nedjelja, 20. listopada 2013.

Dugi Rat

Eto, stigla sam ponovo do točke na kojoj sam već bila, pa prolazeći preko Omiša zaustavljam se ponovo u Poljicima, ovaj put u primorskom dijelu, u Donjim Poljicima, koja se prostiru od Cetine do Žrnovnice, pa eto me najprije u Dugom Ratu.
Dugi Rat
U sastavu općine Dugi Rat su i naselja Duće i Jesenice (poznatije kao Krilo-Jesenice). Plaža Duće s dugom plitkom pješčanom plažom je omiljeno kupalište Splićana. A i inače, cijelo ovo područje od Splita do Omiša karakteristično je po lijepim, ugodnim, opuštajućim plažama, pa je odluka na koju plažu ćete otići spontana, jer dok se vozite, jednostavno odlučite: danas ću ovdje stati! Mjesta su povezana tako da nemate dojam da prelazite iz jednog mjesta u drugo, samo vidite kako se izmijenjuju znakovi: Bajnice, Krilo, Suhi Potok, Sumpetar, Mali Rat, Orij, Dugi Rat, Duće.
Duće
Inače najstarija naselja u ovoj općini su na padinama Mosora: Jesenice istočno od Bajnica i Krila, koje se nadovezuju na ova dva mjesta, zatim Zeljovići, Krug i Staro Duće, koja su danas napuštena, jer se stanovništvo spustilo uz obalu, da bi se bavili turizmom, baš kako smo to vidjeli i na Makarskoj rivijeri. Ali isto tako i ovdje moram zaključiti kako mi se čini da će "sinovi doći na svoje". (Prema običaju, sinovima se davala tada bogatija zemlja u brdu, a kćerima siromašnija uz more, što im je zapravo bilo na štetu, kada se razvojem turizma uz obalu lagodnije i bolje zarađivalo). Već sam vidjela u Zeljovićima lijepo prilagođeni, atraktivni kompleks kamenih kuća, dvorišta, bazena....u kojima se zakazuju prigodne proslave.
 
Zeljovići

O starosti naselja na padinama planine svjedoče i arheološki nalazi iz kamenog doba u špiljama u Turskoj peći i Ponistricama, te mnogobrojne ilirske gomile i gradine iz brončanog i željeznog doba. Stanovnici Poljica su gradine podizali na uzvisinama radi nadzora okolnog područja.
Špilja

Uz obalu najprepoznatljivije mjesto je Krilo, u luci su puni vezovi velikih drvenih brodova, trabakula, čija je tradicija izrade duga preko 300 godina. U njima se ranije prevozilo vino, nakon toga pijesak koji se vadio sa ušća Cetine, a danas su turistička atrakcija za krstarenje Jadranom.
Krilo Jesenice

Na najdužem rtu Dugom Ratu, potoci i bujice stvarali su naplavine s jedne strane, a s druge strane morske struje su donosile pijesak sa ušća Cetine, te je vremenom stvoreno Polje u kojem su bili vinogradi Jeseničana.
Dugi Rat
Početkom 20. stoljeća nastupa doba jake industrijalizacije i sve se više napušta obrađivanje zemljišta, naročito nakon vinogradarske krize, te se prelazi na druge djelatnosti. U vrijeme gradnje Hidrocentrale Kraljevac na Cetini, 1908. godine, talijanska firma na ovom Polju gradi tvornicu karbida i cijanamida, a gdje su i Jeseničani našli svoj interes osiguravajući posao i školovanje svojoj djeci. I nakon II svjetskog rata, tvornica se obnavlja, počinje s proizvodnjom ferolegura, postaje najznačajniji izvoznik tvornica je tada ovom mjestu osigurala prosperiet, grade se stambena naselja, hotel....na Glavici se gradi pogon za proizvodnju elektromehaničkih dijelova...
Povijesna forografija
Pogled s mora na tvornicu

A 1991. godine iz tvornice Dalmacija Dugi rat izlazi Tin - prvi hrvatski oklopni transporter, kojeg su napravili radnici tvornice, a koji je bio izraz snage i odlučnosti hrvatskog naroda u borbi za slobodu, koji se nenaoružan našao u situaciji da mora voditi obrambeni rat. Izgledao je strašno i snažno, onako plav i drukčiji, još i sad se naježim prisjećajući se... A Tin nije dobio ime po Tinu Ujeviću, kako su mnogi mislili, već je to zapravo bila kratica za Tuđman I Narod, predstavljajući zajedništvo Prvog Predsjednika s narodom u vrijeme kada se samostalna država tek nazirala.
Tin

