ponedjeljak, 22. travnja 2013.

Metković

Još uzvodno Neretvom, eto nas do Metkovića, do same granice s Bosnom i Hercegovinom. Metković je i u povijesti bio granica Mletačke Republike sa Osmanijskim carstvom. To spoznajemo i prolazeći pored Norinske kule, utvrde koju su u 15. stoljeću sagradili Turci kako bi utvrdili granicu s Mlečanima.
Metković- pogled s Vida
Metković obala
Norinska kula
A u daljoj povijesti, kako smo već prije spomenuli, ovdje su Grci osnovali svoje naselje Naronu - u naselju Vid pored Metkovića, koja dolaskom Rimljana postaje rimska kolonija Narona. Ostaci Narone ovdje su otkriveni tek 1995. godine, do tada je za nju znalo samo lokalno stanovništvo, između ostaloga otkriveno je 16 kipova, među kojima i kip koji prikazuje cara Augusta. Naronska biskupija postojala je već 6. stoljeću, jer znamo da je na Saboru u Saloni 530. i 533. godine bio prisutan i biskup Narone.
Vid pored Metkovića
Forum
Zidine
Sv.Vid jedna je od najstarijih crkava u Neretvanskoj dolini, a sagrađena je na temeljima ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća. Vjeruje se da je sagrađena u 16. stoljeću jer su štovanje Sv Vida u naše krajeve donijeli benediktinci. Izgradnjom Crkve Ledene Gospe na vrhu Vidonjskog brežuljka Sv Vid gubi ulogu župne crkve. Pored Ledene Gospe na straži stoje Domagojevi strijelci rad kipara Stjepana Skoke, podsjećajući na slavnu prošlost Neretvanske kneževine i hrvatskog kneza Domagoja.

Sv Vid
Crkva Gospe Ledene i Domagojevi strijelci
Vid je smešten na brežuljku uz rijeku Norin s koje se izvorskom vodom osim neretvanske doline napaja i Pelješac, Mljet i Korčula. Nije ni čudno što su Grci izabrali ovo mjesto za svoju koloniju.
Norinske patke
Ostaci Narone -umetci u građevinama
Stare kuće
S druge strane na padinama brežuljka Predolac, naselje zaklonjeno od bure, izloženo cjelodnevnom suncu nastaju prvi temelji Metkovića, odnosno ostaci prvih naselja Ilira Daorsa, kasnije Ardijejaca i Delamta, s  kojima su Grci iz Narone trgovali prodajući im posuđe, nakit, odjeću, oružje...Rimska Narona služila je kao vojna utvrda za ratovanje sa Ilirima.
Metković
Metković 80-tih - je li još tu moj studentski kolega Mihovil
Metković se prvi put spominje u 15, stoljeću, ali zbog turskog osvajanja poneretvlja, nije imao neki značaj sve do 17. stoljeća, kada se uspostavlja granica Požarevačkim mirom, pa se Mlečani povlače iz susjedne Gabele ovdje i grade luku. Nakon propasti Venecije, za Napolenove vladavine gradi se Napoleonova ili Marmontova cesta, te raste tgovačko i strateško značenje Metkovića, a za vrijeme druge austrijske uprave gradnjom cesta Mostar-Metković i Mostar Sarajevo, grad se počinje brže razvijati i širiti s brda Predolac na riječnu dolinu, čime započinje njegov gospodarski i kulturni razvoj. Prijelomna godina u kulturnom životu je 1873. kada se osniva Hrvatska narodna čitaonica neretvanska zatim počinje s radom Matica hrvatska, kazališni amateri, limena glazba...

