petak, 31. siječnja 2014.

Nečujam (Šolta)

Iz Stomorske, najstarijeg obalnog mjesta, evo me u najmlađe mjesto na Šolti. Nečujam je naselje kojeg se prvog sjetimo kada se spomene Šolta, možda zbog toga što je gradnjom apartmanskog naselja 1984. godine to postalo jedno od poznatijih turističkih mjesta na Jadranu. Mjesto je zapravo i nastalo gradnjom vikedica i apartmana.
Nečujam

Nečujam se smjestio na najdubljoj šoltanskoj uvali, a ime je dobio po tišini koja ovu uvalu krasi. I latinski naziv za ovu uvalu Vallis surda ili Gluha uvala dolazi od veličine uvale koja svaki zvuk može sakriti i pretvoriti u šapat.
Nečujam
Nečujam, kao jedna veća uvala, zapravo se sastoji od  osam manjih uvala: Bok Supetra, Šumpjivina, Podkamenica, Maslinica, Tiha, Bok od rata, Piškera i Supetar.


Car Dioklecijan je koristio  Nečujam kao ladanjsko odmaralište, a uvalu Piškera kao svoj ribnjak, pa se i danas u njenom podmorju nalaze ostaci zidova bazena. Ostaci rimske nekropole nalaze se u uvali Supetar, a nedaleko su i ruševine gotičke crkvice Sv Petra.
Ostaci crkve Sv Petra

Povijest Nečujma svjedoči nam da je oduvijek služio kao odmaralište. Tu se odmarao i Marko Marulić, otac hrvatske književnosti, boraveći u kući svog prijatelja i kuma don Dujma Balistrilića, koji je imao patronat nad crkvom Sv Petra. Njemu je posvećena i Marulićeva Judita, prvi umjetnički ep hrvatske književnosti, pripovijest o udovici Juditi koja svojom hrabrošću, a s vjerom u Božju pomoć, spašava svoj narod od neprijatelja, žrtvujući svoj život. Marulić također pjeva i o Nečujmu u kojem boravi, diveći se ljepoti krajolika i nabrajajući voćnjake, bilje i cvijeće.
Kuća Marka Marulića

U kući se danas nalazi memorijalna zbirka posvećena Marulu. Ispred kuće je spomen stup Petru Hektoroviću koji spominje Marulov boravak u Nečujmu i koji se također ovdje inspira ljepotom prirode u svom Ribanju i ribarskom prigovaranju.
»Taj hvaljena mista paka ophodismo
Kâ lipa i čista pomljivo vidismo,
Ki se zelenjaše, vartal i gustirnu (…)
(…) Vidismo njih stanje, kakovo je bilo,
I sve pribivanje obično i milo:
Zemlju ka se teži, i lipu poljanu,
Kon kuće ka teži kakono na dlanu,
I pridvorje i dvor, k tomu stabla nika
Više hiže odzgor od voća razlika …«
Nečujam
Počeci turizma u Nečujmu mogu se pripisati Poljakinji Emi Baltermus koja je pored ljetnikovca u kojem se odmarao Marulić, kupila zemljište i sagradila hotel u kojem su uglavnom boravlili bogati Varšavljani. Malo pomalo nicale su i privatne kuće u kojima su se iznajmljivali apartmani turistima. A apartmansko naselje je doprinijelo tome da Nečujam bude najposjećenije mjesto na otoku. U mjestu je diskoteka Ćuvita za odličnu i opuštenu zabavu gostima. Ćuvita je naziv za sovu-ćuka, noćnu pticu, sova je zaštitni znak Šoltana, ponekad su ih i nazivali ćuvitari...

Ćuvite-suveniri sa Šolte
Danas se svi apartmani ne koriste u turističke svrhe jer su pojedinačno prodavani nakon privatizacije turističkog naselja. Meni osobno su draža starinska mjesta, ali Nečujam je definitivno ostao mjesto za odmor i opuštanje. (Mogu zamisliti ovdje svog prijatelja Darka, kako istražuje podmorje...)
Apartmani Solenta
Ani
Gaj

Apartmani Funda