srijeda, 14. ožujka 2012.

Vela Luka (Korčula)

Evo prošlo je dosta vremena od kada sam planirala sa Lastova krenuti u Vela Luku.
Vela Luka
S obzirom da je moj prvi susret s Vela Lukom bio donekle traumatski, jer je bio povezan sa lječilištem Kalos, ponovnim otkrivanjem Vela Luke, pokušat ću prekriti taj osjećaj baš kao što sam tijekom vremena to često činila, dok smo se u grupicama okupljali pjevajući: "Kad ću opet doć, da te vidim ja...."
                                        kao i poznati Velolučani: Oliver Dragojević i Jasna Zlokić

Vela Luka je mjesto umjetnika, slikara i kipara, pjesnika i pjesme: osim Olivera i Jasne, tu je i kipar, slikar i pjesnik Izvor Oreb, pjesnik Danijel Dragojević, kipar Ante Marinović, književnik Šime Vučetić, konceptualni umjetnik Gorki Žuvela... i drugi. Za svoje mjesto reći će da je to "najlipša vala na svitu".
Najlipša vala na svitu - Vela Luka
Velu Luku u značajnoj mjeri definira i  klapska pjesma. U mjestu, u kojem su počele djelovati jedne od najstarijih klapa na području Dalmacije i koje je bilo jedno od najživljih rasadnika takvog načina pjevanja, danas djeluju muške klape Vela Luka, Ošjak, Proizd, Škoji, kvartet Portun. Folklorno društvo Kumpanija njeguje i tradicionalne velolučke plesove: Mafrina, Četiri pasa, Tanac, Pritilica, Šega-šega i posebno atraktivan ples s mačevima - Ples od boja, poznatiji kao -Kumpanija.
Kumpanija
I stvarno je Vela Luka najlipša vala- to je zaljev dug više od 9 km, jedno je od najboljih sidrišta, u okolici su slikoviti otočići, duboke uvale, brdo Hum i pitomi brežuljkasti reljef, a Vela Luka mirno mediteransko mjesto, čija je ljepota krajolika i neiskvarena priroda idealna za razvoj turizma.
Vela Luka - pogled s brda
U blizini Vela Luke je Vela spila, arheološko nalazište koje svjedoči o naseljenosti pretpovijesnih ljudskih zajednica.
Vela spila
Vela Luka je osnovana kao mjesto tek u 19. stoljeću, kada se određena skupina stanovnika Blata koji su ovdje posjedovali zemlje i kuće, odlučila trajno preseliti u Vela Luku, sagradili su svoju župnu crkvu Sv. Josipa, i dobili mjesnog glavara.
Crkva Sv Josip- Vela Luka
Crkvica Sv. Vicenza koja je danas u središtu Vela Luke, sagrađena je u 16. stoljeću, bila je premala za sada naraslo stanovništvo. Naime ta crkvica je služila pomorcima i veleposjednicima koji su tu navraćali na svoj posjede, a sagradio ju je imućni korčulanski veleposjednik Ismaeli Vicko.
Sv. Vicenz
Ali još iz ranijeg vremena, na mjestu ilirske gradine u 15. stoljeću je sagrađena Crkva Sv. Ivana na Gradini, u kojoj je vrlo interesantna oltarna pala, velika slika na drvenoj podlozi - plitko izrezbaren rustični reljef Ivana Krstitelja.
Sv Ivan na Gradini
Crkvica Sv. Roka podignuta je na groblju Vela Luke. Također, zavjetna crkva Gospe od Zdravlja, sagrađena malo dalje od mjesta, podignuta je nakon velike epidemije kuge na Korčuli u 19. stoljeću.

O pobožnosti ovih ljudi svjedoči još nekoliko crkvica u blizini: Gospa Karmelska, Gospa od Milosti, Gospa od Začeća,te iako je većina crkava iz novijeg vremena, one daju ono što su neka stara naselja imala ranije: spomenike koji doprinose saznanjima o jednom vremenu, ljudima, kulturi.
Centar za kulturu
Spomenik- Susret umjetnika
Uz pojedine blagdane vezani su crkveno pučki običaji, pa se na blagdan Sv. Josipa zaštitnika župe obilježava Dan grada, a vrlo je interesantan običaj vezan uz blagdan Sv. Ivana Krstitelja. Po starom običaju na Gradinu se dolazi brodicama okićenim cvijećem, sa hramonikašem i pjevačkim društvom, a poslije Mise je blagoslov ljekovitih trava: lavande, ružmarina...uz narodno slavlje, pjesme, ples, igre, a povratak kući se pretvorio u veslačko natjecanje - ragatu Sv. Ivana. Uoči Sv. Ivana i Sv. Petra palile su se na gumnima vatre od smilja i misrisnog bilja, kako bi se otjerale nečiste sile.
Vela Luka
Vela Luka je poznato nalazište ljekovitog mulja i to je područje izvanredno blage klime, što su osnovni preduvjeti za izgradnju suvremenog lječilišta Kalos,  u kojem se veoma uspješno liječi veliki broj oboljenja, provodi razna preventivna rehabilitacija te specijalni wellness programi.
Kalos
Dakle, u Kalos dakle ne morate doći samo ako vam treba rehabilitacija, već se ovdje provode suvremeni wellnes programi u kojima možete dati novu energiju svom tijelu i duhu. A zonu odmora naći ćete i u potpuno obnovljenom i neprepoznatljivom hotelu Korkyra! Hotel je obovljen i izvana i iznutra sa 58 dizajnerskih soba, u hotelu postoji zona za odmor i opuštanje, ukrašena zvjezdanim nebom i opremljena grijanim klupama, a izvana se pruža predivan pogled na uvalu, šetnicu uz more i luku.
Hotel Korkyra
Korkyra na rivi
Korkyra
Nezaobilazne destinacije svih posjetitelja Vele Luke su otočići Proizd i Ošjak, omiljena i po svojoj ljepoti nadaleko poznata izletišta. Tri najljepše plaže vela Luke  -Bili Boci,  nalaze se na sjevernoj strani otočića Proizda, udaljenog pola sata vožnje brodom, odakle se pruža prekrasan pogled prema susjednom otoku Hvaru i prema otvorenoj pučini.
Proizd
A Ošjak udaljen od Vela Luke desetak minuta vožnje brodom, i okružen gustom borovom šumom, pruža mir, tišinu i  jednostavnost. Netaknuta priroda, miris Mediterana, kristalno čisto more, sunce i toplina, gdje se zaboravlja ritam svakodnevnog urbanog života, podsjetit će vas da s pravom ovaj otok nazivaju - otok ljubavi.

Ošjak