utorak, 25. listopada 2011.

Pitve (Hvar)

A na blagoj padini iznad Jelse, na sjevernoj strani otoka Hvara, uspeti ćemo se u Pitve,  putem kojim su se i oni vraćali kući iz svoje luke, ili putem kojim sada prolazi procesija Za Križem, jer je to slijedeća postaja nakon Jelse, u toj znamenitoj procesiji.

Pitve
Pitve je jedno od najstarijih mjesta na otoku. Sastoji se od Gornjih-starih i Donjih-novih Pitava nastalih u različitim povijesnim razdobljima. Staro Pitve spominje već u ilirskom razdoblju, novo Pitve nastalo je koncem 15 stoljeća, od pribjeglica s kopna.
Pitve- Crkva Sv. Jakova
Između Gornjih i Donjih Pitava nalazi se škola, koja je danas pretvorena u Vinogradarsku zbirku. Tu je i župna crkva Sv. Jakova i staro i novo groblje. Nekadašnja Hrvatska čitaonica i gospodarski dom danas nisu više u upotrebi.
Gospodarski dom
Župna crkva Sv. Jakova Apostola spominje se još 1452. godine, na mjestu starije crkve posvećene Svim Svetima, kojima je u sadašnjoj crkvi povećen jedan oltar. Blagdan Sv. Jakova, zaštitnika Pitvi slavi se 25. srpnja.
Crkva Sv. Jakova
Crkva Sv. Roka u Donjim Pitvama nedavno je obovljena izvana i unutra, u njoj se odvijaju povremena molitvena okupljanja kroz tjedan, uz nju je i župska kuća.

Crkva Sv. Roka
Pitve su uspjele očuvati svoju stoljetnu rurarnu arhitekturu. Iako dijelom napušteno ponovo se vraća interes za život u slikovitim Pitvama. Zbijene kamene kuće na brijegu okružene su bogatim vinogradima, maslinicima i malim poljima ružmarina i lavande.
Pitve
Pitve-kamene uličice
Pitve-kamene uličice
Pitve-kamene kuće
Obitelj hvarskih plemića Duboković Nadalini, koja se iz Bosne u 15. stoljeću doselila na Hvar, 12 generacija nazočna je na otoku Hvaru, prvotno sjedište ima u Pitvama, a zatim u Jelsi, utkana je u povijest Jelse i zaslužna za njen uspon. Dr Juraj Duboković, hvarsko-bračko-viški biskup iz 19. stoljeća, utemeljitelj Higijeničkog društva Hvar, preteče današnjeg turizma, samo je jedan od mnogih poznatih iz obitelji Duboković.
Dubokovića dvori
Kuća za odmor
Jedinstveni kompleks kamenih kuća

Iz gornjeg dijela Pitava pruža se prekrasan panoramski pogled na vinograde, Jelsu, Hvarski kanal, otok Brač te planinu Biokovo.
Pitve -  pogled iz zraka

Na južnu stranu otoka, na Pitovsku plažu, može se ići tunelom Pitve - Zavala, ali taj tunel, iskopan u samoj stijeni, dugačak 1400 metara, nije asfaltiran i nema svjetla, a širok je dovoljno tek za jednosmjerni promet, pa se smjer prometovanja regulira semaforima na ulazima u tunel. Ja bih  ipak radije okolinim putem umjesto kroz taj, kako ga nazivaju, tunel smrti. No, možda je avanturistima i to izazov!
Tunel Pitve-Zavala
A ja ću opet Za Križem!