utorak, 29. travnja 2014.

Prvić

A evo kad sam u šibenskom akvatoriju, i s obzirom da je prirodni nastavak Zlarina Prvić, idem tamo kako bih mogla pokazati kako je bogat i lijep ovaj mali otočić, za razliku od Daliborovog Prvića kraj Krka, mnogo većeg, ali golog i nenaseljenog.
Prvić
Ovaj Prvić je bio naseljen još u antičko doba, što dokazuju ostaci keramike, amfora, rimskih krovnih opeka, ranokršćanskih kapitela. U srednjem vijeku na ovom otočiću šibenska vlastela, među kojima i plemići Vrančić, Draganić, Dobrović, Šižgorić, Tavelli...imaju svoje posjede na kojima su živjeli njihovi težaci, koji su za njih obrađivali zemlju.
Karta
Ljetnikovac Vrančić (Draganić) u Šepurinama

U 15. stoljeću dolazi do intenzivnijeg naseljavanja, što zbog kuge, što zbog opasnosti od Turaka. U Prvić Luku dolaze franjevci glagoljaši i osnivaju samostan, te 1461. godine grade crkvu Gospe od Milosti, čiju unutrašnjost krasi pet baroknih oltara. Zvonik od bijelog kamena sagrađen je 1885. godine. Neki izvori tvrde da su na otoku u 13. stoljeću bili benediktinci i da postoje ostaci benediktinskog samostana na drugoj strani Luke - u Donjoj Bandi, gdje su tragovi nekih zgrada.

Prvić Luka
Samostan i Crkva Sv Marije od Milosti

A naselje Prvić Šepurine osnivaju stanovnici naselja Srime pored Vodica. Prva crkva u Šepurinama je crkva Gospe od porođenja, koju su 1479. godine sagradili šibenski plemići Ambrozović. Crkva danas nije u funkciji.
Crkva Gospina porođenja
Na samoj obali 1620. godine sagrađena je crkva Jelene Križarice (za Sv Jelenu smo već saznali na putu po Braču, u Škripu i Povljima). U crkvi se nalazi drveni oltar Sv Roka s baroknim ornamentima, neki ovu crkvu poznaju kao Crkvu Sv Roka, a koja sa svojim kupolastim zvonikom zauzima centralno mjesto svih razglednica ovog mjesta.

Crkva Sv Jelene (Sv Roka)
Šepurine

Iznad mjesta je 1878. godine sagrađena crkva Uznesenja blažene Djevice Marije, koja je ujedno i župna crkva ovog mjesta.
Vila Draganić (ranije Vrančić) i Župna crkva-povijesna razglednica
Crkva Uznesenja BDM
Dvije najposjećenije fešte na Prviću su 02. kolovoza Gospa od Anđela u Prvić Luci, i 16. kolovoza u Prvić Šepurinama fešta Sv Roka. Nekada su se održavale i utrke magaraca.
Šepurine - Procesija Sv Roka
Šepurine -utrka magaraca 70-tih godina

Prvić se prirodno nastavlja na Zlarin, to je vidljivo po brojnim podmorskim plićacima i grebenima. Ovaj najmanji otok u šibenskom arhipelagu, najbliži je kopnu, pa neki smatraju da mu otud ime Prvić, dok drugi misle da je dobio ime po Prvini, bogu vršidbe ili proljetnom, sunčanom bogu starih Hrvata.

Prvić Luka
A ako se sjećate kako neke bajke često u govore:...iza sedam brda i sedam dolina...to upravo imamo ovdje na Prviću: sedam brežuljaka, najniži 13 a najviši 79 m nadmorske visine, bajkovito mjesto, bajkovit pogled, "ugađa oku" kako kaže Alberto Fortis, talijanski putopisac "otok čije bi plodove želio vidjeti na mletačkoj tržnici"-vino, grožđe, maslinu, smokvu...I danas se stanovništvo bavi poljoprivredom, ribarstvom, a najviše turizmom.
Nekadašnja škola- sada hotel Maestral na rivi u Prvić Luci
Prvić je omiljeno odmorište, mali otočić koji je kupalište u cijeloj svojoj dužini obale, otočić u kojem se udaljenost između dva mjesta prolazi pješke (1 km), i na kojem ne prometuju automobili, i gdje se čitav otok može propješačiti, jer je prošaran puteljcima i stazama zbog obradivih površina po cijelom otoku, a uređuje se i šetnica uz more oko cijelog otoka.
Kupalište
Odmaralište Prvić Luka (Donja Banda)
Sa obale

Gosti traže upravo ovakvo izvorišno okruženje dalmatinskog mjesta, smještaj u višetoljetnim kamenim kućama, građenim kamenom sa obliženjeg otočića Tijata. Posebnost arhitekturi daju maštovito građeni dimnjaci, kakve naročito nalazimo u Šepurini.
Šepurine

Život na otvorenom

Restoran
Prvić Luka je i omiljeni zaljev za sidrenje u mirnoj i prostranoj uvali. A kada počnu pitanja: Oće li nevera? Ima li vitra? ..i ako je kraj kolovoza, znamo da se priprema Burtiž- regata tradicionalnim brodicama na latinsko idro. Samo da ne bude nevere ili bonace, ne pita se tko će doći, jer dolaze svi koji mogu, i ne pita se hoće li biti prigodne fešte, jer hoće!

Prvić Luka
Prvić Luka
Burtiž

U Prvić Luci izgrađen je i otvoren 2012. godine Memorijalni centar Faust Vrančić. Taj projekt realiziran je u partnerstvu Grada Vodice s vodičkom Turističkom zajednicom, a koji je sufinancirala Europska unija. Posvećen je velikom hrvatskom polihistoru, jezikoslovcu, izumitelju, inženjeru, svećeniku i biskupu Faustu Vrančiću, rođenom 1551. godine u Šibeniku, a koji je svoje djetinjsto proveo na otoku Prviću, i po čijoj se posljednjoj želji i njegov grob nalazi u crkvi Gospe od Milosti u Prvić Luci. Prvić još i nazivaju Faustov otok, po ovom najvažnijem konstruktoru i tehničkom piscu s prijelaza iz 16. u 17. stoljeće, koji je bio ponosan na svoj svoju hrvatsku zemlju, domoljublje i otok na kojem je proveo najsretnije dane djetinjstva.

Memorijalni centar Faust Vrančić
Crkva Gospe od Milosti
Natpis na nadgrobnoj ploči
U vanjskom dijelu Centra posjetitelji mogu razgledati Faustove izume u prirodnoj veličini kao što su viseći most, mlin za masline i padobranac. U muzeju je uz male makete Faustovih izuma i prikaz njegovog života kroz multimedijalni sustav. Uz muzejski prostor, ostatak unutarnjeg prostora predviđen je za ugostiteljsku djelatnost, suvenirnicu i prodavaonicu.

Memorijalni centar
Ovako mali otok, a ovako velik i značajan! Još bih mogla ostati i pričati, jer ostaju još mnoge neispričane priče, koje ne mogu na malo prostora stati. Još za kraj razglednica zalaska i naravno Tijat - ovaj put ne otok Tijat, nego putnički brod, radi kojeg su otočani Prvića i Zlarina čak pisali peticiju da im se vrati umjesto Lare, jer samo Tijat može savladati jugo kad ovdje zapuše s mora.
Tijat
Zalazak