ponedjeljak, 3. veljače 2014.

Rogač (Šolta)

A glavna luka za sva ostala mjesta na otoku je Rogač, koji je nastao kao luka sela Grohote, a zbog svoje centralne pozicije i dobre prometne povezanosti sa Splitom, postao je destinacija sama za sebe. Rogač je i nautičko središte, jer je ovdje charter baza u dobro zaštićenoj luci, zatim lučka ispostava i isto tako i jedina benzinska postaja na otoku.
Rogač
Kao luka sela Grohote, ova uvala se sastojala samo do ribarskih nastambi. Ipak, postoje i tragovi života još iz antičkih vremena, zidovi termi, ulomci mozaika, ostaci grobova, ostaci antičkog pristaništa...
Rogač
Pasarela-restoran
Nakon toga, tek u 19. stoljeću ovo postaje naselje, gradi se crkva Sv Terezije Avilske, ladanjska zgrada obitelji Mladinov, perivoj, malo brodogradilište. Danas se ovdje nalaze mnogi atraktivni apartmani i ville.
Villa
Villa
Apartmani
Središnja uvala Rogač je najbolje zaštićena, pa su u njoj pristanište i charter baza. Trajekti i katamarani voze tokom cijele godine, od jutra do večeri, a u ljetnim mjesecima uvode se i dodatne trajektne linije. Na ovu uvalu se nastavlja na zapadu uvala Kašjun, zaštićena malim šumovitim poluotokom, a prema jugu je uvala Banje, sa lijepom šljunčanom plažom uređenom  za djecu.
Split-Rogač
Rogač
Rogač-Banje

U uvali Banje je i Međunarodni ljetni kamp za djecu i mlade, koji djeluje d 1991. godine, i koji je najveći na Jadranu, i specijaliziran za edukaciju i turizam djece i mladih iz Europe i svijeta. Kamp se sastoji od 15 bungalova, svaki bungalov ima 4 sobe, s krevetima na kat, posebno su smješteni dječaci, posebno djevojčice, a profesori i animatori su smješteni u centralnom objektu. Prehrana je organizirana u self-servis restoranu. Program je raznolik: od Oxford akademije, filmske, plesne, modne, sportske akademije....škola u prirodi...poznajem neke od onih koji su tu polazili ljetnu školu i koji su sa oduševljenjem prenosili svoje emocije i doživljaje. Priča podsjeća na neke od američkih filmova za djecu. U nekim dijelovima možda i na film Zamka za roditelje nastalom na predlošku romana Ericha Kastnera: Blizanke!

Kamp

Ljetna škola

Banje
Evo, još me zaintrigiralo samo ime mjesta, jer rogač je sredozemna samonikla biljka, sporog rasta i dugog života, plod je služio za prehranjivanje stanovništva, interesantnog je okusa koji može zamijeniti čokoladu. Ova uvala je po svemu sudeći po plodovima koji su se ovdje brali, dobila ime.

Rogač

Rogač
A i danas se Šoltani mogu pohvaliti sa mnogima autohtonim proizvodima, među ostalim tu je i popularana Rogačuša - liker od rogača, koji je vrlo lako napraviti: u bocu se stavi 200 gr razlomljenog rogača, 150 gr šećera, korica limuna i 1 litra rakije lozovače, sve se dobro promiješa, ostavi na suncu 40 dana, povremeno se promiješa, a nakon toga: guštajte!
Rogačuša
Možete je ponijeti kao suvenir. A možete i isprobati jedan od mnogobrojnih recepata za kolač od rogača.
Njam!