petak, 17. svibnja 2013.

Podaca

Još sam na Rivijeri Gradac, dolazim u Podacu. Pokušala sam saznati značenje imena Podaca, ali nisam uspjela pronaći ništa o tome, jedino mi pada na pamet to što je staro naselje Podaca nastalo pod kamenim klisurama, na padinama Biokova. 
Podaca
Podaca -pogled iz Gornje Podace
Poged iz Podace a Gornju Podacu
Zvonik Crkve Sv Stjepana u Gornjoj Podaci
Gotovo sva mala primorska mjesta nastala su na takav način, jer se radi lakše obrane i radi tadašnjeg načina života u kojem se živjelo od iskorištavanja pašnjaka i livada, a ne od mora, naseljavalo visoko u brdu.

Staro selo Podaca
Stara Podaca
Tek kasnije se stanovništvo spustilo uz obalu mora. Postojalo je nepisano pravilo po kojem se kod podijele zemlje sinovima dijelila, tada bolja, plodnija zemlja u brdu, a kćerima lošija - uz more. Kada je turizam procvjetao, sinovi su shvatili da su lošije prošli, jer se uz obalu mora puno lakše moglo zarađivati.
Podaca uz more
Moguće je da se svojevremeno okrene situacija u korist brda. Jer, nagli i nekontrolirani razvoj ovakvih primorskih mjesta koji na kraju potpuno sliče jedni na druge, i po ničem posebnom se ne izdvajaju, jer imaju iste sadržaje, odnosno najčešće samo sunce i more, mogao bi biti presudan, i utjecati na to da turisti potraže nešto drugačije. To nešto drugačije možda bi se sada smišljeno moglo ponuditi u obnovljenim starim selima u brdu iznad mora, i učiniti ih atraktivnima, i uzbudljivima, gdje more i dalje ostaje blizu, ali isto tako i planinski vrhunci, te mogućnost ponude ekološkog uzgoja iz vlastitog vrta.

Podaca apartmani -tipična kamena gradnja mediteranskih kuća
Naravno da je i ovdje bilo života već u kameno doba, o čemu svjedoči nalaz kamenog bata za mlaćenje žita, koji je izložen u franjevačkom samostanu u Zaostrogu.
Žrvanj
Postoje arheološki nalazi iz perioda rimske vladavine - žara sa srebrnjakom rimskog cara Severa, a iz ranosrednjovjekovnog razdoblja najznačajniji spomenik je Crkva Sv Ivana iz 11. stoljeća, koju su podigli slavni plemići Kačići, gdje se nalazi i grob Andrije Kačić Miošić.
Crkva Sv Stjepana i Crkva Sv Ivana
Pored ove crkve je i župna Crkva Sv Stjepana, ponovno sagrađena u 18. stoljeću na mjestu stare iz 15 stoljeća. Naselje je nastalo oko crkve sv Ivana, a na ulazu u selo je sagrađena kula za obranu od turskih napada.
Župna Crkva Sv Stjepana
Kula Podaca
Mladen Veža -Stara Podaca
Nakon preseljenja stanovništva iz Gornje Podace u 20. stoljeću, u novom mjestu uz more sagrađena je Crkva Gospe od Pohođenja. Ova crkva je sagrađena kao niskogradnja, naravno kad znamo da je sagrađena 1967. godine, shvatit ćemo zašto. Krov je sagrađen tek 1991. gdoine, do tada je bila pokrivena samo betonskom pločom.
Ulica u Podaci
Današnja Podaca je tipično turističko naselje sa brojnim apartmanima. Podaca obuhvaća naselja Kapeć, Viskovića valu i Ravanje.
Apartmani Toni
Vila Natali
Uvala borova
Ne može se poreći da su ove plaže prekrasne i da je odavde božanstveni pogled na zalazak sunca. Neki tvrde da je upravo odatle najljepši...ali uvjerit ćemo se da je na cijelom našem Jadranu sa skoro svakog mjesta moguće vidjeti najljepše zalaske sunca...
Zalazak
Zalazak
Noć