nedjelja, 12. svibnja 2013.

Brist

Hajde da sada nakratko svratimo u svako od ovih malih mjesta Rivijere Gradac, jer je ipak svako od njih lijepo na svoj način. Iako mi se učinilo pomalo dosadno ponavljati : lijepe plaže, spoj planina i mora....ipak ćemo barem zaviriti i izdvojiti ponešto u svakom mjestu. Naravno, na putu smo u Brist.
Brist
Današnji Brist je uz samu obalu, i cijelom dužinom prostire se prekrasna šljunčana plaža i uređena šetnica od Gradca do Podaca.
Brist
Plaža
Plaža
Plaža

Brist je dobio ime po šumi brijesta na padinama Biokova, i prvo naselje je i bilo visoko u Biokovu.  U starom selu su pronađeni nadgrobni spomenici iz brončanog doba, a pronađen je i stećak iz srednjeg vijeka, poznat kao turski grob.
Staro selo Brist
Kačićevi dvori
Crkva Sv Margarite postoji i u starom i novom Bristu. U starom naselju oko barokne crkve Sv Margarite iz 15. stoljeća, nalaze se ostaci starih kamenih kuća. Tu se rodio i poznati hrvatski pjesnik Andrija Kačić Miošić. Mislim da se svatko sjeća barem naslova njegovog najpoznatijeg Razgovora ugodnog naroda slovinskog, narodne pjesme u kojima su opjevani mnogi naši junaci, između ostaloga jedna pjesma kaže i kako su Kačići i u koju svrhu došli iz Ungarije u Primorje...
   Svadiše se knezovi Kačići
i Zagari bani Ugričići,
svadiše se ter se i pobiše,
al Kačići Ugre pogubiše.
  Evo pobre, tuge i žalosti:
sve se skoči malo i veliko,
da pogube knezove Kačiće,
jer smakoše bane Zagariće.
  Dobra im je srića doskočila
ter je njima u potribi bila:
zahvališe kralju ungarskomu,
pobigoše k moru latinskomu.
  Jedan ide k Zadru bijelomu,
drugi ode gradu Šibeniku,
dva odoše u gornje Primorje
ter stadoše ukraj sinja mora.
.......................

Brist nekad
Crkva Sv Margarite u novom Bristu je sagrađena u 19.stoljeću, a ispred nje je postavljen brončani kip Fra Andriji Kačić Miošić, djelo Ivana Meštrovića.
Andrija Kačić Miošić
A baš ovaj Brist je i rodno mjesto našeg poznatog slikara Mladena Veže koji je u Meštrovićevom paviljonu kao najmlađi izlagač s 22 godine, 1938. godine sudjelovao na izložbi Pola vijeka hrvatske umjetnosti. Izložbu je blagoslovio Alojzije Stepinac, a otvorio Vlatko Maček. Veža je inače Mačeka nazivao drugim ocem, jer kao siromašan dječak iz težačke obitelji, bez pomoći Mačekove obitelji, ne bi mogao završiti studij. Inače je Mačeka smatrao uzorom ljudskog roda.

I baš ovaj Brist je čest motiv Vežinih djela, i jednako je topao i plav i na slikama i uživo....
Veža - Brist
Veža - Brist
Ovdje se nalazi mnogo lijepih kamenih kuća uz samu obalu mora. Turizam se ovdje podrazumijeva. Velik je izbor apartmana. A na samoj rivi prepoznatljiv na razglednicama - hotel Riva, iza kojeg se vidi zvonik Sv Margarite.

Hotel Riva
Apartmani
Apartmani
Pogled iz hotela
Tko ne bi ostao ovdje uživati!

A sad na kraju, iako nema baš nikakve veze sa ovim mojim Bristom Brest iz Prevertove pjesme koju smo nekoć recitirali, i iako je ovaj Brist ljepši od francuskog Bresta, a nema ni veze sa Brestom pod Učkom u koji namjeravam također doći, ja ipak ovdje moram umetnuti stihove: ...bez prestanka je kišilo nad Brestom toga dana...jer me upravo nešto na ovoj razglednici podsjetilo na tu pjesmu...
Brist -kiša