subota, 15. lipnja 2013.

Živogošće

A sad se ponovo vraćam na obalu, u podnožje Biokova, pa svraćam u Živogošće, malo mjesto koje sačinjavaju tri odvojena naselja: Porat, Mala Duba i Blato. Ne znam od kuda ime ovom mjestu, ali čini se najlogičnije da je ovdje  stvarna, živa gostoljubivost osnova imena Živogošće.
Živogošće-Porat
Mala Duba
Blato
Današnje Živogošće je malo mjesto idealno za miran i opušten odmor na prelijepim sitnošljunčanim plažama. Mjestom Porat dominira hotel Nimfa, na terasastom terenu, lijepo ukomponiranim u okoliš. Nimfe su u mitlogiji prikazivane kao prekrasne mlade žene povezane sa božanstvima, a koje su živjele u prirodi, u planinama, rijekama, izvorima....sasvim prikladno ime za ovu ljepoticu podno Biokova.
Hotel Nimfa
Nimfa
Ispred hotela
Još je u blizini samostan i crkva Sv Križa koji skladno dopunjavaju sliku. A sve je zaštićeno u zaklonici brda Suzine uz izvor slatke vode. Nad izvorom u kamenu je natpis iz rimskog vremena, kojim se slavi okrijepljujući izvor vode. I samostan se nalazi na mjestu  nekadašnjih villa rusticae iz rimskog doba.
Samostan Sv Križa
Sv Križ

Samostan su osnovali franjevci iz Mostara, kada je njihov samostan Svete Marije srušen. Kada su i odavde pobjegli pred Turcima u Sućuraj, ovaj samostan je zapaljen, ali su ga po povratku obnovili.
Pogled sa Suzine
Kad su se stanovnici iz brdskih naselja Murave i Strinja preselili uz more, samostanska crkva je postala i župna crkva, oko crkve je groblje. Danas je ovaj samostan i crkva pod državnom zaštitom.
Strnj
Stare kuće Strnj

Strnj
Na ovaj dio obale naviknuli su dolaziti naši susjedi iz Bosne, pa mi se tako učini da da sam čula svog kolegu Ivicu kako  -nije bolan skonto da mene može ovdje srest...ali ipak tu je i Sejo i ima fildžan viška za mene...i da ne govorim o Neli jer je on odavno otišo iz Zaostroga... Ali ima i Živogošće svoj autokamp - Dole.
Porat
Mala Duba
Blato
Autokamp Dole