petak, 19. srpnja 2013.

Makarska

Evo me i u Makarskoj, koju pamtim još iz svojih mladenačkih dana, i koja mi je ostala u lijepom sjećanju: nezaboravna plaža, foto Daskal...
Makarska
Plaža
Makarska je glavno središte ovog dijela Dalmacije, poznatog i kao Makarska rivijera, koja predstavlja pravi mali mediteranski raj. Smještena je ispod planine Biokovo i to ispod njenog najvećeg vrha Sv Jure.
Makarska

Kad se Makarska pogleda s vrha čini se kao da se može samo skoknuti dolje. A poluotok Sv Petar koji dijeli Makarsku na dva dijela, izgleda kao bačeno sidro u more. S južne strane luku zaokružuje poluotok Osejava. Od Sv Petra prema zapadu je zaljev Donja luka s plažama, brojnim hotelima i ugostiteljskim objektima. Tako se i Makarska čini kao da je sastavljena od dva grada.
Makarska

Makarska je dobila ime po utvrdi Makar, jednoj od četiri utvrde Neretvanske kneževine. Ipak, Makarska kao prirodno zaštićena luka između Sv Petra i Osejave, je jedina takva luka između Cetine i Neretve, te je bila naseljena već u vrijeme Ilira, a u 4. stoljeću se spominje u Salonitanskom saboru kao biskupija Mucrum.

Makarska luka
Makarska centar

U vrijeme Neretvanske kneževine bila je respektabilna pomorska sila, a 887. godine mletački knez Petar kandijan, došavši pod Mucles, izgubio je i bitku i život. Makarska se prvi put pod ovim imenom spominje 1502. godine u vrijeme turskih osvajanja, kada je postala središte nahije Primorje.

Biokovo iz Makarske
Makarska s Biokova
1684. godine pada pod Mletačku vlast, kada su udareni temelji venecijanskog baroknog grada. Gradnja katedralne crkve Sv Marka, biskupske i kanoničke kuće postaju simboli grada. Izgrađen je i Gradski trg, okružen reprezentativnim baroknim palačama. Na trgu je Gradska česma s najstarijim kamenim grbom Makarske.
Gradski trg i Katedrala Sv Marka
Gradski trg i Katedrala Sv Marka -gotovo nepromijenjeni
Otvara se makarska obala na kojoj se podižu gradnje u baroknom stilu. Na središtu obale na rimskim ostacima gradi se Crkva Sv Filipa Nerija. Obnavlja se Franjevački samostan i Gospina crkva, koji su za vrijeme turske vladavine porušeni, a koji datiraju iz 1502. godine.

Riva
Riva
U slijedećem razdoblju pod Napoleonovom, zatim Austrijskom vlasti grad doživljava svoj uspon. Napoleon je poticao kulturu i gradio ceste, podiže Općinsku palaču, palaču Stare škole, Kačić-Pekinu palaču, te druge gospodarske objekte u Donjoj luci, te svjetionik Sv Petar. Za vrijeme Austrije Makarska je postala mondeno austrougarsko ljetovalište.

Gradsko poglavarstvo
Upravo je turizam i danas glavna gospodarska djelatnost Makarske i čitave regije, gdje je more ljubeći se s visokim planinama, izgradilo neke od najljepših plaža na Jadranu. Na poluotocima Sv Petar i Osejava su šumoviti parkovi za ljubitelje prirode, s kojih se pruža pogled na grad, na otoke i na Biokovo. U jedinstvenom ambijentu prirodnih špilja Grotta na Sv Petru i Deep na Osejavi, nalaze se uređeni klubovi, koje obavezno treba posjetiti. Špilja Grotta na Sv Petru nastala u II svjetskom ratu, postala je najstariji disco klub u Makarskoj. Vjerujem da će se prevladati problematika koncesije, te da neće ostati prazna ove godine. Na Osejavi je nasuta plaža, što je mnogima omogućilo uživanje u kupanju na ovom dijelu obale, bez opasnosti razbijanja o stijene.

