ponedjeljak, 3. listopada 2011.

Stari Grad (Hvar)

Eto, obišli smo  Brač, vrijeme je krenuti na Hvar, otok sunca, a moj obilazak Hvara započeti ću u Starom Gradu, najstarijem hrvatskom gradu, čije je prvo ime Hvar, tj Faros, prema njegovim osnivačima, grčkim doseljenicima sa otoka Parosa iz Egejskog mora, koji su ovdje utemeljili grad državu 384. godine pr. Kr.
Stari Grad

Stari Grad
U dubokom morskom zaljevu na koje se nastavlja plodno otočko polje, postoje ostaci iz još ranijeg vremena, iz neolitika 6-3000 godina pr. Kr, a o ilirskim tragovima života svjedoče mnoge ilirske gradine. Najistaknutija je ilirska gradina na Glavici, uzvisini sjeverno od grada, koja je služila kao promatračnica. Južno je Purkin kuk, također sa ostacima iz ilirskog vremena.
Gradina na Glavici
Purkin kuk
Domoroci Iliri su prihvatili nove doseljenike, ali je uskoro između njih izbio rat, koji je završio pobjedom Grka, zahvaljujući pomoći Dionizija Sirakuškog koji je imao koloniju na Visu. Faros je živio autonomnim životom do 235. godine kada ga preuzimaju Iliri, ali ga gube za vrijeme prvog ilirsko-rimskog rata, kada je Demetrij Hvaranin, ljubavnik ilirske kraljice Teute, okrenuo leđa Teuti i priklonio se Rimljanima, koji su ga postavili za upravitelja grada. Prevrtljivi Demetrij uskoro se okreće i protiv Rimljana, pa započinje drugi ilirsko.rimski rat nakon kojega Rimljani preuzimaju Faros, a Demetrij odlazi Filipu Makedonskom.
Ostaci korita
Ostaci mlina
Grci su ovdje ostavili jedinstveno svjedočanstvo geometrijskog sustava podjele zemlje koje se koristilo u antici. Faroska Hora ili Starogradsko polje, ili po rimski Ager, ili polje Sv. Stjepana iz srednjeg vijeka, je isparcelizirano pravilnim pravokutnicima 181 x 905 m, unutar kojih je polje sa praktički nepromijenjenim nasadima vinograda i maslina od prve kolonizacije.
Starogradsko polje
U polju je više od 120 arheoloških lokaliteta, sa brojnim ostacima gospodarskih objekata iz grčkog doba i sa rimskim villae rusticae, brojnim malim kućicama i crkvicama.
Kućica u polju
Kapela Sv Jelene u polju
Između parcela su pravilne staze, danas izvrsno mjesto za šetnju ili biciklistički obilazak kroz ovo jedinstveno mjesto. Starogradsko polje je 1993. godine zaštićeno kao arheološki lokalitet, a 2008. godine UNESCO ga je stavio na Popis svjetske baštine.
Starogradsko polje (Faroska Hora)
Pogled na Starogradsko polje
U srednjem vijeku Hvar naseljavaju Hrvati, a sjedište Hvara Stari Grad tj. Faros koji je zbog svog položaja djelomično ugrožen od omiških gusara, seli se na jugozapadni dio tj. na Novi Grad, današnji Hvar, koji je imao povoljno mjesto na trgovačkom putu između Venecije i Dubrovnika.
Trajektna linija Split-Stari Grad
Luka
Strai grad-pogled sa škvera
Stari grad- povijesna jezgra
U Starom Gradu nalazimo brojne sakralne objekte. Na mjestu dvojne bazilike iz ranokršćanskog vremena, na antičkim temeljima sagrađena je crkva Sv. Ivana (i Marije). 
Povijesni ostaci pored crkve Sv Ivana
Crkva Sv Ivana
Crkva Sv Jerolima je srednjovjekovna crkvica iz 14. stoljeća uz koju je kućica za svećenike pustinjake, a od crkvice do duge obale bio je lanac, koji je služio kao zaštićeni ulaz u luku.
Crkva Sv Jerolima
Ulaz u luku kraj crkve Sv Jerolima
Crkva sv Nikole nalazi se na gradskom groblju, a izvan grada su i ostaci crkve Sv Lucije, srušene prilikom prodora Turaka 1571. godine, i ponovo obnovljene.
