utorak, 20. ožujka 2012.

Lumbarda (Korčula)

A 6 km istočno od Korčule dolazimo do Lumbarde, na mjesto u kojem su u 3. st. pr. Kr. Grci iz Isse (Visa) osnovali jednu od svojih kolonija. Tu je i pronađen pisani dokument Psefizma sa 200 imena kolonista. Također su pronađene vaze i fragmenti kamene stele sa grčkim natpisima.
Lumbarda
Lumbardska psefizma (dokument o podjeli zemlje)
Lumbarda je smještea na najistočnijem dijelu otoka Korčule, po obroncima sedam brežuljaka na kojima se prostiru stoljetni maslinici i nasadi agruma i drugog južnog voća.
Lumbarda
Poznatio vino "Grk" upravo je ovdje proizvedeno od grožđa s poznatih pješčanih vinograda.  Grk je prepoznatljiva Lumbarajska sorta bijelog vina koja ima lagani gorki (grk) prizvuk, pa nije sigurno da li svoje ime nosi po tome ili po starim Grcima koji su prvi donijeli vinsku kulturu na otok Korčulu. Grk zbog dominantno ženskih cvjetova ne može opstati sam, pa se za uspješno oprašivanje i kvalitetnu rodnost koristi sorta Plavac Mali.
Vinogradi Lumbarda
U ovom čuvenom vinu uživao je i grčki junak Odisej iz čaše božice Kirke.A možemo ih zamisliti kako očarani ljepotom ovog kraja provode svoje vrijeme u ovim divnim uvalama.
Uvala
Lumbarda je malo turističko mjesto, koje je razvilo vlastiti mirni ritam života, te očuvalo stare tradicije i kulturno naslijeđe. To je idealno mjesto za miran i zanimljiv odmor. 
Lumbarda
Na sjevernoj strani Lumbarde je pješčana uvala Tatinja, s koje se pruža pogled na skupinu malih otočića korčulanskog arhipelaga i na poluotok Pelješac.
Karta
Tatinja
Pored Tatinje je Bilin žal, pješčana plaža sa malim restoranom u izvornoj dalmatinskoj građevini u kojem možete uživati u morskim specijalitetima
Bilin žal
Iako je Lumbarda poznata po svojim prirodnim pješčanim plažama, za sve koji vole divlje i izolirane plaže, Lenga Brendana je idealno mjesto. Plaža je dugačka oko 1 kilometar, prostire se od plaže Bilin žal do krajnjeg istočnog dijela otoka, Rta Ražnjić. More je izrazito čisto, a podmorje idealno za ronjenje na dah. Uz plažu se prostire gusta borova šuma. Ovdje zaista možete uživati u netaknutoj prirodi.
Lenga Brendana
A na južnoj strani Lumbarde je Vela Pržina, najveća prirodna pješčana plaža u Lumbardi, u sredini velikog zaljeva zaštićenog od vjetrova, okrenuta otvorenom moru s pogledom na Lastovo.Vrlo je popularna, mnogo ljudi s cijelog otoka dolazi ovdje da uživaju u čistom moru i svilenkastom pijesku, gdje možete i zaigrati odbojku u pijesku.
Vela Pržina
Ostaci rimske villa rusticae u polju blizu Bilin žala, svjedoči o prisustvu Rimljana. A u vrijeme prosperiteta Korčule u 16. stoljeću, bogati Korčulani gradili su u Lumbardi svoje ljetnikovce, neki od njih su očuvani i nastanjeni i do danas: kašteli Nobilo, Milina, Kršinić.
Kaštel Nobilo
Na brežuljku posred starog dijela naselja vela Glavica sagrađena je trobrodna crkva Sv. Roka, zaštitnika Lumbarde , koji se  slavi 16. kolovoza. U mjestu je i nekoliko manjih kapela: Sv. Bartul, Sv. Petar i Pavao, Sv. Barbara, Mala Gospa, te okružena vinogradima sa osebujnim trijemom, lijepo se ističe crkva Sv. Križa.
Sv. Roko
Vela Glavica - Sv Roko
Crkva Sv. Petar i Pavao
Župa ima groblje kraj crkvice Sv. Ivana. U 17. i 18. stoljeću za pokapanje se koristilo groblje samostana na  otočiću Badiji. Samostan Sv. Petra na Badiji i Gospinu crkvu koristili su franjevci do 1950. godine kada su u socijalističkoj Jugoslaviji franjevci protjerani sa otoka, a samostan je prenamjenjen u sportsko rekreacijski centar i odmaralište. 2003. godine vraćen je franjevcima, te se ponovo obnavlja.
Franjevački samostan na otoku Badiji
Smještaj i odlična gastronomska ponuda može se pronaću u hotelima: Lumbarda i Borik, te mnogobrojnim vilama i aprtmanima.
Hotel Lumbarda
Hotel Borik
U Lumbardi je rođeno nekoliko istaknutih hrvatskih umjetika, kipara i slikara: Ivo Lozica, Lujo Lozica, Stipe Nobilo, Frano Kršinić, mladi Tino Jurjević...
Moj otok- Stipe Nobilo
Pusta kućica - Tino Jurjević
Do Lumbarde je najlakše doći trajektom iz Orebića koji pristaje u malu korčulansku luku Dominče, koja se nalazi između grada Korčule i Lumbarde. Na relaciji Orebić - Korčula i obrnuto, pozavidjet ćete slici mnogobrojnih surfera, kojima je ovo omiljeno odredište zbog konstatnog, povoljnog vjetra i udaljenosti "po mjeri".
Jedrenje
Ali, sada neću u tom pravcu, već se spremam putem Odiseja, na Mljet...