utorak, 7. svibnja 2013.

Gradac

Evo nas ponovo u pravom dalmatinskom pejzažu - iz Vrgorca idem u Gradac - najjužniji dio Splistko dalmatinske županije. Ponovo možemo vidjeti kako se stapaju planine i more i kako su se poredala mala mediteranska mjesta uz obalu. Rivijeri Gradac pripadaju od sjeverazapda prema jugoistoku : Drvenik, Zaostrog, Podaca, Brist i Gradac.
Rivijera Gradac
Gradac
Možda je samo to moj osobni doživljaj, ali Gradac je trebao ostati zvati se Labineca, bilo bi osobnije i dojmljivije, jer ime Gradac nalazimo u nekoliko varijacija na različitim mjestima u Hrvatskoj, pa nema neku direktnu asocijaciju.
Gradac
Otkriveni zidovi iz rimskog doba, ostaci termi, granitnih stupova i sarkofaga, svjedoče o životu u 1. i 2. stoljeću.
Gradac s mora
Sagrađen podno brda Rilić, kao grad Neretvanske kneževine Paganije - Labineca, spominje ga car Konstantin Porfirogenet u 10. stoljeću. U 17. stoljeću se spominje kao Gradac po utvrdi - gradu iznad mjesta... "Tu dođoše dva Kačića iz Vrana kraj Zadra gdje uziđaše kaštel koji nazvaše Gradac".
Gradac
Crkva Sv Mihovila sagrađena je 1852. godine na brežuljku Gradina, uz pomoć cara Franje Josipa I, a na mjestu stare župe crkve Sv Mihovila Arkanđela, na groblju, sagrađena je Crkva Sv Ante Padovanskog. Na brdu Plana je Crkva Sv Paškvalina zaštitnika stočara.
Crkva Sv Mihovila
Turizam je ovdje glavna gospodarska grana, u mjestu je nekoliko hotela - kao usidreni brodovi su Laguna i Labineca, a gotovo na svakom koraku su apartmani, jer ovdje ljudi i žive za turizam i od turizma.
Labineca
Labineca
Hotel Laguna
Plaže su ovdje prekrasne, duge, šljunčane...tu izležavanje na suncu teško da može dosaditi, jednostavo se opustite i ne ni  na šta ne mislite, samo se ugodno osjećate....A ako ipak želite biti aktivni, možete se pomaknuti na planinske vrhunce, koji oduzimaju dah...

Plaža Gradac