srijeda, 22. siječnja 2014.

Stomorska (Šolta)

"S ponistre se vidi Šolta..." I s moje ponistre (prozora) se vidi Šolta! Tako blizu, a tako daleko,  nekako sa strane, nepregažena masovnim turizmom, samozatajna i izvorna, prirodna i jednostavna... Pa zato ću pomalo zaviriti u i njena mjesta, otkriti njihovu dušu...evo me najprije u Stomorskoj, najstarijem obalnom naselju na Šolti.
Stomorska - Šolta
Stomorska
Prije nego li se malo osvrnem po mjestu, samo da spomenem kratke crtice iz povijesti Šolte. Šoltu su naseljavali Iliri Delmati, na uzvisinama Vela Straža, Gradina i Gradac su ostaci ilirskih utvrda, vjeruje se da se na lokalitetu Gradac iznad uvale Senjska nalazio dvorac ilirske kraljice Teute. Šolta se spominje kao Olynthia -grčki: smokva, kod grčkih geografa, latinizirani naziv dodaje u korijen riječi "sol" sunce- Solyntha, Toma Arhiđakon je spominje kao Soluta-odriješena, Petar Hektorović je naziva Sulet...igrom slova i riječi dolazimo do današnje Šolte.
Smokva
Nakon Ilira, otok naseljavaju Rimljani, pa su na više mjesta pronađeni ostaci rimske arhitekture. Šolta je bila i politički i crkveno pod rimskom Salonom, tako da se na njoj nisu razvili veći centri, a razvoj kršćanstva u 4. stoljeću ovdje ostavlja svoje tragove - ostaci starokršćanske bazilike u Grohotama, kod Donjeg Sela i kod Maslinice. Nakon pada Salone, njeni stanovnici su između ostalih otoka naselili i Šoltu, uskoro je naseljavaju i Hrvati, te se miješaju s ilirskim i romanskim stanovištvom. Od 12. do kraja 14. stoljeća Šolta je pod vlašću hrvatsko-ugarskih vladara, a lokalno je Šolta posjed splitskog plemstva i jedan od glavnih izvora njihovih prihoda. 
Stomorska
Pod Mletačkom vlasti je od 1418- 1797. godine, i u to vrijeme je bila i utočište senjskim uskocima u borbama protiv Turaka i Mlečana, te su građene mnoge obrambene kule. Šolta je mnogo pretrpjela od gusarskih borbi, zatim i epidemija kuge i neplodne godine, te veliki nameti koje su od poljoprivrede morali davati Splitu, teško su se odrazile na život na Šolti.
Stomorska
Nakon Venecije, pod vlasti Austrije, pa Napoleona pa opet Austrije, Šolta je pod svakom vlasti teritorijalno pripadala Splitu, kao komuna, kotar ili kanton...konačno se 1905. oslobodila kolonatskog odnosa prema Splitu, otkupom 5000 hektara zemlje po cijeni cca 1,5 mln € i uz kamatu 4,5% godišnje na 25 godina. 
Agroturizam Kaštelanac Šolta
Pogođeni otplatom duga mnogi Šoltani su se iselili. U II svjetskom ratu pod aneksijom Italije, stanovništvo odlazi u progonstvo u El Shatt, te je Šolta gotovo potpuno iseljena. Nakon II svjetskog rata, pomalo se vraća život na otok, ali vrlo slabo gospodarski napreduje, zbog nedostatka vode, loše veze s kopnom, te zbog loše perspektive života, pa se ponovo nastavlja iseljavanje.
Gornje Selo
Stomorska, kao najstarije obalno naselje na otoku, spominje se u 14. stoljeću, kao uvala stanovnika Gornjeg Sela. Preko ove uvale dolazili su hodočasnici Velikoj Gospi u Gornjem Selu, u glavno otočko marijansko svetište na području brda Vela Straža. Ovdje je postojala crkvica već u 13. stoljeću i benediktinski samostan Stomorije, kroatizirani naziv Sv Marije - St Marie - prema kojoj je uvala i dobila ime. Benediktinska opatija djelovala je pod jurisdikcijom crkve Sv Stjepana pod borovima u Splitu, pa otud i današnji naziv Gospa od Bori. Nakon benediktinaca od 15-18. stoljeća ovdje žive pustinjaci. Svetište je proglašeno 1995. godine od splitskog nadbiskupa msgr. Ante Jurića.
Stomorija
U uvali Stomorska plemićka obitelj Cindro podigla je kaštel, oko kojeg su se naselili i koloni obitelji Novaković iz Poljica. Temelj mjestu daje i obitelj Bučić s Hvara koja nakon hvarske bune  dolazi ovdje i gradi malo brodogradilište. Crkva Sv Nikole u Stomorskoj sagrađena je u 19. stoljeću.Tada se gradi i riva, te škola i mjesto počinje pomalo svoj život.

Sv Mikola Stomorska
Stanovnici se bave uglavnom ribarstvom te pomorstvom, prijevozom vapna, žita, vina i ostalih svojih proizvoda  prvenstveno u Split, a danas se vlasnici jedrenjaka bave turizmom, koristeći ih za krstarenja Jadranom.

Jedrenjaci-Stomorska
Ovo mjesto je pravi mali prirodni užitak za turiste koji traže izvorno dalmatinsko mjesto za odmor, gdje se na rivi svi pozdravljaju i poznaju, gdje u tren i turist postane dio domaće ekipe koja opušteno živi svoju svakodnevicu. Iz Stomorske Šoltani kreću na potezanje Mrduje, otočić između Brača i Šolte za koji se na zabavan način svake godine bore s Bračanima, a o čemu smo već kod posjete Milni spomenuli.
Riva Stomorska
Riva Stomorska
O mjestu se vrlo vrijedno brinu Rusmarinke, udruga poznata po svojim domaćim specijalitetima od ekološki uzgojenog voća: marmelade i likeri od smokava, limuna, naranče, rogača...

Stomorska
Gornje Selo je od Stomorske udaljeno 3 km i nalazi se na rubu polja pa se često naziva i Gornje Poje (Polje). Kad se dođe u Gornje Selo postaje jasno zašto su prije nastajala mjesta u unutrašnjosti otoka nego uz obalu. Odavde se širi prelijep pogled na Šoltu i okolicu, tu je i Vela Straža, najviši vrh na otoku, kojem samo ime govori njegovu ulogu, a ispred se prostire plodno polje, a more i uvale su i tako blizu. Dok su postojale opasnosti od gusarenja sigurnije je bilo živjeti u unutrašnjosti.
Gornje Selo

Gornje Selo je pravi primjerak mediteranske kamene arhitekture, kamene kuće, dvorišta, škure, balature...U mjestu dominira crkva Sv Ivana Krstitelja izgrađena u 19. stoljeću na inicijativu mještanina viteza Marina Bavčevića. Pored zgrade je bratovština Sv Ivana Krstitelja. Velik broj stanovnika je iseljen, ali postaje sve veći interes za oživljavanjem mjesta bavljenjem turizmom otvaranjem obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, a koja Šolti daje osobitu draž, jer turist ovdje postaje dio domaćinstva i dobiva jedinstven doživljaj.
Agroturizam Kaštelanac


Agroturizam Kaštelanac

I prestat će vrijediti kletva: Dabogda te dopala Šolta! a koja je nastala zbog nebrige vlasti za ovaj otok i zbog njegove izoliranosti.Slobodno mi to recite, jer mogla bih tu uživati!


Stomorska