ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

Podstrana

Osim općine Dugi Rat još i Podstrana pripada Donjim Poljicima, a proteže se od Jesenica ili od brda Mutogras (Monte Grasso-debelo brdo) do rijeke Žrnovnice.  Današnja naselja Podstrane su smještena uz cestu koja prolazi uz samu obalu, a to su: Strožanac, Grljevac, Sveti Martin, Mutogras.

Podstrana

Podstrana
Uvijek sam ova naselja doživljavala samo kao usputne stanice od Splita prema Omišu, činilo se kao da nemaju međusobnu povezanost, osim preko glavne prometnice, pa je tako dojam kao da su to samo nanizane kuće uz cestu s tablicama i putokazima za apartmane. U ponudi jesu brojni apartmani, ali blizina Splita oduzima mogućnost Podstrani da bude samostalna, čak se i hotel Lav smatra dijelom ponude hotelskog smještaja Splita - poznato mi je iz reklama: Dobrodošli u najbolji hotel u Splitu!
Hotel Lav

Hotel San Antonio
Hotel Sunce

Luksuzni hotel Lav s pet zvjezdica, na izvrsnoj je lokaciji uz more, a obuhvaća plažu, uređeni vrt, šetalište, marinu, teniske terene, restorane, barove, kafiće...na moru se nude organizirani sportovi: windsurf, malo jedrenje, sportski katamarani, vodeno skijanje i vodeno skejtanje.

Hotel Lav
Pension Neda
Ispred hotela Lav
Ali Podstrana nisu samo apartmani i nije samo hotel Lav. Kad se malo zaviri u dugu i bogatu povijest naći ćemo na padinama Peruna staro naselje Selo.

Gornja Podstrana
Ovo mjesto se spominje kao Pintutium, mjesto blizu Studene vode, u grčko-rimskom vremenu. U to vrijeme prvi poznati stanovnici ovoga područja bili su Iliri iz plemena Delmata. Svoje štovanje pastirskog božanstva Silvana prikazali su na reljefu koji se nalazi na pročelju crkve Sv Ante u Podstrani. O dobrim trgovinskim odnosima Ilira s Grcima, naročito s njihovom naseobinom Epetion (Stobreč) u blizini, svjedoče ostaci helenističke keramike na brdu Mutogras.  Za vrijeme Rimskog carstva, Pintutium je i dalje pripadao Ilirima, iako se jedan sloj rimskih građana ovdje naselio, a uglavnom su to bili vojni veterani, oslobođenici i trgovci. Ostaci rimske građevine u predjelu Polače, govore o povijesti u kojoj je ovo mjesto na padinama Peruna bilo privlačno za gradnju villa rusticae i ladanjskih kuća i palača. I sad svoju ljepotu čuva u netaknutoj prirodi, kamenim kućama, dvorištima i kaletama, i lijepim crkvama. Stara Podstrana je proglašena etno eko selom, kako bi se zaštitila od nekontrolirane gradnje.
Eko etno - kuća
Kamen, škure , cviće

Dolazak Hrvata na ovo područje poznat nam je po prvom hrvatskom mirovnom sporazumu Mare Nostrum 839. godine, između hrvatskog kneza Mislava i mletačkog dužda Petra Tradonika na kneževu dvoru u Sv Martinu. To je ujedno i najstarija župa na ovom području, a crkva datira još od rimskog vremena, jer crkva s grobljem se nalazi na području na kojem su i Rimljani običavali pokapati svoje mrtve, tu su pronađena dva natpisa visokog dužnosnika rimske države Lucija Artorija Kasta. Oba natpisa donose funkcije te poznate osobe viteškog staleža. Prema legendi ista osoba je ujedno poznati nam engleski kralji Artur, osnivač reda Okruglog stola.

Sv Martin
Kameni ulomak - Lucije Artorije Kast

Na području brda Peruna, gdje se u pretkršćansko doba njegovao kult poganskog božanstva Peruna, gromovika, vrhunskog božanstva, kršćanstvo je prihvatilo ovu religioznu tradiciju izgradivši ovdje crkvicu Sv Jurja, koja se spominje u 14 stoljeću. A na Vršini iznad Postrane je još jedna starija crkva Sv Jurja, koja je sagrađena u 11. stoljeću na prethistorijskoj gradini u jednostavnom predromaničkom stilu.
Sv Jure Perun
Sv Jure na Vršini

U Podstrani je poznata i župa Sv Marije, danas je na tom mjestu crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije smještena ispod vrha Peruna, a svojim jednostavnim pročeljem i veličinom dominira  u prostoru i naglašava  centar sela.

Gornja Podstrana
Na ostacima stare crkve iz 1129. godine, koja se spominje kao vlasništvo benediktinskog samostana Sv Petra pod borovima u Splitu, podignuta je Crkva Gospe u Situ, u Strožancu 1956. godine. Oko crkve je srednjovjekovno groblje.
Crkva Gospe u Situ

Crkva Sv Ante građena je kao dvojna crkva Sv Ante i Sv Roka u 17 stoljeću, dvobrodnu unutrašnjost povezuju masivne arkade. Jugoistočno od crkve je kameni zvonik sa naznakama baroknog stila.  Zaštitnik Podstrane je sv. Antun Padovanski, a Dan Općine Podstrana obilježava se na blagdan sv. Ante, 13. lipnja.

Sv Ante
Zapadno od sela, u vinogradima, kao zavjetna kapelica, sagrađena je u 18. stoljeću i crkvica Sv Fabijana i Sebastijana.

Župna crkva Gospe od zdravlja sagrađena je 1991. godine kao centralna građevina modernog poligonalnog tlocrta, sa središnjim ulazom na južnoj strani, na široko pjevalište se prilazi dvostrukim stubištem.
Unutrašnjost župne crkve
Eto, zadržala sam se malo oko ovih crkvica, koje su se utopile i ne dolaze do izražaja u masovnoj, individualnoj, nekontroliranoj izgradnji stambenih objekata,  s često neskladnim oblicima ili nesuklađenim s veličinom parcele na kojoj se nalaze i do koje se dolazi uskim putevima. Taj nered i stihijska izgradnja, koja odudara od tradicijske graditeljske baštine upravo je i krivac što Podstrana  i nema svoj pravi identitet po kojem bi mogla biti elitno mjesto.
Kamena arhitektura u Podstrani

Ipak se nadam da se može popraviti šteta napravljena u zadnjih pedesetak godina. Barem zaustaviti. Podstrana treba ponuditi tradiciju, ponuditi svoju prasku - breskvu, unijeti barem malo tradicionalne dalmatinske, podstranske arhitekture, vratiti škure, dalmatinski crijep, odrine kao zaštitu od ljetnih vrućina...

Podstranski brand - praska (breskva)