četvrtak, 25. srpnja 2013.

Baška Voda

Dođoh evo i u Bašku Vodu...i odmah mi iz glave ne izlazi pjesma:

Baška Voda je baš zbog izvora pitke vode bila naseljena već u brončano doba, što potvrđuju arheološki ostaci, a u svrhu obrane izvora kao izrazite dragocjenosti, utvrđeno je naselje na uzvisini Gradina, koja je danas u središtu mjesta.
Baška Voda

U rimsko doba ovdje je bilo naselje Aronia. Brojni nalazi amfora i keramike govore o trgovačkim odnosima sa Sjevernom Afrikom, istočnim Mediteranom i Crnim morem. Nedaleko od Gradine pronađen je velik broj grobova sa rimskim, ali i sa ilirskim natpisima. Dolaskom Hrvata u 7. stoljeću Aronia prestaje postojati, samo su pastiri iz Basta dolazili napajati svoju stoku na izvor.
Baška Voda

Tek krajem 17. stoljeća, prestankom opasnosti od gusara i Turaka, ponovo se život vraća na obalu, a Baška Voda se spominje prvi put kao naselje 1688. godine. Na temeljima antičke građevine sagrađena je crkva Sv Lovre 1750. godine. U 19. stoljeću otvaraju se škola i pošta. Crkva Sv Nikole u neoromaničkom stilu gradi se 1889. godine, te zvonik uz nju 1991. godine.
Sv Lovre
Sv Nikola

Izgradnja pristaništa 1912, godine doprinosi razvoju intenzivne trgovine između otoka i Zabiokovlja. Danas ovu vezu čini novootvoreni tunel Sv Ilija koji spaja Bast i Rastovac. Mještani i s jedne i druge strane bune se doduše što se vožnja tunelom naplaćuje. Ali svakako, ovaj tunel je važan i za Zabiokovlje kao izlaz  na more, a i za primorska mjesta za bržu komunikaciju sa kontinentom, popularnom Dalmatinom.
Pristanište
Otvaranje tunela

Turizam u Baškoj Vodi započinje svoj razvoj već početkom 20. stoljeća. Osnovano je Društvo za uljepšavanje mjesta. Zanimljive skulpture možemo i danas uočiti u Baškoj Vodi.
Fontana
Hrvatska jedra
Sv Nikola

A znamo i gdje ljetuje Predsjednik (porijeklom iz Baške Vode), i pred kojim je spomenikom

Prvi hotel Slavija sagrađen tridesetih godina 20. stoljeća, na Svjetskoj izložbi u Londonu 1636. godine dobio je priznanje i zlatnu medalju za komfor, dobru kuhinju i dobra vina. Značajan razvoj turizma započinje izgradnjom Jadranske ceste, a da je turizam ovdje izrazito razvijen pokazuje i nekoliko uzastopnih najprestižnijih turističkih nagrada Plavi cvijet. Baška Voda je uspjela zadržati sve čari malog dalmatinskog mjesta, a ujedno i promovirati turizam na masovnoj razini.
Slavija
Croatia
Horizont

Baškovoško lito nudi veliki broj događanja, koncerata, predstava , folklora, ribarske večeri, pučke fešte...
Lito

I u Baškoj Vodi je Malakološki muzej sa izlošcima školjaka iz akvatorija Baške Vode, ali i iz svjetskih mora.

Malakološki muzej
Općina Baška Voda obuhvaća Promajnu, Bratuš, Krvavicu, Bast, Topiće i Bašku Vodu. U Baškoj Vodi, Promajni, Bratušu i Krvavici su prekrasne šljunčane plaže. Ovo podneblje je idealno za lječenje respiratornih oboljenja, baš šteta što je napušteno lječilište za djecu u Promajni. Bast i Topići su naselja na padinama Biokova, gdje se mogu vidjeti prekrasne stare kamene kuće, od kojih se neke obnavljaju i nude turističke usluge.Topići su uključeni i u županijski projekt etno - eko sela.

Plaža - Baška Voda

Baška Voda

Bast
U Bastu je crkvica Sv Roka iz 15. stoljeća u gotičkom stilu i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 17. stoljeća u baroknom stilu. Bast je bio središte župe do 1885. godine, kada se seli u Bašku Vodu.
Crkva Sv Uznesenja
Eto toliko! Baška Voda - tako posebna i lijepa i nezaboravna!
Evo opet pjesma: sada uz Olivera:
                                                               Lipo je bilo kad sretoh te ja;
                                                              di more šumi, di bili je žal.
                                                              Na tvoje oči kad sitin se ja;
                                                              želja me vuče i nosi me val!



                                                                  U Bašku vodu da ljubin te ja!
                                                                 U Bašku vodu da sunce mi sja!
                                                                 U Bašku vodu da ljubiš me ti!
                                                                U Bašku vodu da sritni smo mi!