srijeda, 25. rujna 2013.

Šestanovac

Čini mi se da je cijelo ovo Zabiokovlje živnulo otvaranjem autoceste i tunela, jer se približilo svijetu i gradu, približilo se moru, a ujedno postalo atraktivno tako stojeći samozatajno iza Biokova, skrivajući svoju nenarušenu prirodu. 
Šestanovac
Šestanovac

Evo, otkrivam to i ovdje u Šestanovcu, malom mjestu koje sada postaje poznato prolaskom Dalmatine, kao jedan od izlaza s autoceste.

Autocesta

Šestanovac-Ravča


Vozeći se autocestom otkrivamo prekrasne pejzaže: pogled nam privlači Biokovo na jugoistoku, zatim planine Sidoč i Vitrenik , pa brdo Kreševnica, susreću se plodna polja uz obalu Cetine i krševiti greben...
Zeleni Šestanovac
Krševiti greben
Sve više napuštenih sela i zaselaka obnavlja se, stare kamene kuće pretvaraju se u etno-eko sela, grade se kuće za odmor s bazenima, nadam se da dolazi vrijeme za bolji život u dalmatinsko-zagorskom kršu.
Kuća s bazenom
Kuća za odmor
Villa

Stvaraju se uvjeti za otvaranje etno muzeja ili lovačkih muzeja, kao što je jedan sličan u Grabovcu u općini Šestanovac, u kojem se ne naplaćuje ulaz, kao ni u njihovom zoološkom vrtu u blizini. Proizvodnja zdrave hrane, autohtonih proizvoda, suveniri iz kućne radinosti, neslućeni potencijal...mnoge stvari i ne vidimo oko sebe dok se stranci ne počnu za njih zanimati.
 


Villa


Inerijer kuće u Šestanovcu
A u prapovijesnom razdoblju, ovdje se život intenzivno odvijao, o čemu nam svjedoči postojanje kamenih gomila i prapovijesnog naselja, kada je ovim područjem vladalo moćno ilirsko pleme Delmati. Osim kamenih gomila, pretpostavlja se da  i poznata Ganga - napjev iz ovih krajeva, potječe i sačuvan je još od Ilira.

Bunari
U 1. st. dolaze Rimljani, te po ovom području grade gustu mrežu cesta-ovim krajem prolazila je rimska cesta iz glavnog grada provincije Dalmacije – Salone (Solin) za Novae (Runovići) i dalje za drugi grad po važnosti Naronu (Vid kod Metkovića). Dolazi do ekonomskog procvata i romanizacije, o čemu osim cesta svjedoče i ostaci villa rusticae.
Suhozidi
Početkom 6. stoljeća ovdje prodire kršćanstvo, sagrađena je starokršćanska crkva u Katunima, u 7. stoljeću dolaze Hrvati, te na temeljima ove crkve grade starohrvatsku crkvu, koja je početkom 18. stoljeća srušena i ponovo sagrađena sadašnja stara crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Uz nju je 60-tih godina sagrađena još jedna crkva nedavno nadograđena, uz koju je velebni zvonik, a niz koji je najveća krunica na svijetu, i to napravljena od balota. Uz zvonik je i spomenik Prvom hrvatskom Predsjedniku Dr Franji Tuđmanu.
Crkva BDM
Nova crkva u Katunima
Križni put u župu Radobilja

U srednjem vijeku ovaj kraj je poznat kao župa Radobilja, nastala od dijelova starohrvatske župe Imota kada se postojeće župe raspadaju u manje jedinice, što je uzrokovano jačanjem pojedinih velikaških obitelji, u ovom kraju to su bili Nenadići. 
Panorama

Selo
Ulica

Nažalost, i ovo područje osvajaju Turci, u kojem ostaju preko 200 godina, što je utjecalo odlaskom stanovništa u Poljica i Primorje. Kada se oslobađa Sinj, oslobađa se i cijelo ovo područje. Nakon Turaka vladaju Mlečani, pa prva austrijska uprava, zatim Napoleon, opet Austrija...I dok su Mlečani bili nekreativni, u vrijeme Napoleona gradi se cesta Knin-Trilj-Ugljane-Kreševo-Katuni-Šestanovac-Žeževica-Grabovac-Turija-Vrgorac-Metković... poznata kao Napoleonova ili Marmontova cesta Austrija gradi škole, pošte, žandarmerijske postaje...
Napoleonova cesta
 Šestanovac danas, sastoji se od nekoliko naselja; Šestanovac Grabovac, Katuni, Kreševo, Žeževica.
Grabovac

Sv Jure Žeževica

Eremuti-Žeževica
Prolazila sam nekoliko puta ovim smjerovima, sjećam se i jednog tužnog sprovoda u Katunima, ali tek sad sam  zapazila zanimljivo prezime u Žeževici - Eremut! Poznavala sam jednog gospodina s tim prezimenom iz jedne švicarske firme, nije mi palo na pamet da može vući korijen odavde. Sad kad sam malo istražila, čini se da značenje riječi potječe od grčkog eremites-pustinjak, a možda ima i izvedenicu kod nas: remeta...

Loza
Koze

Peka
Eto, vjerujem da je došlo vrijeme za ispravno vrednovanje ovoga kraja i da će se i Eremut, i mnogi iseljenici zaželjeti doći u svoj kraj, ali ne bih htjela da ono masovno naruši ovo tiho, lijepo, mirisno....
Kamena kuća


Predvečerje