petak, 11. studenoga 2011.

Vis

Još bih se mogla zadržati na Hvaru, ali vratit ću se opet tamo, a sada idem istražiti Vis, odakle su pohitali u pomoć Dionizijevi vojnici Grcima iz Pharosa, Starog Grada u borbi s Ilirima. 
Vis
Idem vidjeti otok koji je u mojim asocijacijama zatvoreni, zarobljeni, osamljeni otok, iako vjerujem da to nije, pa je najbolje upoznati ga i uvjeriti se u suprotno.
Vis
Iako smo tvrdili da je Stari Grad najstariji grad u Hrvatskoj, sada se čini da je to ipak Vis, kojeg su 397. godine pr Kr. osnovali Grci Dionizija Sirakuškog. U to vrijeme Vis (Issa) kao grad-država, osniva svoje kolonije po susjednim otocima, a sa starosjediocima, Ilirima, živjeli su u miru. Lumbarda na otoku Korčuli, Salona, Stobreč i Trogir su poznate issejske kolonije u to vrijeme.
Vis
Kada je Gaj Julije Cezar  postao rimski car, on dokida samostalnost Isse i od tada Issa postaje dio rimskog imperija. Grčko-rimsko razdoblje vidljivo je i danas u ostacima termi, kazališta i gradskih bedema.
Issa
997. godine Mlečani dužda Petra Orseola ruše Vis, a stanovništvo se premješta u Velo Selo, gdje se i danas nalazi svetište Gospe od Velog Sela, koja je i svetište cijelog otoka.
Velo Selo
U vrijeme Mletačke vlasti, Vis je dio hvarske komune u kojem hvarski plemići podižu svoje ljetnikovce. Nakon Venecije i ovdje dolazi Napoleon, ali nakratko i Englezi, a zatim Austrija. 1866. godine ovdje se odigrala važna bitka kada su Hrvati pod zastavom Austrije pobijedili Italiju u "Viškom boju", a sagrađena utvrda iz tog doba, Gospina batarija odigrala je važnu obrambenu ulogu.
Vis
Gospina batarija
Još je jednom Italija posegnula za Visom, 1918. godine, ali Rapallskim ugovorom 1921. godine ulazi u sastav Kraljevine Jugoslavije. Velikosrpski krugovi iz Beograda nudili su zemlju Višanima koji prijeđu na pravoslavnu vjeru, što je dio težaka i učinio, čak je 1933. godine sagrađena i pravoslavna crkva, ali je u bombardiranju u ratu stradala, i konačno je srušena 1963. godine, kad se obilježavala godišnjica Titova dolaska na Vis.
Riva
Italija po treći put kreće na Vis 1941. godine, i provodi politiku talijanizacije, ali nakon kapitulacije 1943. godine komunisti i partizani preuzimaju vlast, gdje se i Tito sklonio nakon desanta na Drvar. Socijalističko razdoblje Vis je proživio u stagnaciji i ograničenjima, bio je vojna baza jugoslavenske vojske, a turistima i strancima bio je ograničen pristup. Sve ovo je vjerojatno kod mene i stvorilo sliku o Visu kao osamljenom otoku u žici.
Spomen iz II svjetskog rata
Čak početkom domovinskog rata još je tu boravila jugoslavenska vojska, pa su se u istom mjestu mogli sresti i hrvatska policija i vojna policija JNA, baš kao u filmu "Kako je počeo rat na mom otoku" gdje major Aleksa minira skladišta i prijeti kako će cijeli otok dignuti u zrak ako itko išta pokuša protiv njegove vojarne. Mještani  organiziraju priredbu ispred vojarne i između pjesama i recitacija pregovaraju s majorom (Aleksa, vrati se kući, skuvala sam ti pašta šutu!) i pozivaju njega i vojnike na predaju. Tek šest mjeseci nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, jugoslavenska vojska se povukla sa Visa!
Aleksa vrati se kući!
Grad Vis se nalazi na sjevernoistočnoj strani otoka, u uvali Sv. Jurja, a otočić Host i poluotok Pirovo štite ga od utjecaja otvorenog mora. Pojas visokih brda odvaja ga od polja u unutrašnjosti otoka. Gradu Visu pripadaju i mnoge lijepe uvale na južnoj i jugositočnoj strani otoka, kao što su Milna, Rukavac, Srebrna, Stiniva, Stončica, Travna mala, Travna vela...koje imaju veliki turistički potencijal.
Uvala Stiniva
Vinogradarstvo, poljoprivreda i ribarstvo ovdje imaju veliko gospodarsko značenje, ali konačno je i turizam postao značajna gospodarska djelatnost, jer ima izvanredne mogućnosti, sredozemnu klimu, a s obzirom da je ipak udaljen od ostalih otoka na pučini, to mu daje i posebnu avanturističku notu. Još kad se spomenu prirodne ljepote kao što su Modra špilja na otoku Biševu, Zelena špilja na Ravniku ili Kraljičina špilja, pa čak i Titova špilja, čini se kao da u tu prirodu nije dirnuo čovjek.
Modra špilja (Biševo)
Kao najstariji grad, Vis se može pohvaliti sa svojim arheološkim lokalitetima, a čije istraživanje je još u tijeku. Interesantna je lokacija Martvilo, koja se nalazi iza sportskog centra, a predstavlja jedino starogrčko groblje u Hrvatskoj, danas je sačuvano samo 1/5 njegove veličine.
Martvilo
Malo dalje, uz more, nalaze se ostaci rimskih termi iz 1. i 2. st , lokalitet koji se također još istražuje, a vjerojatno su jedan od najvećih kupališnih kompleksa na Jadranu. Tu je i rimski forum, a na poluotočiću Pirovo, na ostacima antičkog teatra sagrađen je franjevački samostan u 15. stoljeću i crkva Sv. Jurja, zaštitnika Visa. Zvonik je izgrađen kasnije, u 18. stoljeću, odvojen od crkve, na malo višem položaju kako bi bio istaknutiji usred luke.
Rimske terme
Franjevački samostan i crkva Sv Jurja-poluotok Pirovo
Oko bivšeg grada Issa vide se ostaci bedema, kao i ostaci kuća, a uz more oko Pirova vide se ostaci lučkih zgrada i antičke luke koja je danas pod morem.

