ponedjeljak, 1. srpnja 2013.

Tučepi

Iz Podgore dolazim u Tučepe, a na prvi pogled mi se učinilo da pred sobom vidim istu razglednicu, marinu i niz hotela uz obalu, ispred hotela prekrasna šljunčana plaža... slično kao i u Podgori, s tim da je Podgora u dubljoj uvali. Plaža u Tučepima je najduža plaža na Makarskoj rivijeri.
Tučepi
Današnji Tučepi su na nekadašnjem naselju Kraj - koji je uz more, a Gornji Tučepi se sastoje od nekoliko zaseoka na padinama Biokova: Podpeć, Čovići, Srida sela, Šimići i Podstup. Porijeklo imena Tučepi ima korijen u ilirskom jeziku, a znači selo pored izvora vode.
Gornji Tučepi
Osim po značenju imena, o ilirskom nastanjivanju ovog prostora govore i mnoge gradine i gomile. Iz rimskog vremena tu su na obali ostaci villa rusticae. Na ostacima villa rusticae, i na ostacima starokršćanske bazilike se nalazi i crkva Sv Jure iz 13. stoljeća, romaničko-gotička jednobrodna građevina, koja je pod državnom zaštitom spomenika kulture. Na ovom mjestu je prema legendi i grob mletačkog dužda Petra Kandiana koji je poginuo 887. godine u izgubljenoj pomorskoj bitci s Neretljanima i Omišanima. Na spomen na ovu pobjedu 13. rujna obilježava se Dan hrvatske mornarice.
Sv Jure

Zanimljivo je da je župna Crkva u Tučepima smještena u Gornjim Tučepima, u Sridi sela, iako je stanovništvo pretežno preselilo u Kraj (uz more). Župna crkva je Crkva Sv Ante Padovanskog, sagrađena u neoromaničkom stilu krajem 19. stoljeća. Podignuta je na uzvišenom dvorištu, na koje se penje stepeništem. Blagdan Sv Ante 13. lipnja svečano se proslavlja kao Dan grada, a proslava se nastavlja organiziranjem klapskih natjecanja tijekom cijelog lipnja.
Sv Ante
Sv Ante

Crkva Sv Ante iz 17. stoljeća, je prije nego je stradala u požaru, bila na mjestu današnje Crkvice Sv Roka, u Selu iznad stare župne kuće. Nova župna kuća je u Kraju kod Crkve Sv Nikole Tavelića. Ova crkva je sagrađena 1974. godine, a uz nju je 1991. godine podignut zvonik. Crkva je modernog izgleda u obliku šatora.
Nekropola Sutvid Tučepi

Zanimljivo je koliko se crkava nalazi na ovom području, i iz kojeg ranog vremena neke od njih potječu.
Ostaci najstarije crkve su na brdu Sutvidu, gdje su Hrvati štovali svoga poganskog boga Svevida, kasnije je pretvorena u kršćansku crkvu Sv Vida.

Iznad Gornjih Tučepa, na lokalitetu Grebište pronađeni su ostaci strohrvatske crkve Sv Martina s nekropolom iz 11. stoljeća, oko koje su bili grobovi. Danas je ovdje Crkva Sv Kate, sa zvonikom na preslicu za jedno zvono, a koja se prvi put spominje 1571. godine u imovinskom stanju župe Tučepi.


Gornji Tučepi
Tučepi se prvi put spominju u Kreševskoj povelji 1434. godine, izdanoj u Kreševu, starom bosanskom gradu u kojem stoluje bosanski kralj Stjepan Tomaš Kotromanić.
 
