subota, 1. lipnja 2013.

Zaostrog

I Zaostrog je najprije nastao na obroncima Biokova, a tek u 17. stoljeću su se stanovnici počeli spuštati k moru, a nakon potresa 1962. godine, napustili su staro selo i u novom Zaostrogu uz more, počeli razvijati turizam.
Zaostrog -staro selo
Zaostrog
Zaostrog se spominje u dokumentima cara Konstantina Porfirogeneta kao jedan od četiri utvrđena grada Neretvanske kneževine Paganije - nastao iza utvrde Ostrog visoko u brdu ispod Malog Vitera - Za-Ostrog. S ovog mjesta se moglo pogledom dosegnuti čitav kraj Paganije koja se prostirala od Cetine do Neretve, a obuhvaćala je i otoke Mljet, Korčulu, Brač i Hvar.
Pogled na Viter
Pogled s Vitera
Ostale utvrde su: Makra- današnja Makarska, Beroullia - današnja Vrulja i Labineca- današnji Gradac.
Još jedan pogled na Viter
Ova planina zanimljivog oblika jednostavno mami poglede. A još je zanimljivo i to da je ovdje u Zaostrogu u određeno vrijeme moguće doživjeti izlazak sunca dva puta u sitom danu, sunce se pojavi iza Vitera te za dvadesetak minuta ponovo nestane za planinu i opet izađe.

U očekivanju sunca
Jutro
U 15. stoljeću vladari Zaostroga -utvrđenog grada na Viteru bili su feudalci Vlatkovići-Jurjevići. U starom Zaostrogu  sagrađene su tri crkve- mala gotička Crkva Sv Barbare, zatim novija Crkva Sv Barbare iz 1872. godine i crkvica Sv Roka iz 17. stoljeća.
Crkvica Sv Barbare
Crkva Sv Barbare na groblju
Sv Roko
A najpoznatije vjersko središte ovoga kraja je Franjevački samostan Sv Marije. U samostanskoj zbirci se čuvaju mnogi povijesni nalazi i spomenici, između ostaloga reljef antičkog boga Mitre, koji je nađen na ovom području i koji svjedoči o naseljenosti još u antičko doba. Samostanska zbirka čuva mnoge dragocjenosti, folklorni materijal, slike Mladena Veže, Rendićev rad -poprsje fra Mate Šimića i bogatu knjižnicu i arhivski fond. Interesantna je slika posljednje večere nepoznatog mletačkog autora iz 17.stoljeća, gdje su uz apostole mačka i pas dalmatiner!
Posljednja večera
Nažalost današnja država ne prepoznaje mnogo koje vrijednosti ovdje ima, pa ni ne brine o tome da samostan ne propada. Nadam se da će sadašnji gvardijan fra Branko Brnas postići da se samostanu da važnost koju zaslužuje.
Samostan Bl Djevice Marije - povijesna razglednica
Samostan Bl Djevice Marije - danas
Ovaj samostan su naselili pustinjaci Sv Augustina u 14.stoljeću, a kad su padom Bosne u 15. stoljeću pobjegli na otoke, samostan su preuzeli franjevci koji su došli iz Bosne Srebrene- štićenici Vlatkovića. Za vrijeme Kandijskog rata, kad su se franjevci s narodom digli protiv Turaka, samostan je stradao. Obnovljen je i proširen u 18. stoljeću -sagrađeno novo krilo  - Kačićev samostan. Danas tri samostanska krila i crkva zatvaraju klaustar kasorenesansnog oblika u čijem je središtu botanički vrt s krunom bunara.
Samostanski vrt
Samostanski vrt
Fra Andrija Kačić Miošić iz Brista, živio je u Zaostrogu, tu se školovao, stupio u franjevački red, stvorio svoja književna djela, tu je umro i pokopan u samostanu - na njegovom grobu je natpis:


 POKOJ TEBI STARČE MILOVANE
KOJI RODU PISMARICU DADE
S KORABLJICOM DA MU VIDA JADE
DOK MU ZORA BOLJEG DANA SVANE
HLADNU PLOČU ŠTO TI KOSTI SKRIVA
HARAN NAROD POBOŽNO CĚLIVA
Zaostrog je danas omiljeno turističko odredište zbog svojih prekrasnih šljunčanih plaža, kao i cijela ova Rivijera Gradac. O terapeutskom djelovanju mora u ovom području prenose se mnoge priče, i ona o tome da je zahvaljujući kupkama u lučici u Zaostrogu, ilirska kraljica Teuta poznata po svom libidu i ginekološkom zdravlju, pa ovu uvalu i nazivaju uvala plodnosti.
Plaža
Apartmani
Plaža
Autokamp
Za vrijeme austijskog carstva ovdje je sagrađen pristan i uređena seoska bujica, koji su zaštićeni povijesni spomenici. Eto to je taj mali divni Zaostrog, taj mali biser koji treba malo pobrusiti, dati mu malo više pažnje, jer to zaslužuje....

Pristanište
Riva
Šetnica