A svako vrijeme donosi neke svoje nove zahtjeve, pa je tako tvornica što je odradila -  odradila, više nije bila poželjna ta Crna tvornica iz koje je sukljao crveni plamen uz najatraktivnije plaže na obali, te je došlo vrijeme za njezin odlazak. Na njenom mjestu trenutno se još uvijek sanira  teren, i još uvijek se ne nazire velebni turistički kompleks predviđen na tom mjestu, ali nadam se da će novih 100 godina opet Dugi Rat pretvoriti u Hit grad. Oni koji su bili dio Tvornice, sigurno će se sa nostalgijom prisjećati dana njene slave, ali to je uvijek tako s vremenom koje prođe, uvijek se za njim osjeća nostalgija. Danas djeluje udruga Tvornica, koja je osnovana da bi se obilježila 100- godišnjica tvornice koja je dala pečat mjestu,  i da bi se poticale aktivnosti za podizanje kvalitete življenja u Dugom Ratu.
Tvornica - Posljednji zalazak

Za nekoliko godina eto nam još jednog stogodišnjaka iz Dugog Rata -  a to je nogometni klub Orkan, osnovan 1918. godine, čije osnivanje podsjeća na osnivanje Hajduka, a čija se osnivačka skupština te godine održala u gostionici Jure Kadića u Dugom Ratu. Klub je živio i stasao s mjestom, rasle su nade i očekivanja, neke od njih poznajem...i poznajem njihovu nostalgiju...
NK Orkan

A Crkva Sv Petra apostola u Sumpetru - Jesenice, proslavlila je također 100-i rođendan, naime to je treća crkva sagrađena na tom ili u blizini tog mjesta. Na temeljima prve, ranokršćanske crkve iz 6. stoljeća, koja je služila za potrebe vjernika rimskog naselja Nareste, Petar Crni  Gumajev, u 11. stoljeću podiže benediktinski samostan i Crkvu Sv Petra, koju su vjerojatno srušili Mongoli 1242. godine. Treću crkvu gradi jesenički župnik Don Petar Nazor krajem 17. stoljeća, a koja je 1909. godine srušena, te je na njenom mjestu sagrađena današnja crkva.
Sv Petar Sumpetar

Ova crkva pripada župi Sv Roka Jesenice, koja je jedna od najstarijih poljičkih župa, a župa obuhvaća 10 crkvi: Crkvu Sv Roka - Jesenice, Sv Ante-Zeljovići, Sv Andrije na Obliku, Gospe od Začeća- Jesenice Brca, Sv Ivana Krstitelja - Mali Rat (Greben), Sv Maksim - Krug, Velika Gospa - Krug, Sv Stjepan na groblju, Sv Nikole u Krilu i već spomenutu crkvu Sv Petra u Sumpetru.
Sv Ante Zeljovići
Gospa od Začeća
Sv Maksim

Župna crkva u Dugom Ratu, je crkva Sv Josipa, čiji se blagdan u ožujku slavi i kao Dan grada. Ova crkva je sagrađena za vrijeme biskupovanja Frane Franića, u vrijeme kada nije bilo poželjno graditi crkve, pa je time i veći značaj dobivanje mogućnosti da mjesto dobije i crkvu.
Crkva Sv Josipa i spomenik žrtvama domovinskog rata

U Dućama se slave Sv Ante u lipnju i to je ujedno i župna crkva,  i Gospa od Sniga u kolovozu, na spomen kada je usred ljeta pao snijeg, te se odvija i velika procesija Crkvici Gospe od Sniga.

Sv Ante Duće

Procesija Gospi od Sniga
Poljica, pa tako i Donja Poljica imaju svoju osobnost koja se može prepoznati u ponosu tih ljudi koji vjeruju da u njihovim genima još snažno teče krv njihovih pradjedova o kojima je Marmont zapisao:

...Nalaze se mala Poljica u jednoj prekrasnoj vis-dolini, nemaju nikakovih komunikacija i mogu se vrlo dobro obraniti. Osamljenost ove državice i sredstva, koja je priroda pružila stanovnicima, napućuju ih, da ne trpe tuđeg jarma i da izbjegavaju pokornost, i stoga je trebalo da im Mlečani podjeljuju onako velike povlastice. Nikakva se poreza ne plaća u Poljicima, koja sama sebi imenuju zapovjednike i činovnike i ne kupe ni kopnene vojske ni mornara, a u potrebi je svako pod oružjem. Ukinut im ove povlastice s naše strane, dalo bi povoda njihovom nezadovoljstvu. Sve u ovoj državi na njenu korist govori, i pogled na nju i način njihove uprave. Ništa pravilnijeg i marljivijeg od njihova poljotežanja, ništa pristojnije od njihovih sela i ništa pravičnije od njihovih uredaba."