četvrtak, 20. veljače 2014.

Maslinica (Šolta)

A po najljepši zalazak sunca na otoku treba otići u Maslinicu, jedino mjesto na zapadnoj obali otoka.
Maslinica

Uvala Maslinica
Vidjeli smo kako je sjeverna obala Šolte naseljena i blaga, dok je južna obala obrubljena bijelim strmim stijenama, i gotovo isključivo dostupna morskim putem.  A Šolta je najrazvedenija na zapadnoj strani otoka kod Maslinice sa tri uvale i sedam otočića: Stipanska, Polebrnjak, Saskinja, Grmej, Rudula, Balkun i Kamičić. 
Otočići pred Maslinicom
Zalazak
Upravo je položaj Maslinice bio poticaj za njezin nastanak. Naime, iz ove uvale su se gusari lako i neopaženo mogli približiti naseljima u unutrašnjosti otoka, prvenstveno Donjem Selu i Sridnjem Selu, koje je često tako uslijed napada gusara stradavalo.  Kada su na blagdan Sv Ivana Krstitelja 1696. godine Turci iz Ulcinja preko Maslinice upali u Donje Selo, opljačkali ga i odveli u ropstvo 64 osobe, koji su, jer je Šolta potpadala pod splitsku komunu, bili splitski koloni, plemić Ivan Petar Marchi, zatražio je od vlasti (Venecije) da mu u uvali Maslinica (Porto Olivetto detto Masliniza Inferiore) dozvoli gradnju kule, a oko nje selo i crkvu, radi obrane od gusara.
Donje Selo
Sridnje Selo
Obitelj Marchi je ugledna građanska obitelj koja se doselila krajem 16. stoljeća s Bola na Braču u Split. Prvi Marchi u Splitu, Nikola, preveo je Gospin plač na hrvatski jezik, za potrebe crkve Sv Mihovila u Splitu, uz koju je bila njihova stambena kuća (na Mihovilovoj širini), i gdje je i sam pjevao u crkvi i sudjelovao u crkvenim procesijama Velikog Četvrka.
Maslinica-Dvorac Marchi
Ivan Petar Marchi (ili Markić-kako ga naziva njegov zet pjesnik Jerolim Kavanjin), ušao je u splitsko Veliko vijeće, dobio je titulu conte, te također diplomu rimskog plemstva, koja mu je mnogo značila u ostvarivanju svojih velikih zamisli, među kojima je osnivanje Hrvatske ilirske akademije u svrhu pročišćavanja hrvatskog jezika i prevođenja stranih djela, zatim oslobađanje svih hrvatskih a i drugih područja od Turaka, on i njegova braća i sami su sudjelovali u borbi protiv Turaka kao dragovoljci i sa sobom okupljali ljude o svom trošku. Pokušao je kupiti grofoviju Metlika koja je tada bila u posjedu Kapola, kako bi na tom području gradio crkve, sjemneišta, učilišta, škole, tiskare, a u svrhu širenja i obrane kršćanstva. Njegova je zamisao i osnivanje dobrotvornih zavoda u kojima bi se besplatno školovala siromašna djeca. Ovu njegovu zamisao otvarili su njegovi nasljednici - nećaci Martinis, pa je osnovan Zavod Martinis-Marchi koji je djelovao sve do dolaska komunističkih vlasti 1945. godine.
Maslinica
Eto, tako su braća Marchi dobili dozvolu za gradnju kule u uvali Maslinica 1703. godine. Sagrađena je kula na četiri kata i široko dvorište, četverokut sastavljen od četiri zgrade unutar kojeg je dvorište ili avlija, kako ga i danas nazivaju. Sagrađena je i crkva posvećena Sv Nikoli zaštitniku pomoraca.
Dvorac Marchi
Dvorac u Maslinici-crkva Sv Nikole na brežuljku prema Šešuli
U dvorištu kule uklesan je grb i natpis na latinskom koji znači: Da bi brodarima kad doplove u Maslinicu bio sigurniji hram za vjeru, nalazište vode, za potrebe, iskopavši brdo, pošto su bili dovedeni doseljenici, uz ogromni trošak sagradiše knezovi Braća Marchi, Godine Gospodnje 1708.
Natpis
Sa sobom su doveli svoje kolone obitelji Radman, Glavurtić i Dragičević iz Zaostroga, te Jurić iz Prugova, da bi naselili zemlju i na kojoj bi u slučaju potrebe bili i vojnici, koje su oslobodili svih obaveza. I na drugim svojim posjedima na Šolti Marchi su svojim kolonima oprostili sve dugove.
Maslinica
Nakon smrti Ivana Petra, za kojeg zaista moramo priznati da je bio ponos hrvatskog roda, dvorac je propadao, i pao u tristogodišnji san...Maslinica je živjela svoju svakodnevicu, kao malo ribarsko mjesto. 

Maslinica
Početkom ovog stoljeća dvorac se budi iz tristogodišnjeg sna, te obično prenoćište Avlija u što se bio pretvorio, poznati njemački bussinesman Hartmut Lagemacher temeljitom obnovom i rekonstrukcijom pretvara u jedan od najljepših dvoraca na Jadranu - hotel baština Martinis Marchi. Gostima je na raspolaganju sedam apartmana, svaki od apartmana posebno je dizajniran i namješten tako da je očuvan izvorni stil dvorca, a da se usporedo gostima pruži elegancija, mir i udobnost. Unutrašnje dvorište dvorca uređeno je s otvorenim grijanim bazenom.Osim toga uložeo je u izgradnju marine, na mjestu običnog privezišta izgrađena je nautička luka sa 50 vezova, od čega je 10 za osposobljeno za vezivanje megajahti.
Maslinica
Današnji izgled unutrašnjosti dvorišta-avlije
Restoran

Soba
Nautička luka
Amfiteatar
Ispred dvorca je i vrt i šetalište, kao i amfiteatar, idealnog položaja za ljetnu pozornicu...sada dvorac Marchi dominira Maslinicom i daje joj jedan glamurozni pečat, a s obzriom da je nekako prirodno da su dvorci privilegija bogatih, neće nas smetati ako smo mi u apartmanu ljubaznih i jednostavnih ljudi koji ovdje razvijaju obiteljski turizam, nudeći autohtonu Šoltu,otok ribara i težaka...
Pogled na zapad