subota, 15. listopada 2011.

Jelsa (Hvar)

Iz Vrboske idemo u Jelsu, baš kako se ide u znamenitoj procesiji Za Križem. Jelsa je u stvari mnogima izbor za polazišno mjesto za ovu veliku procesiju središtem otoka Hvara, jer je najlakše do Jelse doći, s obzirom na njenu dobru povezanost katamaranom sa Splitom i Bolom.

Jelsa je umiljato mjesto u uvali na sjevernoj obali Hvara, okružena sa dva najviša otočka vrha: Sv. Nikola zapadno i Hum istočno. Na jugu je okružena brdima Vrh, Samotorac i Gozd, a sa sjeverne je strane od bure štiti brežuljak Burkovo.
Jelsa
Jelsa je nastala u 14. stoljeću kao luka sela Pitve, koje se nalazi na brdu 3 km južno od Jelse, ali pronalasci iz doba neolita, Rimljana, Ilira svjedoče o njenoj dalekoj povijesti.
Jelsa

Od starog grada Jelse (Civitas Vetus Ielsae) ostali su samo dijelovi starih obrambenih zidina i i kuća rimskih legionara.
Ostaci Civitas Vetus Ielsae
Zanimljiv je i stari srednjovjekovni grad na Galešniku, kojega je sagradio plemić Galeša Slavogost, a u svrhu obrane od Mlečana.
Galešnik-srednjovjekovni grad
Na današnjem groblju postojao je Augustinijanski samostan koji datira još od 1605. do 1787. dok je samo crkva s izvornim zvonikom ostala do danas sačuvana. 
Crkva Augustinaca
Južno od Jelse zanimljivo je posjetiti Tor, kulu iz 4. stoljeća prije Krista, izgrađena od velikih kamenih blokova pravilnih oblika, tehnikom suhozida. Tor je nekad bio grčka izvidnička postaja i sagrađen je na temeljima stare ilirske utvrde. 
Tor - grčka kula-pogled na Jelsu
Grapčeva špilja, koju je istraživao i Grga Novak, poznati povjesničar  otoka Hvara,  smještena  je u blizini starog sela Humac, napuštenog pastirskog naselja. Ova špilja je važno arheološko nalazište iz doba neolita i zaštićeni je kulturno-povijesni spomenik od 1964.godine.
Grapčeva špilja
Selo Humac sa svojim rustikalnim kamenim kućicama je etnografski spomenik, gdje je preko ljeta otvoren ambijentalni restoran.
Humac
Jelsa se razvila na obje obale ove lijepe uvale, južna obala je Vela Banda, a sjeverna obala Mala banda. Pjaca je središnji trg na Veloj Bandi,a u blizini je izvor pitke vode.
Pjaca
Crkva Sv. Marije sagrađena u 14. stoljeću je današnja župna crkva Marijina Uznesenja. U 16. stoljeću  crkva je proširena a oko crkve je sagrađena tvrđava. Između crkve tvrđave i starog grada smješten je Lapidarij sa brojnim spomenicima otoka Hvara.

Crkva tvrđava
Lapidarij
Crkva Gospe od Zdravlja je sagrađena u 16. stoljeću, na brežuljku Račić, s kojeg se pruža predivan pogled na uvalu i polje. U Crkvi je oltarna pala, djelo Palme Mlađega iz venecijanske škole. Gospa od Zdravlja je zaštitnica Jelse i okolnih mjesta od bolesti, pa se na blagdan 21. studenog, okupljaju mještani središnjeg Hvara na misno slavlje.

Crkva Gospe od zdravlja

Crkva na brežuljku Račić
U Jelsi su također gradili crkvu Sv. Roku, zaštitniku od kuge u 16. stoljeću.Oltarna slika prikazuje Gospu, do koje kleči Sv. Ante Padovanski s djetetom, a ispred zamišljen sjedi Sv.Roko. Slika je djelo Palme Mlađega.
Crkva Sv. Roka
Oltar- Sv. Roko

Crkvu Sv. Mihovila sagradili su u gotičkom stilu u 15. stoljeću braća Radašinić, a u 18. stoljeću su je dogradili braća Palaversić.
Crkva Sv. Mihovil
Najljepši renesansno barokni trg u Jelsi je Trg Sv. Ivana, na kojem je i crkva Sv. Ivana, osmerokutna crkvica građena u baroknom, gotičkom i renesansnom stilu. Okružuju je građanske kuće sa renesansnim luminarima i balkonima, i ovaj dio grada je arhitektonski najočuvaniji dio Jelse.
Crkva Sv. Ivana na Trgu
U Jelsi je predivan perivoj, sa palmama, borovima, oleandrima, lovorom i drugim mediteranskim biljem,  i to je jedan od najljepših parkova u Dalmaciji, a u njemu su postavljeni  spomenici kapetanu Niku Dubokoviću i glazbeniku Antonu Dobroniću.
Perivoj- N.Duboković
Perivoj - A.Dobronić
U ljeto se svake godine održavaju Večeri Antuna Dobronića od 20.7.-20.8. Dan Općine se slavi na Veliku Gospu 15.8., a posljednjeg tjedna u kolovozu održava se fešta vina, gdje se nude najbolja hvarska vina, gastronomski specijaliteti, obilje zabave, bakljada brodica, potezanje konopa, utrka magaraca...
Večeri A.Dobronić

Turizam se u Jelsi razvio već utemeljenjem Higijeničkog društva Hvar u 19. stoljeću, a posjećivali su je mnogi pustolovi i znanstvenici. Prvi hotel Jadran sagrađen je 1911. godine. Danas djeluju u Jelsi hotel Hvar i Fontana, a smještaj se može naći i u mnogim apartmanima. Zbog svoje razvedene obale sa mnogo lijepih uvala, šljunčanih, pješčanih i kamenih plaža,  sunčanih toplih ljeta, s ugodnim povjetarcem koji tjera vrućinu, Jelsa je interesantno odredište turistima. Velika je i ponuda sportskih sadržaja: košarka, odbojka, nogomet, tenis, mini golf, ronjenje, jedrenje na dasci... Jelsa je tipčno mediteransko mjesto koje živi s turizmom.
Plaža Bočić
Plaža Mina
Uvala Zenčišća
Uvala Sv Luke sa malom crkvicom