Grotta

Osejava
 Danas je i Svjetionik dio turističke ponude, atraktivan elitnim turistima koji traže osamljeno mjesto, iako ovdje u Makarskoj to ne uspijeva biti osamljeno, jer je ovo interesantno odredište za one koji uživaju u vrevi turističkog grada.
Svjetionik Sv Petar

A ljeto je, svugdje na obali, a i ovdje u Makarskoj i izuzetno živo. Makarsko kulturno ljeto nudi na programu drame, koncerte klasične i zabavne glazbe, koncerte dalmatinskih klapa, izložbe u u Gradskoj galeriji i Gradskom muzeju, večeri poezije, folklorne predstave, Ribarska noć, Ljetni karneval i Noć Kalalarge. Većina predstava je besplatna. Luka je puna turističkih jahti i izletničkih brodova, trg pun mladosti, riva sve življa...naprosto postajem pomalo ljubomorna, kao da mi sad ova prevelika gužva ljudi oduzima nešto moje i kao da bi htjela reći: Hej, stanite malo, to je najprije pripadalo meni!
Kalalarga
Kačićev trg
Ljetni karneval

Povijest grada najbolje se može upoznati u Frajevačkom samostanu, koji u svojim prostorima čuva pinakoteku, knjižnicu, Malakološki muzej i Institut Planina i more. Malakološki muzej je muzej školjaka i morskih puževa, kojeg je utemljio teolog i prirodnoznanstvenik fra Jure Radić 1963. godine, a koja je najpoznatija malakološka kolekcija Hrvatske. Tu se čuva i herbar bilja planine Biokovo i manja palanteološka kolekcija. Na rivi je Gradski muzej, u staroj školi je Galerija Gojak, na Kalalargi, staroj makarskoj ulici, koja je upravo ovih dana obnovljena, je Galerija HDLLU. Na Gradskom trgu je spomenik Andriji Kačić Miošić. Na ulazu u luku je kip Sv Petra, s pogledom na Makarsku i s ključevima raja. Tu je i Crkvica Sv Petra
Franjevački samostan
Andrija Kačić Miošić
Sv Petar
Sv Petar s ključevima raja
U blizini Makarske je Vepric, poznato svetište utemeljeno 1909. godine, koje živo podsjeća na Lourdes, i nezaobilazno je mjesto hodočasnika tijekom cijele godine.
Vepric

Podbiokovska sela Velo Brdo, Puharići, Kotišina i Makar uglavnom su preseljena u Makarsku, ali se u zadnje vrijeme vraćaju obanavljati svoje stare kuće, pa su to omiljena Makarska izletišta, sa izvornom seoskom arhitekturom i prekrasnim vidicima.
Puharići

Kao što se može primjetiti Makarska je u potpunosti okrenuta prema turistima, a pokazuje to čak i zahvalom turistima postavljenim spomenikom: Turist.

Turist
A i Tuđman se može sresti tu na šetnici
U Donjoj luci ističu se moderni hoteli: Meteor, Dalmacija, Park... Također tu je centar za medicinsku rehabilitaciju Biokovka s najsuvremenijim fitness centrom i kompletnom fizikalnom terapijom.

Meteor

Park
Dalmacija
Biokovka
Na Osejavi je obnovljen hotel Osejava, sagrađen još 1929. godine, sada osvježen odiše bojama i mirisima Mediterana u koji su diskretno unešene kale, prizori i detalji Dalmacije, kamene teksture zida, fotografski murali, cvjetovi bungevilije....

Osejava
Neprimjetan i uklopljen u sklop kuća na rivi tu je i hotel Biokovo, ugodnim ambijentom i kvalitetnim sadržajima, smješten u centru i blizu sportskih terena, idealan je za poslovne ljude i sportaše.

Hotel Biokovo
S balkona
I još jednom povratak na plažu....


Plaža