petak, 21. lipnja 2013.

Podgora

A kako sam trenutno na terenu općine Podgora, idem i u Podgoru, uostalom to mjesto sam htjela i prije posjetiti, sjećam ga se iz školskih udžbenika kao mjesta u kojem je rođen  prvi mornarički stožer još 1942.godine. Na to podsjeća spomenik Galebova krila podignut na brežuljku iznad luke.
Podgora
U osnivanju stožera sudjelovao je Sveto Letica, rođen u Podgori. Za vrijeme Jugoslavije to je bio stožer Jugoslavenske ratne mornarice. Dugogodišnje iskustvo Svete Letice bilo je dragocjeno u danima ustrojstva Hrvatske ratne mornarice, te je promaknut u čin stožernog admirala i odlikovan najvišim vojnim odlikovanjima.
Galebova krila
A kad smo već kod poznatih Podgorana, istog prezimena to je poznati sociolog Slaven Letica, koji je bio i osbni savjetnik Prvog hrvatskog Predsjednika dr Franje Tuđmana. 
Podgora iz zraka
A malo ranije, u 19. stoljeću u Podgori se rodio Don Mihovil Pavlinović, hrvatski preporoditelj, koji je prepoznao da se povlađujući nadnacionalnim imenima: jugoslavenstvo, ilirstvo, slavenstvo...na štetu hrvatskog imena kod Hrvata, širi i provlači srpstvo tamo gdje ga nikad nije bilo.
Povijesna Podgora
I Podgora je najprije nastala na obroncima Biokova, gdje su se ljudi bavili stočarstvom i poljoprivredom, vinogradarstvom...a kasnije su se u primorskoj Podgori orjentirali na život s morem i zbog mora.
Podgora
Zahvaljujući svom položaju Podgora se već u 16. stoljeću spominje kao jedno od mjesta koje Venecija uzima pod svoju zaštitu nakon turskog poraza u bitci kod Lepanta. Iz tog vremena postoje ostaci groblja sa sačuvanim nadgrobnim spomenicima.U Gornjoj Podgori u naseljima Roščić i  Marinović su ostaci kula koje su služile za obranu od Turaka.
Podgora- ulica

U Gornjoj Podgori je i Crkva Sv Svetih, gdje se obilježava blagdan Sv Vicenza i kada je velika blagdanska fešta,prva nedljelja iza blagdana Velike Gospe. S obzirom da Podgorani nisu zapustili svoje staro selo, već ovdje dolaze obrađivati vinograde i maslinike, izlet ovamo ima tako ladanjski ugođaj. Dodate li tome i tradicionalnu kuhinju: peka, janje, kozle na ražnju, svidjet će vam se.
Fešta Sv Vicenza u Crkvi Svih svetih

Preseljenjem u Podgoru na obali, sagrađena je nova župna crkva modernog izgleda: Crkva Marijina Uznesenja. Na rtu je Crkva Sv Tekle. Iza rta Sv Tekle je uvala Čaklje, gdje je i novosagrađena luka.
Neobična Crkva Marijina Uznesenja
Crkva  Sv Tekle
Da je Podgora od davnina i poznato ribarsko središte, jasno nam je po velikom broju ribarskih brodova i koćarica u luci, koje daju poseban kolorit ovom mjestu. Luka i svetionik Ijak su izgrađeni za vrijeme austrijske vladavine.
Luka

A turistička razglednica Podgore pokazuje nam svoje hotele, koji su se uklopili u postojeće naselje starih ribarskih kuća.Na samoj obali tu se na malom prostoru jedan do drugoga hoteli: Podgorka, Primordia, Aurora, Minerva i Mediteran. Ispred je prekrasna šljučana plaža i čisto more, pravo mjesto za ljetnu uživanciju.
Podgorka
Minerva
Primordia
Aurora
Mediteran
Zaintrigira zanimljiva skulptura Uzorita, na  kamenu ispred hotela, vrlo omiljeno turistima za poziranje za svoju fotografiju sjećanja na Podgoru.

Uzorita
Plaža
Na kraju lučice na rtu Ijak je novosagrađeni hotel Sirena. Također, u Podgori je moguće naći i smještaj u atraktivnim villama i apartmanima.

Hotel Sirena
Apartmani
Villa Sunce
Može se primjetiti da se o izgledu Podgore vodilo računa, jer se već 1923. godine osnovalo Društvo za uljepšavanje mjesta. Zanimljiva je i priča Slavena Letice o skulpturi akademskog kipara Tomislava Kršnjavog - Ljubavna priča - koju je trebalo postaviti na Žuć Kamen od rta Sv Tekle prema uvali Čaplje,  ali to još moram utvrditi je li i postavljena kako je planirano. Ona predstavlja ujedno i priču o morskom čoviku (sredozemna medvjedica) koja se mogla ovdje vidjeti kako se u ljubavnoj priči odmara na kamenu.

Ljubavna priča
Žuć Kamen
Riva
Restoran