ponedjeljak, 31. listopada 2011.

Svirče (Hvar)

Između Vrisnika i Vrbanja, još jedno mjesto u procesiji Za Križem je Svirče, malo mjesto ispod najvišeg otoka vrha Hvara Sv. Nikole.
Svirče

Svirče
Sa najvišeg vrha Hvara pruža se lijep pogled na susjedne otoke i obalu,a po lijepom vremenu vidi se i Italija. Na vrhu je Crkva Sv. Nikole koju je sagradio Matija Ivanić, vođa Hvarskih pučana. Ovdje je 1998. postavljen veliki kameni križ.
Sv. Nikola - najviši vrh Hvara
Svirče je bio sastavni dio Vrbanja, odnosno osnovalo ga je nekoliko pastrirskih obitelji iz Vrbanja koji su se odvojili, pa neki čak povezuju i nastanak imena od svirke i pjesme koju su oni ovdje demonstrativno izvodili kad su se tu preselili. Neki smatraju da je ime Svirče nastalo od riječi svir, ili vir, voda, jer je u blizini manji izvor vode.
Svirče
Poljoprivredna zadruga i vinarija, kao i moderna uljara pridonose razvoju ovog mjesta. Poznata vina ove zadruge su Plavac i Ivan Dolac koji imaju oznake Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, a na međunarodnom sajmu vina u Parizu ova vinarija nagrađena je zlatnom medaljom za kvalitetu proizvoda.
Plavac
Maslina
Ovdje tradicija uzgoja vinove loze datira još iz antičkih dana, a na južnoj strani otoka Hvara loza se uzgaja u ekološkim uvjetima bez upotrebe pesticida i mineralnih gnojiva.
Ivan Dolac
Plaža Ivan Dolac
Mještani Svirča bave se i turizmom, do sada uglavnom u Ivan Dolcu, koji se nalazi na južnoj strani otoka Hvara, i koji je ljetna rezidencija Svirčana, ali sada se već i u samom Svirču obnavljaju stare kuće koje se pretvaraju u luksuzne ville.
Villa Frane Carić
Villa
Villa
Župna crkva je crkva Sv. Magdalene, zaštitnice mjesta. Crkva je sagrađena 1776. godine, ima 5 oltara i jedan drveni oltar prema puku. Vrlo je uočljiva velika kupola, jedina takva na otoku Hvaru.
Crkva Sv. Magdalene
Crkva Sv. Magdalene
Na dan 25. srpnja, slavi se blagdan Sv. Marije Magdalene, tada je u Svirčima fešta, Svirče posjećuju stanovnici okolnih mjesta, te se nakon mise, uz tradicionalna jela, domaće vino, klapsku pjesmu i ples, slavi do dugo u noć.
Dio jelovnika
Zanimljivo je spomenuti da će u sklopu programa "Concerto Solution Hvar", na najsunčanijem ovom otoku, Svirče dobiti nepovratna sredstva Europskih fondova gdje će Uljara Božić sudjelovati u realizaciji projekta "Biomasa i sunce". Dok su se ostaci iscijeđenih maslina nakon proizvodnje ulja ranije palili ili puštali da istrunu, sada će se iz kompostane i postrojenja na bioplin proizvoditi električna i toplinska energija.
Svirče-svatko ima i svoju vinariju
Spomenik Anki Makjanić-zahvala za uređenje Svirča

Male kućice Svirče