nedjelja, 2. lipnja 2013.

Drvenik

Evo me na kraju rivijere Gradac, dolazim u Drvenik , prvo je tu Gornja vala (južnija) pa zatim Donja vala (sjevernija), dvije uvale koje danas čine Drvenik. I ovdje mi, kao i u svim ovim malim mjestima, nedostaje jezgra mjesta, koja je ostala visoko na padinama Biokova, napuštena - staro selo Gornji Drvenik.
Drvenik - Gornja vala
Drvenik - Donja vala
Gornji Drvenik
Ambijent starog sela
Drvenik je dobio ime po drveću kojega je tada na padinama Biokova bilo u izobilju, prvenstveno hrasta. Tu je i Studenac, poznati izvor pitke vode. 

Prelijepi prizori -spoj planina i mora
Pogled s glavice iznad Drvenika
Pogled s Biokova na Drvenik i okolicu
Pogled s mora
O naseljenosti u rimsko vrijeme svjedoče ostaci villa rusticae, na mjestu gdje je današnje groblje u Gornjem Drveniku. Tu je i gotička crkva Sv Jure, sagrađena u 15. stoljeću sa osmolatičnom rozetom i zvonikom u obliku preslice, koja je od 1976. godine pod državom zaštitom.

Na glavici iznad naselja su ruševine kule iz 17. stoljeća, koja je podignuta za obranu od Turaka.

Crkva Gospe od Karmela sagrađena je nakon što se stanovništvo preselilo zbog potresa, na brežuljku između Gornje i Donje vale. Od 1998. godine ova župna crkva je preimenovana u Crkvu Sv Roka, kao uspomenu na bivšu crkvicu Sv Roka koja je srušena 1964. godine, prilikom izgradnje Jadranske magistrale. 
Crkva Sv Jure
Kula na glavici

Stare kuće
Još malo ambijenta starog dalmatinskog mjesta
Drvenik nije samo polazno odredište za otoke Hvar i Korčulu. Ovdje jest trajektna luka iz koje svakodnevno isplovljavaju trajekti za Sućuraj, u sezoni čak svaki sat vremena, ali ako se malo zadržite vidjet ćete da to nije samo luka, već može biti zanimljivo odredište za odmor.
Trajektna luka
Drvenik
Drvenik
Drvenik danas živi od turizma. Tu je u Donjoj vali Hotel Quercus - ime mu podsjeća na porijeklo imena ovog mjesta (quercus -hrast- drvo- drvenik), a sagrađen je 1983. godine, lijepo ambijentalno uklopljen, okružen borovom šumom, u blizini lijepe šljunčane plaže, suvremeno opremljen...

Hotel Quercus
Plaža
U Gornjoj vali je Hotel Bella Vista - malo više podjseća na lijepe ville iz meksičkih sapunica. Ali gdje god da jeste, ovo mjesto je idealno za miran odmor, jednostavno odšetate na plažu kao da iziđete u vlastito dvorište.
Hotel Bella Vista
Pogled s balkona
Plaža u Gornjoj vali
Zalazak sunca Drvenik