Kreševska povelja
Žena Stjepana Kotromanića  bila je Katarina Kosača, kći Vojvode (Hercega) Stjepana Vukčića Kosače, iz Blagaja pored Mostara, i ovim brakom su Bosna i Hercegovina čvrsto ujedinjene, a kako je kralj Stjepan  obećao papi da će iskorijeniti bogumile iz svog kraljevstva tako se dvadesetdvogodišnja Katarina odrekla bogumilstva i postala rimokatolkinja, i od tada do kraja života branila je svoju zemlju i svoju vjeru. Danas je poznata kao posljednja bosanska kraljica (iako neki taj naslov daju kraljici Mari -Jeleni Branković, kći srpskog despota Lazara, ženi Tomaševog sina iz prvog braka, koja je prelaskom na rimokatoličku vjeru uzela ime Marija). Njenu djecu Šimuna i Katarinu su u turskom pohodu oteli i poturčili, Katarina se u turskim izvorima spominje kao Tahiri Hanuma, a Šimun postaje Ishag-beg Kraljević. Katarina Kosača sahranjena je u Rimu, te proglašena blaženom. Ona je u svojoj oporuci svoje zemlje Bosnu i Hercegovinu ostavila svojoj djeci ako se vrate a katoličku vjeru, a ako ne onda ih ostavlja Svetoj Stolici.
Kreševska povelja, kojjom se potvrđuju prava na ova područja vlasteli Jurjevićima-Vlatkovićima, čuva se u Državnom arhivu u Dubrovniku, a počinje ovako:
Va ime oca i sina i duha sveta amen. Mi voevoda Juraj milostju božiom voevoda Dolnih krai i veće, poštenoga spomenutja sinovac mnogo slavnoga gospodina Hrvoja a sin kneza Voisava, i s moim sinovi i vsakomu človiku komu se dostoi i pred koga lice pride ov naš otvoren list da učinismo milost našu brati našoi lubimoj: voevodi Pavlu knezu Nikoli i knezu Vlatku Jurevićem i knezu Vuku Vukićeviću nim rečenim i nih ostalim potvrdismo ih u vsih nih plemenštinah i držanju na čem ih zastsmo u gradovih i u vladanjah......i k tomu ih pridasmo nih plemenito što im biše uzeo voevoda Sandal: prvo Baran Vukčić z bratom i držaniem Hlabac Ružić i z držaniem u Gorskoi župi: selo Draglan s pravimi, mejami i kotari i selo Kozicu s pravimi, mejami i kotari i selo Hraštane s pravimi, mejami i kotari i selo Vrh Doo s pravimi, mejama i kotari i selo Tučepi s pravimi....


Od 15. do 17. stoljeća ovim prostorima vladaju Turci, a i u doba mletačke vladavine, s obzriom da je područje graničilo s turskim, građene su mnoge obrambene kule, do danas su sačuvane Šarića kula, Bušelića kula, Lalića kula.
Ostaci kula
Na groblju, na mjestu na kojem su ostaci starokršćanske crkve, nakon potresa 1962. godine, sagrađena je Crkva Gospina rođenja, jednostavna pačetvoria s apsidom i sa zvonikom na preslicu za dva zvona.Pred zapadnim pročeljem su četiri srednjovjekovne ploče s reljefnim ukrasima tog doba: mač, štit s ružom, križ.
Crkva Gosipina rođenja
U Podpeći u zaseoku Grubišići je Crkva Sv Mihovila iz 18. stoljeća, jednostavna građevina s gotičkim prijelomnim svodom, s dva mala prozorčića i s kamenom rozetom,te zvonikom na preslicu.
Sv Mihovil
Eto, mislila sam kako ću samo u Tučepima vidjeti samo plaže, more, hotele...a iznenadilo me koliko crkava je ovdje građeno te koliko se svetaca ovdje štuje, a s posebno štovanje i moći stanovnicu pridaju Sv Anti.
A evo prvi put čujem i Cocinu pjesmu Tučepima i Sv Anti:

Ali hajde da spomenem i hotele, među prvima hotel Jadran čijom gradnjom 1950. godine zapravo i počinje turizam na ovom prostoru, ali sjenu ostavlja činjenica da su ga gradili Rankovićevi zatvorenici. Početkom 90- tih već je bio spreman za obovu, ali je porces prekinut zbog domovinskog rata i zbrinjavanja izbjeglica. Nažalost još je uvijek ruglo na  najatraktivnijoj obali i čeka svoju obnovu.

Jadran - nekadašnja razgledica Tučepa
...zatim hotel Neptun (u blizini kojeg je Crkva Sv Jure), hotel Afrodita, hotel Laurentum, hotel Alga, hotel Tamaris, hotel Kastelet....i mnogobrojni apartmani.

Neptun
Afrodita
Laurentum
Alga
Baš sam se ražalostila zbog Jadrana, ili danas zbog činjenice što uvijek veličamo tuđeg gospodara, i što će nam uzeti naše ljepote, kad već ne znamo sami koje blago imamo...
Tučepi
Plaža
Šetnica-plaža