petak, 23. ožujka 2012.

Mljet

Na Mljetu nisam nikada bila, uvijek sam ga doživljavala kao neki zaštićeni rezervat u koji se ne smije ući da se ne naruši njegova ljepota. O ljepoti otoka govori i njegovo antičko ime Melita, koje dolazi od grčkog „melite nesos“, što znači medeni otok.
Mljet
Karta Mljeta
Tu, gdje se Odisej nasukao na stijenu i ostao na otoku sedam godina sa nimfom Kalipso, sve se doima kao bajka. Iako nije potvrđeno da je Ogigija Mljet, jer mnogi zbog sličnosti imena ovo mjesto pripisuju Malti, ja ipak vjerujem, da je Mljet taj čudesno lijepi otok, "otok proljeća", "zeleni otok"...
Pomena - u kojoj se nalazi hotel Odisej
Odisej i Kalipso
I dan danas iz špilje Rikavica za vrijeme olujnog nevremena mogu se čuti zastrašujući zvukovi, koji potiču maštu o glasanju mitskog čudovišta...Možda je baš i zato legenda o Regoču Ivane Brlić Mažuranić, nastala na Mljetu.
Dno Mljeta-hrid Sv Pavla
A za mjesto brodoloma Sv. Pavla apostola, također zbog sličnosti imena pripisat će Malti, iako se i u Djelima apostolskim tvrdi da se brodolom dogodio dok su plovili Adriom. Hrid Sv. Pavla na južnoj strani je otoka, s koje je doplivao na pješčanu plažu nazvanu Saplunara.
Saplunara
Prvi stanovnici Mljeta bili su Iliri iz plemena Ardijejaca koji su preko luke Prapratno došli s Pelješca i naseljavali su se uz pitke vode i uz rubove otočkih dolova, a živjeli su u malim nastambama od suhozida - gradinama, i bavili se stočarstvom, lovom i ribolovom.
Blatina -pitka voda
Grci nisu nastanjivali Mljet, već su samo koristili njihove uvale kao skloništa na putu prema Visu, Hvaru i Korčuli gdje su imali svoje gradove.
Uvala Okuklje
Rimski car August 35. godine pr. Kr pobjeđuje Ilire. Rimsko vrijeme na Mljetu svjedoči impozantna palača u Polačama, za koju se može reći da je nakon Dioklecijanove palače, najveća rimska plača na Jadranu. Sagrađena je u 3. stoljeću, a uz palaču su izgrađene i dvije ranokršćanske bazilike i terme. 
Rimska Polača
Nakon podjele Rimskog cartsva Mljet najprije pripadne Zapadnom, a zatim Istočnom carstvu, a dolaskom Hrvata i istovremenim dolaskom romanskog stanovništva s kopna, započinje vladavina Neretvanske Paganije, koji su svoje prvo naselje sagradili podno Vrhmljeća - Maranoviće, te u središnjem dijelu otoka Babino Polje i Blato. Kasnije su se iz Maranovića spustili u svoju ribarsku lučicu Okuklje.
Vrhmljeće
Maranovići
Dok su Slaveni uglavnom naseljavali istočni dio otoka, u Polačama i na zapadnom dijelu otoka od Crne klade, na području današnjeg Nacionalnog parka, vlast je još uvije imalo romansko stanovništvo. 
Crna klade -početak Nacionalnog parka
Polače
Sukobom Neretvana u kojem su nadjačali romansko stanovništvo, Polača se ruši, a uskoro i sami Neretvani gube Mljet, koji pripadne Zahumlju, kojim je vladao kralj Ljutovit, koji je imao potporu Bizanta. On je darovao benediktincima crkvu Sv. Pankracija u Babinom Polju, te su lokrumski benediktinci ovo područje posjedovali 200 godina.
Babino Polje
Dolaskom benediktinaca iz Monte Gargana iz Italije na Mljet, koji su naselili otočić Sv. Marije u Velikom jezeru, te na njemu sagradili samostan, i Babino Polje uskoro prelazi u njihovo vlasništvo. Lokrumski benediktinci su zbog toga prokleli stanovništvo otoka, tako da su sve radili obrnutim redosljedom: u procesiju išli suprotno od kazaljke na satu, svijeću palili okrenutu prema dolje, molitve izgovarali od kraja prema početku....
Otočić Sv. Marija
U Babinom Polju benediktinci grade Sotnicu - upravnu zgradu u koju su spremali svoje prihode.
Babino Polje
Nakon donošenja mljetskog Statuta 1345. godine, kojim se ukida feudalna vlast benediktinaca, dubrovačko plemstvo na prevaru dobiva vlast na Mljetu i postavlja svog kneza, te u Babinom Polju gradi Knežev dvor. Ukidanjem Dubrovačke Republike 1808. godine, Mljet dolazi pod austrijsku vlast, a nakon  toga priču znamo....
Blato
Na južnoj strani otoka kod Babinog Polja, nalazi se čuvena Odisejeva špilja. U ljetnim mjesecima, oko podneva, kada sunčeva svjetlost najjače udara na područje špilje, u moru se stvara spektar boja, posebno zanimljiv turistima i ljubiteljima istinskih prirodnih fenomena.
Odisejeva špilja
Ovdje je boravila i sredozemna medvjedica,a prema nekim istraživačkim projektima i prema viđenjima ribara, sredozemna medvjedica još uvijek živi u vodama Jadrana. Mljetsko podmorje je bogato ribama, jastozima, rakovima i hlapovima.

Sredozemna medvjedica ili morski čovik

Mljet je otok šarolikog životinjskog svijeta, tu su: kuna bjelica, divlja mačka, miš, puh, jež, zečevi, jarebice, kos, fazani, ali i krupne životinje kao što su jeleni, mufloni i divlje svinje...mungosi dovedeni prije 100 godina, koji su istrijebili zmije otrovnice. A mali zaigrani psić, kao plišana igračka - Mljetski psić - ili kako ga opet zabunom zovu Maltezer, jedna je od najstarijih psećih pasmina na svijetu, a prema povjesičarima veterine, potječe sa našega Mljeta.
Mljetski psić
Zbog jedinstvenog panoramskog izgleda razvedenih obala i lijepo razvijenog šumskog pokrova alepskog bora, zbog jedinstvenog geološko-oceanskog fenomena i sustava Velikog i Malog jezera, te zbog izuzetno bogate kulturno povijesne baštine, sjeverozapadni dio otoka Mljeta, proglašen je 1960.  godine Nacionalnim parkom, zaštićenim prostorom posebne ljepote u kojem je ograničeno ljudsko djelovanje, te se s posebnom pažnjom prema ovom izuzetnom mjestu treba i odnositi.
 
Malo jezero
Vrata Solina
Goveđari