nedjelja, 6. listopada 2013.

Zadvarje

Evo me opet do Cetine, na dodiru starohrvatskih župa Radobilja i Poljica, tamo gdje Cetina naglo zaokreće svoj tok, tamo gdje se odjednom ruši niz stijene stvarajući predivan slap, tamo na vrata prema moru i od mora...tamo u Zadvarje! Kad nađoh tamo - uspavana ljepotica upravo se budi iz svog stoljetnog sna u svom dvorcu obraslu trnjem!
Zadvarje
Zadvarje
Ovo je bila važna prometnica još u prapovijesti, o čemu svjedoče mnogobrojne gomile i gradine, a u antičko vrijeme negdje na ovom prostoru je bila Inaronia, postaja na putu iz Salone u Naronu. Dolaskom Hrvata, također su u blizini važne strateške točke, već smo saznali da je u blizini utvrda Berullia. Ostaci karolinškog oružja, mačeva i koplja u blizini, svjedoče o aktivnostima života kneževine Paganije. Vrata-duare-dveri, je i indoeuropski korijen riječi za naziv ovog mjesta, koje se nalazilo na karavanskim putevima iz unutrašnjosti prema moru, koje se nalazilo na susretu obale i otoka sa zaleđem.
Zadvarje
Zadvarje se prvi put spominje 1408.godine, gdje se utvrda Duare navodi kao jedna od središta župe Radobilje, koja je bilo u posjedu bosanskih velikaša. Tvrđava je trokutastog oblika s dvije kružne kule i sa Gospinom kapelicom, cisternom za vodu, spremištem za oružje i nekoliko kuća za posadu. S južne strane postajalo je i manje svratište za putnike.

Duare
Ostaci utvrde Duare

Oko 1503. godine tvrđava je ipak pala u turske ruke, koju dodatno ojačavaju, pa su u blizini dvije kule, nazvane Kula i Kuletina. Dan kada je prvi put oslobođena od Turaka, 1646. godine na blagdan Sv Bartula, proslavlja se tradicionalnom procesijom i održava se veliki pazarni dan, gdje Zadvarje postaje središte u koje se slijevaju posjetitelji i izlagači iz svih dijelova domovine i susjedne Bosne.
Zadvarje

Dernek

Pazarni dan

Sveti Bartul (Bartolomej ili Natanael) je jedan od dvanaestorice Isusovih apostola, koji je propovijedajući Krista, umro mučeničkom smrću tako što mu je oguljena koža i odrubljena glava, a što je i Michelangelo ovjekovječio na veličanstvenoj slici Posljednjeg suda u Sikstinskoj kapeli. Tako je Sv Bartul zaštitnik mesara i proizvođača kože, što simbolizira način na koji je umro, i tako se na tom pazarnom danu održava veliki stočni i robni sajam.
Posljednji sud -Sv Bartul- u sredini -drži svoju kožu

Stočni sajam
Nakon što je i Imotski oslobođen od Turaka 1717. godine, utvrda Duare gubi svoju važnost u obrambenom smislu, ali ovo mjesto i dalje ostaje važno trgovište. Još uvijek postoji tradicija pazarnih dana utorkom, a veliki pazarni dan je na blagdan Sv Ante, zaštitnika Zadvarja. Proslava blagdana započinje tradicionalnim Gospinim prinosom predzadnje nedjelje u svibnju, kada se Gospin kip premješta u crkvu Sv Kate u Polju, a nakon tri tjedna se u svečanoj procesiji vraća u crkvu Sv Ante. Na dan uoči blagdana Sv Ante i na sam blagdan održavaju se veliki pazarni dani.
Gospin prinos
Procesija

Crkva Sv Ante sagrađena je 1705. godine, u crkvi su na glavnom oltaru Sv Ante i Sv Bartul, a tu su još dva pomoćna oltara - Gospin drveni i Ivana Nepomuka - kameni. Oko crkve je groblje. Crkva Sv Ante je bila župna crkva dok nije izgrađena nova župna crkva Presvetog Srca Isusova u mjestu, 1990. godine.
Crkva Sv Ante

Sv Kata u Polju

Zadvarje je bilo i poznato po prvoj hidroelektarni na Cetini HE Kraljevac, i jednoj od prvih hidroelektarana u Hrvatskoj (prvu smo vidjeli na Krki). Građena je od 1908.-1912. i puštena u rad na blagdan Sv Josipa 19.ožujka u čast cara Franje Josipa. Danas je na Cetini ukupno pet HE (Peruča, Orlovac, Đale, Kraljevac, Zakučac). Split i njegovo šire područje priključeni su na HE Kraljevac 1.siječnja 1927. godine. Čitav kompleks zgrada i postrojenja je i danas u funkciji i predstavlja jedan od primjera industrijske arhitekture, koju je također zanimljivo posjetiti.
HE Kraljevac

A naravno da su tu i prirodne ljepote koje oduzimaju dah. I sam Alberto Fortis u svom Putu po Dalmaciji opisuje ovdje sa strahopoštovanjem buk vode koja se obrušava niz stijene, opisuje Veliku i Malu Gubavicu. Danas se zbog gradnje hidroelektarana ovaj dio rijeke drži na biološkom minimumu, pa ponekad znaju i presušiti, ali kad padnu obilne kiše pa se prelije višak vode iz akumulacijskih jezera, onda se dva slapa pretvore u šest slapova.
Fortis- Velika i Mala Gubavica
Pogled sa litice na slap
Pogled izbliza - canyoning

I zaista, ovo mjesto sada s prolaskom autoceste također započinje svoje buđenje iz sna, ono ima sve Bogom dane ljepote, spoj rijeke, planine i mora, mogu se ponuditi razne aktivnosti, uzbuđenje spuštanja u gumenim čamcima niz brzace, skakanje sa stijene u rijeku, prolazak kroz tunel, kupanje pod vodopadom, šetnja kanjonom, pogled s vidikovca, kupanje u jezercu u stijeni, odlazak do Parka prirode Biokovo, pješačenje, biciklizam, slobodno penjanje, blizinu plaža po izboru, pješčanih, šljunčanih, ili nepristupačnih poput Vrulje...odmor na seoskom domaćinstvu ili u vili uklopljenoj u prirodni ambijent, uz gangu i bukaru, uz peku...uz miris smilja i kadulje, uz pjev slavuja...
Crni kotao - jezerce u stijeni

Rafting na Cetini
Vidikovac

Budi se moja Trnoružice, princ dolazi!

Kamena kuća

Villa