srijeda, 12. lipnja 2013.

Sućuraj (Hvar)

A kad smo već u Drveniku, idemo iskoristiti ovu vezu do Sućurja, ionako sam na Hvaru bila samo na zapadom dijelu otoka.
Sućuraj
Za Sućuraj mi se čini kao da je samo most prema Hvaru, ali već samim približavanjem trajekta rtu na kojem je svjetionik, a na ulazu u luku brončani kip Sv Nikole, zaštitnik pomoraca, može se osjetiti dobrodošlica koju ovaj otok pruža.
Svjetionik
Sv Nikola

Prvi stanovnici Sućurja bili su Iliri, kraljica Teuta u 3. stoljeću Pr Kr imala je ovdje svoj dvorac, odavde se lako mogao nadzirati prolaz uz obalu, a ipak nije bio izložen direktno već je položen u uvali na južnoj strani istočne punte Hvara.

Pogled s Pelješca
Pogled s mora
Skrovite uvale
Kada Iliri gube rat s Rimljanima, jer je uostalom Demetrije Hvaranin, Teutin ljubavnik prešao na stranu Rimljana, otokom, pa tako i ovim mjestom vladaju Rimljani.
 
Gromila
Utvrda Demetrija Hvaranina
Rimski grob
U 7. stoljeću Sućuraj naseljavaju Hrvati, te je u sklopu Neretvanske kneževine, zatim se mijenjaju vladari: Mlečani, Francuzi, Austijanci, Talijani... Zanimljivo je da je Općina Sućuraj uspostavljena Napoleonovim dekretom 25.4.1811. godine.
Stare kuće i gustirna
Najstarija dobro očuvana građevina u Sućurju je augustinski, danas franjevački samostan, koji je sagrađen prije 14. stoljeća. Crkva Sv Jurja po kojoj je Sućuraj i dobio ime, spominje se u Hvarskom statutu iz 1331. godine, danas je  na njenom mjestu novosagrađena crkva iz 19. stoljeća. U predvorju crkve je spomen ploča pisana bosančicom u čast biskupa fra Bartula Kačića Žarkovića, koju je 1655. godine postavio vojvoda Petar Kulušić, legendarni zapovjednik svih gusarskih, hajdučkih i uskočkih postojbi na Hvaru i okolici..
Samostan
Crkva Sv Jurja
U 15. stoljeću na Hvar preko Sućurja i u Sućuraj, doselili su se mnogi stanovnici iz Primorja bježeći pred Turcima. Sućuraj je bio najistočnija točka Mletačke Republike prema Turcima, nakon pada Bosne, kada su Turci stigli u dolinu Neretve i Makarsko primorje,  stoga je bilo potrebno utvrditi grad, i o tom razdoblju svjedoče ostaci mletačke fortice.
Fortica
Stanovništvo iz Primorja dolazilo je predvođeno franjevcima. Biskup fra Bartul Kačić Žarković sagradio je biskupsku palaču koja je u II svjetskom ratu srušena. Franjevci iz Zaostroga su ovdje sagradili baroknu crkvica Sv Ante, koja je i danas sačuvana.
Sv Ante
Osim što je premosnica s kopna na otok, ovo mjesto može biti i destinacija za ugodan odmor. Ovako izoliran i osamljen (najbliže su mu samo napuštene Bogomolje i Selca kod Bogomolja), okružen sa tri strane morem i mnogobrojnim uvalama može predstavljati pravi izazov. Ono malo strke u luci prilikom ukrcaja i iskrcaja putnika neće vas omesti da u ovom mjestu ne odlučite malo ostati.
Brod u luci
Luka
Brodice
Plaže koje ćete otkriti su pravi prirodni dar. Česminica je uređena plaža na južnoj obali otoka, gdje ćete u sjeni tamarisa uživati u dugim ljetnim danima, a osvježenje možete potražiti u obližnjem baru. Kupalište Bilina nalazi se na sjevernoj strani otoka, gdje ćete, izležavajući se na bijelim kamenim prostirkama, uživati u impresivnom pogledu na planinu Biokovo i Makarsko primorje.
Česminica
U uvali Mlaska na sjevernoj strani otoka je i malo pristanište i auto-kamp, a dijelovi uvale  su naturistička kupališta.
Mlaska
Mlaska
Na južnoj obali otoka, je slikovita azurno plava uvala Perna. Redom su još: uvala Zidigova, Rasovatica, Slivanske lučice, Prapatna...sve sama netaknuta priroda. Šljunčana uvala Mrtnovik na južnoj obali otoka također oduševljava netaknutom prirodom, kristalno čistim morem, te pruža svakom posjetitelju izniman doživljaj.
Perna
Mrtnovik
U uvali Mrtnovik nalazi se ribogojilište U Sućurju je pogon za soljenje srdela, a Sućurani su vrsni ribari. Svi restorani i konobe nude prvoklasnu ribu i vrhunska vina.
Riblji restoran
Restoran na rivi
Pa eto, iako izdvojen od ostalog Hvara, ipak i kad ste u Sućurju, znate da ste na Hvaru, tom predivnom, rajskom otoku, s mirisom lavande, obiljem sunca, strujanjem blagog povjetarca, s pogledom na prekrasne zalaske....
Predvečerje