četvrtak, 11. travnja 2013.

Ploče

Evo se probudih iz zimskog sna. Nije mi se dalo na put krenuti.
A gdje bi iz Trpnja nego u Ploče! Sada trajektom dok nema mosta.
Ploče
Primjećujem  kako Ploče drugačije izgledaju nego u vrijeme kada smo u studentskim danima odavde polazili vlakom u Sarajevo. Prisjećam se Tilde, moje prijateljice sa fakulteta, živi li još tu?
Luka Ploče


Da, znam! Ranije Ploče nisu imale crkvu, a mjesto bez crkve je nekako bezlično i otužno.
Zbog komunističkih političkih pritisaka u Pločama je bila zabranjena gradnja župne crkve i planiran je grad bez sakralnog objekta,ali sada se na pločanskoj rivi ponosno ističe Crkva Kraljice Neba i Zemlje, sagrađena 2007. godine, te je tako grad prepoznatljiv jer ima sve što imaju moderni gradovi.

Riva-Crkva Kraljice Neba i zemlje
Ploče su tek značajnije naseljavane nakon II svjetskog rata kada je zatrebalo radnika za obovu željeznice i luke, do tada je to samo bila luka na ušću Neretve. Najprije su to bili stanovnici okolnih mjesta koji su nakon povratka iz izbjeglištva u Ell Shat našli svoje razorene kuće. Prvi Pločani su živjeli u barakama na Crnoj rijeci i u barakama uz Pekin dolac u gornjem djelu grada.
Crna rijeka
Prvi stanovnici su ovo mjesto nazivali Ploča ( u jednini) (...bija san u Ploči). Mjesto je doživjelo  nekoliko promjena imena: Porto Tolero (rt Višnjica) u Austrougarskoj, Aleksandrovo u staroj Jugoslaviji, Kardeljevo  i Ploče, pa ponovo Kardeljevo u Jugoslaviji, i sada Ploče.

Ploče
Jadranska magistrala, Rogotinski most, cesta prema Mostaru i željeznička pruga do Sarajeva učinile su ovaj gradić prometnim, te su se počeli nazirati obrisi grada. Kad sam ovdje uvijek se sjetim jedne stare pjesme, koju  onda ne prestajem pjevušiti....


Ploče su danas mali lučki gradić, a područje grada obuhvaća i nekoliko okolnih naselja: Baćina, Banja, Komin, Peračko Blato, Plina Jezero, Rogotin, Staševica i Šarić Struga.

Rogotin
Najzanimljiva pojava su jezera u blizini Baćine - Baćinska jezera, čije je dno ispod razine mora. Jezera su nepravilnog oblika, a sastoje se od pet povezanih i jednog odvojenog jezera u kojima je voda slatka, ali ima i izvora koji su direktno povezani s morem.Ova jezera su česti cilj izletnika i turista.
Baćinska jezera
A u Ploče možete doći i kada je u tijeku najzanimljiviji spektakl i turistička atrakcija Marton lađa. Start je u Metkoviću, cilj u Pločama, a o tome ćemo više kad stignemo u Metković....
Lađe na Neretvi