petak, 7. listopada 2011.

Vrboska (Hvar)

Iz Vrbanja ćemo se spustiti u Vrbosku, koja je zapravo njihova luka, pa je otuda i dobila ime. Vrboska je malo mediteransko slikovito mjesto u dubokoj zaštićenoj uvali, na sjeveroistočnoj strani Starigradskog polja, okružena lijepom borovom šumom.
Vrboska

Vrboska
Vrboska
Mjesto je nastalo u 15. stoljeću, ali tragovi naseljenosti sežu i u antičko doba, budući je u blizini Starigradskog polja ili Faroske Hore.
Vrboska
Centar mjesta je Pjaca, oko crkve Sv. Marije i crkve Sv. Lovre. Crkva Sv. Marije od Milosrđa dominira mjestom, zaštićena je jednom od najljepših tvrđava u Hrvatskoj, a podigli su je mještani Vrboske 1575. godine kao zaštitu od Turaka.
Tvrđava crkva
Tvrđava Crkva Sv. Marije
Turci su 1571.godine, pod vodstvom Uluč-Alije, uništili i spalili čitavo mjesto. Stradala je tada po drugi put župna crkva Sv. Lovre, prvi put je uništena 1512. godine, za vrijeme Hvarske bune. Matija Ivanić, predvodnik Hvarske bune, rodom iz Vrbanja imao je kuću u Vrboskoj, pa je i Vrboska bila meta napada Mletačke vojske. Crkva Sv. Lovre je ponovo obnovljena u 17. stoljeću u baroknom stilu i ima 5 oltara bogate umjetničke vrijednosti.
Crkva Sv. Lovre
Fešta Sv. Lovre
U 16. stoljeću sagrađena je zavjetna crkvica Sv. Roka, kao zahvalu za zaštitu od kuge.
Crkvica Sv Roka
Najstarija crkva uopće na otoku je crkva Sv. Petra iz 13. stoljeća, koja se nalazi na granici između Pitvi i Vrbanja, kada Vrboska ni Jelsa još nisu postojale.
Crkva Sv. Petar
I dok je Pjaca istočni centar grada, Podve su zapadni centar, kojemu mostići s jedne strane obale na drugu daju slikovit ugođaj. Usred uvale je maleni zeleni otočić. Zbog svog izgleda s mnogo mostića, Vrbosku još zovu i Mala Venecija.
Vrboska
Vrboska
Vrboska otočić
U Vrboskoj je prije Drugog svjetskog rata bila tvornica ribe, i mjesto je bilo povezano sa Splitom brodskim linijama, ali je zatvaranjem tvornice razvoj mjesta stagnirao, a stanovništvo se osulo. Danas na ribarsku tradiciju mjesta podsjeća Ribarski muzej.

Vrboska-pogled iz zraka
Ribarski muzej
Danas je glavna djelatnost turizam, a smještaj se može pronaći u hotelu Adriatic u blizini kojega su predivna plaža Soline, kao i brojne druge plaže, šljunčane, pješčane, kamenite ili betonirane. U blizini je interesantan nudistima, otočić Zvečevo.
Adriatic hotel
Soline
Glavica
Osim u hotelu tu su još i brojni apartmani koji nude smještaj, od starih kamenih kuća, do modernih villa, kao i restorani sa bogatom gastronomskom ponudom, sa tek ulovljenom ribom, i plodovima iz obližnjeg plodnog polja.
Apartmani
Apartmani
Apartmani
Restoran
I Vrboska je polazišno mjesto za procesiju Za Križem, i ovdje se križonoše desteljećima pripremaju za tu ulogu, a ako krenemo iz Vrbanja, prva postaja nam je Vrboska, svraća se u Crkvu, a zatim se ide u Jelsu.

Vrboska - Za Križem