ponedjeljak, 17. lipnja 2013.

Igrane

Iz Živogošća mi je privlačio pogled zvonik na poluotočiću, i činilo mi se kao da je netko premjestio zvonik Sv Duje iz Splita tu na to malo brdašce, pa sam se odlučila zaustaviti i u tom mjestu - Igrane.
Igrane
Naziv mjesta zaista interesantan, a prva asocijacija je razigranost, igra, igranje....nadam se da je otuda korijen imena ovog mjesta.
Igrane
Igrane
A stanovnici ovoga mjesta su došli ovdje iz Gornjih Igrana, malog planinskog sela sa sjeverne strane Biokova, ranije vrlo nepristupačog, a danas kroz njega prolazi moderna cesta od Vrgorca do Makarske. Oni su ovdje uz more imali svoje vinograde i maslinike, ali su se, kao i u gotovo cijelom primorju, ovdje naselili 60- tih godina 20. stoljeća, te se počeli baviti turizmom, što je unaprijedilo njihov razvoj.
Gornje Igrane

Ostaci sarkofaga na Gradini svjedoče o životu iz rimskog vremena. Mjesto je vrlo atraktivno posloženo po strmom obronku spuštajući se do mora i do dugih šljunčanih i pješčanih plaža, a nad mjestom ovaj vitki zvonik zapravo je zvonik Crkve Gospe od Ružarija. 

Crkva
Crkva Gospe od Ružarija

Crkva je sagrađena 1752. godine, a zvonik 1923. godine po nacrtu arhitekta Nikole Perića, a donacijom Dušana Paruna. U zvonik je ugrađen sat tvrtke Solari. Na prozorima crkve su vitraji koji prikazuju život svetaca koje slave pojedine obitelji.

Zvonik (kao da je premješten zvonik  Sv Duje)
Crkva, zvonik i kula

Malo niže od zvonika još je jedna građevina koja se ističe, a to je Zalina kula, koja je dobro sačuvana preko 400 godina, a nazvana je po Ivanu Antičiću - Zali, legedarnom junaku koji ju je sagradio da bi njemu i njegovoj vojsci služila u obrani od turske najezde.

Zalina kula
A najstarija crkva je Crkva Sv Mihovila, ranije župna crkva nedaleko od kuća Markovića-Kačića, izgrađena krajem 11. stoljeća. Ovo je inače najstarija srednjovjekna crkva na Markarskom primorju. Na tom području je pronađena hrvatska redakcija Ljetopisa popa Dukljanina ili kako to neki nazivaju Barski rodoslov. Autor je nepoznat, pretpostavlja se da je to Barski biskup, a ovo djelo neki smatraju najstarijim srednjovjekovnim sistematiziranim povijesnim djelom u Hrvata.

Sv Mihovil
Igrane je mjesto koje ima sačuvanu jezgru starih kuća i tipičnih dalmatinskih uličica, a to je upravo ono što mi je u novonastalim mjestima u primorju nedostajalo, tako i to doprinosi dojmu koji ovo mjesto ostavlja. Posebno je interesantan barokni ljetnikovac obitelji Šimić-Ivanišević iz 18. stoljeća.


Uličica
Kamen smokva
Ljetnikovac
Uz obalu je također čitav niz komfornih villa i apartmana. A na samom završetku poluotočića- na punti, nalazi se hotel Punta, koji se svojom ugodnom arhitekturom uklapa u dalmatinski ugođaj malog turističkog mjesta.
Hotel Punta





Hotel Punta
Plaža
I odavde su naravno prekrasni zalasci sunca, ali evo jedan karakterističan....
Zalazak