Na rivi je, na temeljima predromaničke crkve, sagrađena crkva Sv. Ciprijana i Justine, čiji blagdan se slavi na 26. rujna i u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi. Prema legendi Cirpijan je bio poganski čarobnjak koji je imao posla s demonima. Zaljubio se u mladu kršćanku Justinu i htio je zavesti, ali ona ga je odbila, nakon čega ju je on napao uz pomoć demosnkih sila. Ona je, međutim, demone odbila tako što je napravila znak križa. Vidjevši to i Cirpijan je napravio znak križa, oslobodio se demona i postao kršćanin. Oboje ovih mladih ljudi progonjeno je u vrijeme Dioklecijana, uhvaćeni su i ubijeni u Damasku.

Crlva Sv Ciprijana i Justine
Posjeta viškom muzeju u utvrdi " Gospina batarija" obogatit će vašu radoznalost pokazujući vam eksponate vezane uz arheologiju, issejske posude i vaze,  mnogobrojnu drugu keramiku, vrčeve za vino, terakotnu plastiku, predmete vezane uz ribarstvo, brodogradnju, etnografske zbirke i predmete najnovije povijesti, i pružit će vam uvid u život viškog čovjeka od najstarijih dana do danas.
Gospina batarija-muzej
Zbirka ISSA u batariji
Smještaj se može naći u hotelu Issa, koji je uz samu plažu, a u blizini je i hotelski sportski centar zatim hotel Tamaris, hotel Saint Giorgio, a i mnoge privatne kuće preuređene su u komforne apartmane.
Hotel Issa
Kulturno ljeto s bogatim kulturno umjetničkim programom, kazališne predstave u amaterskom kazalištu "Ranko Marinković", razni koncerti od klasične glazbe, jazz, rock do klapskih nastupa uljepšat će sliku Visa i dati mu toplinu mediteranskog grada koji živi na otvorenom.
Pranje ulica pred blagdan
Eh, upravo kad sam htjela završiti u ugodnoj atmosferi Visa, i zaboraviti njegovu dugogodišnju izolaciju, sjetih se: Pa da! Ranko Marinković, naš poznati pisac, upravo je u Visu rođen  ratne 1913. godine, a njegov poznati Kiklop, nije mitološko čudovište iz Homerove Odiseje, već neizmjeran strah pred nadolazećim ratom.
Ulica
Ipak! još ću malo ostati na Visu, da se prilagodim!