zvoniku su tri zvona, dobivena iz Padove 1925. godine, pri proslavi 1000 godišnjice hrvatskog kraljevstva, čime su Biograđani posvjedočili svoje hrvatsko obilježje i tom prilikom podigli spomenik kralju Tomislavu u obliku obeliska od istarskog kamena, s urezanom hrvatskom krunom i staropleternom ornamentikom. (Spomenik je srušen u II svj ratu).
Crkva Sv Stošije
Riva
U gradu su još i crkvice iz 19. stoljeća, posvećene Sv Roku i Sv Anti, a u novom naselju Biograda sagrađena je Crkva Sv Ivana Krstitelja 1988. godine.
Crkva Sv Roka
Crkva Sv Ante
Crkva Sv Ivana Krstitelja
Turizam se u Biogradu počinje razvijati gradnjom prvog hotela Ilirija 1934. godine, sa intencijom da ovo mjesto postane "jugoslavenska Nica". Osnovano je i Društvo za poljepšavanje mjesta Soline.

Povijesna fotografija  izgradnja hotela
Danas Biograd prvenstveno i možete prepoznati s turističkih razglednica kao jedno mondeno turističko odredište međunardnog značaja. Ovdje se mogu zadovoljiti svi oblici turističke potražnje: vrhunski hotelski smještaj u hotelima s četiri zvjezdice, kampiranje, nautički turizam... ili ako želite mediteranski ugođaj i srdačnost domaćina u privatnim villama i apartmanima...Nacionalni parkovi Krka i Kornati su blizu, pa čak i NP Paklenica i Velebit, zatim  Parkovi Prirode Vransko jezero i Telaščica također...robizonski turizam na Pašmanu... Ali sve, i više od toga ćete naći u brošurama, pa to nije potrebno posebno isticati.
Hotel Ilirija
Marina
Hotel Adriatic
Hotel Kornati
Plaža
Kamp
Prepuna plaža
A ako vam, kao meni,  nedostaju ovdje tragovi slavne prošlosti, blizu su Šibenik i Zadar, koji vam to mogu i te kako ponuditi. Mogu ipak oprostiti Biogradu što je izabrao svoj pravac razvoja prema modernom ljetovalištu, jer je kontinuirano kroz stoljeća rušen i razaran, pa se danas i ne nazire nekadašnje značenje grada. Ostaje barem Zavičajni muzej u kojem se čuva arheološka zbirka, etnografka zbirka, povijesni odjel, teret potopljenog broda, umjetnička zbirka....
Biograd pogled s mora
Biogradski stol
A kad vas pozovu na Biogradski Dugi stol, to nije povezano sa "stolovanjem" kraljeva u Biogradu, već se radi o manifestaciji koja se već devetu godinu održava na početku turističke sezone, eno-eko-gastro-etno stol, na kojem se predstavljaju autohtoni hrvatski proizvodi. To je festival izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija, sve popraćeno priredbama i folklorom, uz ponudu izvornih suvenira.
Biogradski stol
Kafić plaža
U sličnom smislu je pokrenuta manifestacija Najduža štrudla, po prvi put održana u rujnu 2013. godine, koja promovira autohtone proizvode ovog kraja, kao što je višnja maraska, pa se osim najduže štrudle od višnje maraske, nude i maraskino, cherry-brandy, višnjevača i drugi proizvodi ove višnje, koja je tradicionalni proizvod zadarskog kraja, a koja se smatra najukusnijom višnjom na svijetu.
Njaduža študla
Biograd na Moru

Još jedna manifesticija novijeg vremena ističe Biograd na Moru: Croatia Harley Days 2014. Nakon uspješnog domaćinstva 2011. godine, ponovo je Biograd domaćin ovom zabavnom spektaklu (12-15.6.). Uz druge zabavne  aktivnosti i glazbene sadržaje, vrhunac je parada od nekoliko tisuća motora Harley Davidson....
Croatia Harley Days
 .....ali ja, kad malo zažmirim.... nemojte mi zamjeriti što ovu kolonu jahaćih ljubimaca kroz vremeplov ugledam kao......dojahaše plemići na svojim konjima iz svih dijelova Europe na svečanost krunidbe....u stari kraljevski grad.