Crkva Sv Nikole
Crkva Sv Lucije
Crkva Sv Roka, zaštitnika grada, čiji se blagdan slavi 16.8. kao Dan grada, potječe iz 16. stoljeća, a sagrađena je uz istočnu stranu Tvrdalja, izvan njegovih zidina. 
Crkva Sv Roka
Crkva Sv Petra iz 15. stoljeća, građena je od bračkog kamena, uz nju je i Dominikanski samostan, uređen danas kao muzej i knjižnica. U crkvi je grob Petra Hektorovića i njegove majke Katarine. U muzeju su brojni rimski nadgrobni spomenici i reljefi, drveni oltar, zatim poznata slika Jacopa Tintoretta "Oplakivanje Krista", kao i brojne druge vrijednosti.
Crkva Sv Petra i Dominikanski samostan
Župna crkva sv Stjepana sagrađena u stilu dalmatinsko provincijskog baroka, nalazi se na mjestu gdje se u 12. stoljeću nalazila prva hvarska katedrala. Uz crkvu je sagrađen zvonik, odvojen od same građevine.
Crkva Sv Stjepana
Zvonik crkve Sv Stjepana
U Tvrdaljskoj uvali bogati Hektorovići su imali svoje posjede, gdje su sagradili nekoliko kuća, a Petar Hektorović, poznati hrvatski renesansni pjesnik, pretvara Tvrdalj u ladanjski kompleks, zapravo kombinaciju utvrde i dvorca,  sa perivojem oko ribnjaka, a na kojem su brojni pjesnikovi natpisi na hrvatskom, latinskom i talijanskom jeziku, napisani u moralističkom tonu u duhu humanizma.Odavde je pjesnik isplovio na put koji je opisao u svom pjesničkom djelu Ribanje i ribarsko prigovaranje, spjevu, dokumentarnoj reportaži, putopisu, sve u isto vrijeme, koji opisuje njegov put sa dvojicom ribara do Brača i Šolte.
Tvrdalj
Stari Grad je povezan trajektnom linijom sa Splitom. Trajektna luka nalazi se na ulazu u luku, a do grada se može dovesti autobusom, ili došetati laganim hodom za oko pola sata, i uz put upijati dojmove ulaska u grad koji je smješten i na južnoj i sjevernoj obali.
Kuća i mauzolej Šime Ljubića
Na južnoj strani je Paiz kako ga zovu mještani, tj grad, u kojemu su zanimljive male uličice ili kako ih oni zovu "kole" (kale). Najpoznatija je Srinjo kolo (Srednja ulica), a prolaskom kroz ulice u ovo jesensko vrijeme osjetit ćete podrume koji mirišu vinom. 
Uličice- kole
Zadivit će vas i Škor, mali trg, nastao nasipanjem uvale gdje je bilo brodogradilište, po čemu je trg i dobio ime, od dalmatinske riječi za brodogradilište škver=škor.
Škor- mali trg
A ljeto, i ovdje ima svoje Starogradsko ljeto, sa feštom za Dan grada, sa brojnim koncertima, recitalima, brojnim priredbama, Međunarodnom ljetnom glazbenom školom, Faros maratonom- međunarodnim prvenstvom Hrvatske u daljinskom plivanju.
Centar
Ulica
Turisti će naći smještaj u hotelu i brojnim apartmanima. Pored hotela je poznato hotelsko kupalište, u gradu su Lanterna, najpopularnija gradska plaža i Banj, šljunčana plaža sa betonskim pločama. Maslina je pješčana uvala blizu trajektnog pristaništa, a na poluotoku Kabal koji je također zaštićeno područje, su predivne uvale: Paklena, Baba, Zavala, Žukova.
Poluotok Kabal
U Starom Gradu, mjestu na Hvaru, na najsunčanijem otoku, zbog svog povoljnog smještaja ipak nije prevruće, jer vrućinu razbažuje lagani povjetarac, pa ćete i u sred ljeta moći prošetati ili se provozati poljem, popeti se na Glavicu ili Purkin kuk, izgubiti se u malim uličicama grada, i pokušati zamisliti i shvatiti što je to povelo Grke iz dalekog Egejskog mora, da baš na ovom mjestu potraže svoje mjesto pod suncem.