srijeda, 5. listopada 2011.

Vrbanj (Hvar)

Na rubu Starigradskog polja, u tipičnom hvarskom krajoliku s mirisom lavande, nepromijenjen od davnine stoji Vrbanj, prava oaza odmora.
Vrbanj
Vrbanj je zemljopisno središte otoka Hvara, a ime mu dolazi od slavenske riječi vrba, pod tim se imenom spominje 1331.godine.
Vrbanj
Mjesto je naseljeno još od prapovijesti, iznad sela je prapovijesna gradina Gračišće,a  u blizini naselja je i lokalitet Hum – Sveti Vid sa ostacima prapovijesne gomile i ruševinama predromaničke crkvice Sv Vida.
Ostaci crkve Sv Vida na brdu Hum
Vrbanj je rodno mjesto Matije Ivanića, poznatog vođe Hvarske bune 1510-1514 godine. Većina nas bolje poznaje nekog drugog Matiju (Gubeca), vođu seljačke bune 1573. godine, a manje nas zna  o ovoj pobuni pučana, koja je značila i borbu protiv Mletaka, i borbu za radnički i seljački stalež, a potaknuta nasilnim ponašanjem vlastele prema običnom puku. Iako je i ova buna ugušena, i iako je Matija Ivanić morao pobjeći u Italiju, ipak je ostao simbol slobode u Dalmaciji. Danas je u njegovom Vrbanju uređen park njemu u spomen.
Park
Park
Te godine 1510. u vrijeme nemira između plemića i pučana, prokrvario je maleni križić koji je bio na čuvanju u kući Nikole Bevilaqua, a od tada se čuva u hvarskoj katedrali. Počele su se održavati korizmene procesije preko otoka Hvara, koje se održavaju već pet stoljeća, danas poznate pod imenom Za Križem, i uvrštene su 2009. godine u UNESCO-v Popis nematerijalne baštine.
Za Križem
Procesija Za križem započinje na Veliki Četvratak u 22 sata, a polazi se istovremeno iz 6 mjesta : Vrbanja, Vrboske, Jelse, Pitva, Vrisnika i Svirča, procesiju ne predvodi župnik, već križonoša, koji je mnogo ranije zapisan da bude križonoša, a na red za takvu čast se čeka i desetljećima. Procesije idu kroz svih 6 mjesta, u smjeru kazaljke na satu, tako da se ni jedan procesija ne susretne na putu, svraća se u svaku od 6 crkvi, povratak u svoje mjesto polaska je do 7 sati ujutro na Veliki petak. 


Procesija se odvija u iznimno produhovljenom ozračju, svi su svečano obučeni, a preko odijela nose tunike bijele boje, privezanih oko pasa crvenom užadi. U rukama nose svijeće, putem se mole krunice i druge molitve, pjeva se Gospin plač, Puče moj i druge korizmene pjesme, sa napjevima ovih krajeva.
Župna crkva Sv Duha
Župna crkva Sv Duha u Vrbanju, nalazi se na raskrižju puteva koji iz Vrbanja vode u Dol, Svirče i Vrbosku. Ispod sela je Kapela Sv Mihovila, s neobičnim reljefom mrtvačke glave na ulaznim vratima, na vrhu pročelja je križ. U centru Vrbanja, nedaleko od glavnog trga je Kapela Sv Liberate, a Kapela Sv Kuzme i Damjana, koja se smatra najljepšim primjerom sakralne arhitekture srednjeg vijeka, s jednostavnim pročeljem i zvonikom na preslicu, nalazi se sjeverno od novog groblja u Vrbanju.
Kapela Sv Mihovila
Kapela Sv Liberate
Kapela Sv Kuzme i Damjana
Za svoje odredište za procesiju Za Križem možete odabrati bilo koje od ovih 6 mjesta, a moj odabir je upravo Vrbanj, rodno mjesto Matije Ivanića. Potrebno je osjetiti stvarnost ovog višestoljetnog hodanja “za kržen”, i doživjeti tu duhovnu snagu. Svakako se ovdje želim vratiti na proljeće, u korizmi!
Vrbanj
Vrbanj
Osim ove povijesne i vjerske komponente ovog mjesta, možemo primjetiti kako je i unutrašnjost otoka privlačna, još uvijek izvorna i netaknuta, ali može se uočiti kako se sve više kuća gradi u cilju iznajmljivanja turistima koji žele odmor u jednom malom slikovitom otočkom mjestu.
Oaza odmora 
Oaza odmora
Sada kada znam da i naš poznati pjevač Zlatan Stipišić Gibonni upravo iz Vrbanja vuče svoje korijene, onda mogu u njegovim pjesmama čuti i osjetiti i Vrbanj! A razumijem i očevu mu  Dalmatino povišću pritrujena!
Oaza odmora u Vrbanju