utorak, 16. travnja 2013.

Opuzen

Krenemo li uzvodno Neretvom, na središnjem dijelu toka nailazimo na Opuzen, gradić nastao na malenom otočiću, okružen Neretvom i Malom Neretvom.Otok je nastao od mulja što ga je nanosila rijeka, a teren zbog toga sklizak - opuzljiv.
Opuzen
Opuzen nosi ima po tvrđavi Opus (Fort Opus) koju su sagradili Mlečani nasuprot turskoj kuli Norin na sjeveru, kako bi utvrdili svoju poziciju u Neretvanskoj dolini. Također otok Posrednica na kojem je sagrađen Opuzen zvao se Opus, tako ga spominju u Dubrovačkoj Republici kao mjesto na kojem se trgovalo solju.
Izlazak sunca u Opuzenu
Dolinu Neretve nastanjivali su Iliri u 4. st. pr.Kr., na vrhovima brežuljaka oko doline Neretve to svjedoče ostaci njihovih grobnica - gromile. Nakon toga Grci grade Naronu (rijeka Naro - Neretva)- važno trgovačko središte, (današnji Vid u blizini Metkovića), koja nakon rimskog pokoravanja u 1. st. pr. Kr. postaje rimska kolonija Narona.

Dolina Neretve
U 7. stoljeću dolaze Hrvati i osnivaju Neretvansku kneževinu. Neretvani su bili vješti pomorci, a poznati su kao Neretvanski gusari, čiji je najpoznatiji vođa bio hrvatski knez Domagoj. Brodovi koje su koristili nazivaju se lađe i vrlo su slične onima koje se danas koriste na Neretvi.
Opuzen
Upravo je u Opuzenu od članova Opuzenske udruge Neretvanski gusari osmišljen Maraton lađa, sada već sveneretvanski sportski događaj, utrka autohtonih tradicionalnih plovila, koji se prvi put održao 1998. godine u sklopu obilježavanja sedme godišnjice Hrvatke vojne operacije Zelena tabla- Male Bare. Svake godine u kolovozu ovdje sudjeluje prosječno 35 ekipa što je oko 600 natjecatelja, a prati ih uživo duž rute oko 50 tisuća gledatelja, pa je ovo jedno od najmasovnijih natjecanja u Hrvatskoj, te svojevrsna turistička atrakcija i spektakl.

Maraton lađa
Da bi se zaštitili od pokušaja da se ove lađe učine bržima tj da zaštite njihov tradicionalni oblik, u vlasništvu Udruge lađara Neretve, u svrhu natjecanja na Maratonu, izgrađene su 33 lađe, koje zadovoljavaju pravilima Maratona i na kojima nisu dozvoljene nikakve preinake. Pobjednička ekipa dobiva zlatne medalje, prijelazni pobjednički štit kneza Domagoja  težak 27 kg, i mali štit u trajno vlasništvo, te novčanu nagradu.
Neretvanska lađa
Štit kneza Domagoja
Ulazeći od Ploča prema Opuzenu u dolinu Neretve, primjetit ćemo sasvim drugačiji krajolik od uobičajenog dalmatinskog krajolika- s mora ulazimo u područje rijeka, delte, močvara, rukavaca, jezerca, zelenih polja - otkrivao bogatu dolinu, koju još nazivaju Zelena dolina, hrvatska Kalifornija i Zlatna dolina po boji zlatno žutih plodova mandarine.
Dolina Neretve
Svakako je interesantan povod otići ovdje u aranžmanima pod nazivom Berba mandarina, gdje turisti uz kratko predavanje o uzgoju agruma, po prvi put otkrivaju kako izgleda stablo mandarine. Berba se odvija uz veselu glazbenu pratnju, domaće likere i rakiju...Neretvljani sve više otkrivaju mogućnosti svoga kraja u turističkima ponudama, pa tako i uz cestu nailazimo na bogatu ponudu domaćih proizvoda: mandarina, lubenica, smokava, likera, marmelada....
Mandarine
Berba mandarina
U ponudi je i fantastičan fotosafari rukavcima Neretve u tradicionalnim lađama! A kako more duboko zadire u Neretvu, sve do Metkovića, tako se u rijeci pri površini lovi riječna riba, a pri dnu morska riba. Interesantno! Specijalitet ovog kraja zasigurno je budet od jegulja i žaba. Nemojte otići a da to ne probate!
Foto safari
U Opuzenu se ističe kao prepoznatljivi dio grada Crkva Sv Stjepana, sagrađena u 19. stoljeću, uz koju je formiran mjesni trg, kao scenski prostor. Na suprotnoj strani sagrađena je škola austrougarskog tipa, danas je na njenom mjestu nova poslovna zgrada koja je malo narušila proporcije trga. Tu je i nekoliko kasnobaroknih stamnbeno gospodarskih sklopova. Ističe se kuća obitelji Oman u kojoj je 1875. godine odsjeo i car Franjo Josip II. Uz rijeku je obala uređena po tipu primorskih mjesta - tu je riva sa drvoredom i nizom kuća rezidencijalnog karaktera. Prepoznatljiv dio Opuzena je i most na Maloj Neretvi.
Opuzen 1897.
Opuzen- Trg kralja Tomislava
Opuzensko lito

Dan grada slavi se 03. kolovoza kada je blagdan Sv Stjepana prvomučenika, zaštitnika župe Sv Stjepana u Opuzenu. Ujedno je i sajmeni dan pa mnogi obrtnici izlažu svoje radove. Fešta se nastavlja sve do jutra kroz Ludu Opuzensku noć. Naravno u tijeku je i Opuzensko lito - Opuzen film festival, Melodije hrvatskog juga, Neretvanska brudetijada, a želite li možete se okušati u tradicionalnim igrama kao što su jedenje manistre u suvo, jedenje dinje, utrke u vrećama, utrke na magarcima i natjecanju u potezanju konopa...
Gradska riva
Most na Maloj Neretvi