Hotel Austrija 1919.
Gradsko kazalište
Župna crkva S. Ilije u Metkoviću sagrađena je 1700. godine na brežuljku na mjestu na kojem je ranije bila Crkva uznesenja Marijina. Kasnije je proširivana jer je postala pretijesna, te je sada to trobrodna crkva u neoromantičnom i neogotičkom stilu. 1872. godine je sagrađen i zvonik na kojem je sat nabavljen iz Trsta. 1958. godine sa sjeverne strane sagrađena je i špilja Gospe Lurdske.
Crkva Sv Ilije
Sv Ilija je vjerojatno zbog geopolitičkog položaja Metkovića uz granicu, kao borben svetac postao zaštitnik ovog mjesta. Slavi se 20. srpnja, kada je ovdje posebno svečano misno slavlje i pazarni dan. Nadbiskup Marin Barišić je ovdje domaći, i on potječe iz Neretvanske doline - Zažablje.
U Crkvi Sv Ilije- Nadbiskup M.Barišić
Metković se može ponositi što je izjedrio poznatog svećenika i isusovca Oca Antu Gabrića za kojeg je pokrenut postupak proglašenja blaženim i svetim. Radio je kao misionar u Indiji, surađivao je s Majkom Terezijom. Njegove članke sam čitala još u djetinjstvu u Malom koncilu. Sviđa mi se kad kaže: Sreća je u dijeljenju sreće. Ili: Biti svet je vrlo jednostavno, ali i vrlo komplicirano: komplicirano zato što ne znamo biti jednostavni.

Otac Ante Gabrić u misiji
Na desnoj strani Neretve sagrađena i Crkva Sv Nikole kao župna crkva tog dijela grada. Ipak još uvijek Sv Ilija dominira na padinama Predolca na razglednicama Metkovića. Župu Sv Nikole utemeljio je biskup Frane Franić 1969. godine za potrebe naraslog broja stanovništva naseljenog na desnoj obali Neretve. S obzirom da u to vrijeme nije bila poželjna gradnja crkvi, sagrađena je kuća koja je preuređena u kapelu. Otvorenju je prisustvao i Otac Ante Gabrić. Nova župna crkva Sv Nikole završena je 2009. godine, a uz nju je sagrađen i pastoralni centar Otac Ante Gabrić.

Crkva Sv Nikole - u izgradnji
Gospa u vrtu  nove župne crkve Sv.Nikole
Novoizgrađena Crkva Sv Nikole
Maraton lađa, natjecanje  koje je za samo 15 godina postalo za Neretvu isto što je i Alka Sinjskoj krajini, najdojmljiviji je kod samog starta ovdje u Metkoviću ispod lučkog mosta. U početku su natjecatelji mogli biti samo oni koji vuku korijene iz Neretvanske doline, dakle kojima teče u žilama krv neretvanskih gusara, koji su bili strah i trepet mletačkom brodovlju. Zbog masovne zainteresiranosti za ovaj sudjelovanje u ovim natjecanjima, to više ne mora biti uvjet. Ovo je zaista jedinstveno natjecanje u tradicionalnim lađama i ima sve više zainteresiranih i za sudjelovanje i za gledanje.
Maraton lađa -start u Metkoviću
Ali ono po čemu moramo znati za Metković je rukomet! Metkovska škola rukometa postala je kamen temeljac na kojem počiva hrvatski rukomet. U hrvatskoj reprezentaciji nije bilo postave u kojoj barem tri igrača nisu ponikla ili afirmirana u Metkoviću. Evo samo neki: Slavko Goluža, Nikša Kaleb, Davor Dominiković, Ivan Čupić, Ivano Balić, Petar Metličić, Renato Sulić, Blaženko Lacković, Marko Kopljar....
RK Metković- Brand ili ne? (Ivan Čupić)
A na povratku svratimo u još jedan otkriveni kutak Neretve- na izlazu iz jezera Kuti samo se s vodene strane može pristupiti u Neretvansku kuću, još jednu od ponuda Hotela Villa Neretva. Također se nudi i fotosafari, berba mandarina, kajakaške pripreme, škola u prirodi, team building...Doživljaj za pamćenje je kušanje ovdašnjih specijaliteta: jegulja na žaru, pohane žabe, neretvanski budet, rižot od žaba.... 
Neretvanski brudet
Jegulja s ražnja


Neretvanska kuća