ponedjeljak, 22. listopada 2012.

Trpanj (Pelješac)

Već je prošlo dosta vremena, a još se nisam maknula sa Pelješca, da li zbog njegove tajanstvenosti ili zbog ovih neizvjesnosti oko izgradnje mosta. Eto,konačno ipak idem u Trpanj!
Trpanj
Našla sam tamo jednu idealnu kućicu za odmor smjestenu u masliniku na osami, u kojoj je sve što mi treba: spavaca soba, mala kuhinja i prostor za blagovanje, kupaonica i dvije terase sa paviljonom od loze.  

Apartmani Salacan
Trpanj je malo slikovito mjesto s opuštenom atmosferom malog mediteranskog ribarskog gradića. Udomaćit ćete se već slijedeći dan svog boravka.
Na ulicama Trpnja
U trenutku se može učiniti kao da je život stao, i kao da ćete pronaći u trafici razglednicu kojom ćete se javiti sa ljetovanja.
Razglednica
Život na obalama i brežuljcima Trpanj datira još iz prapovijesti o čemu svjedoče ostaci keramike i karakterističnog suhozida na padinama Gradine, ilirskog plemena Plerejaca. Na brežuljku Sv.Roka također nalazimo prapovijesne ostatke na kojima je kasnije sagrađena crkvica. 
Sv Roko
Osim zaštitnika Sv Roka, u Trpnju se slavi blagdan Sv Petra i Pavla u središnjoj trpanjskoj crkvi sagrađenoj u 17. stoljeću, u kojoj se nalaze sakralna umjetnička djela, kao i Gospa od Karmela i Velika Gospa.

Crkva Sv Petra i Pavla
Gospa od Karmela
Na ulazu u trpanjsku luku dominira kip Gospe Zvijezde Mora podignut kao zavjet moreplovcima iz Trpnja koji su plovili svjetskim morima. Na blagdan Velike Gospe je velika pučka fešta, stanovnici Trpnja i okolice dolaze u svojim brodicama  kako bi na moru ispred kipa Gospe bili na svečanoj misi.
Kip Gospe od Mora
O porijeklu imena Trpnja postoji više teorija, po jednoj ime dolazi od hrvatskog glagola -trpjeti, asocirajući na težak način života Trpanjskih radnika i ribara. Po drugoj teoriji ime dolazi od grčke riječi za srp, na koji asocira raspored hridina, koje strpeći iz mora zaklanjaju trpanjsko Pristanišće (luku). Prema trećoj teoriji ime je Trpanj naslijedio od antičke utvrde zvane Tarpano ili Tarponio, čiji ostaci još postoje na brijegu neposredno iznad luke.
Trpanj
Trpanjci su 1893. godine,  dakle prvi u Dalmaciji zahtijevali da se trgovačka korespodencija vodi na hrvatskom jeziku u vrijeme kad je društveno ekskluzivna aristokracija i građani talijanskog odgoja negirala svaki kulturni karakter jeziku širokih masa, te su ih autonomaši pogrdo nazivali "terribli farauni". Hotel u Trpnju baš po tome nosi naziv Faraon. Iako izgleda kao hotel socijalističkog tipa, ipak je moderno opremljen. U neposrednoj blizini hotela je šljunčana plaža  Pozora s prirodnim hladom i plićakom.
Faraon
Osim ove plaže moguće je pronaći prekrasne plaže u okolici: u smjeru Dube je plaža Divna, čije ime samo za sebe govori o njoj, zatim plaža Duba, pogodna za izlete s djecom, te Jezero, čijoj ljepoti i jedinstvenosti ove plaže doprinosi i jezero, koje plažu okružuje s kopnene strane, čija se voda u more ulijeva bistrim potočićem preko bijelog žala plaže.
Divna
Duba
Jezero
I evo za kraj ulomak o Trpnju kojeg je 1911. godine, napisla Paula Preradović, unuka našeg velikog pjesnika:
" Kad mislim na Trpanj tad vidim mnogo crvenog sunca, bijele užarene hridine i modro more, tako modro da to ne može zamisliti nitko tko to nije vidio. Za stvaranje ove nepojmljive opojne boje izgleda mi da se uzelo sve što je modro na svijetu, sve svjetlosti i sve dubine... U ovom zaljevu sa šumovitim brdima u pozadini, leži Trpanj, bijeli gradić kojeg nitko ne pozna. Nitko od onih mnogih, koji su sada već otkrili Dalmaciju i s palube velikih brzih parobroda promatraju ovu zaboravljenu divnu zemlju. Oh Trpnju! Iako tvoj ponosni Hotel "Bosna " zaostaje i za najobičnijom zaštitnom kućom u Alpama, sa svim tim, oh Trpnju, ja ću na tebe misliti do konca svog života, jer si blistao kao bajka, te u mom životu bio jedan veliki blagdan. Hoćeš li biti manje lijep, Trpnju, kad mnogo i premnogo ljudi nađe put do tebe."
Trpanj-zalazak sunca