petak, 16. rujna 2011.

Bobovišća (Brač)

Samo 2-3 km od Ložišća, na cesti prema Milni, nalaze se Bobovišća, mjesto udaljeno 1 km od mora, a ispod u uvali se nalaze  Bobovišća na moru.
Bobovišća i Ložišća
Bobovišća na moru
Bobovišća
Bobovišća na moru je zaklonjena uvala, zaštićena od svih vjetrova i vrlo sigurna za male brodove. Mjestašce čini nekoliko kuća i kućica nanizanih niz jednu i drugu obalu. Nazivali su ga Luka ili More.
Bobovišća na moru
Tu se nalazi nekoliko kuća obitelji Nazor, među kojima je i kuća u kojoj je Vladimir Nazor proveo djetinjstvo. Nakon diobe djedove prostrane kuće u Ložišću - Velom selu, u šestoj godini života, Vlado seli sa roditeljima u staru kuću na obali. Otac Petar Nazor bio je činovnik, a majka Marijeta iz ugledne obitelji Tommasseo. Odrastao na talijanskom jeziku, Vladimir tek kasnije savladava i zavoli hrvatski jezik. Dječak iz tada osiromašene, a nekad imućne obitelji susreće se sa bijedom i teškim životom otočkog težaka, posebno u vrijeme kada je u Dalmaciji započela vinogradarska kriza.
Luka Bobovišća
U svojim Pričama iz djetinjstva ulogu su imali vlastiti doživljaji i mladenačka iskustva, mjesto radnje skoro svih priča iz djetinjstva su Bobovišća. Vlado je ovdje imao izravan dodir sa prirodom, sa morem, kršom, lozom, maslinom. U Luci je naučio boraviti sa samoćom, jer ovdje nije bilo djece: Škola je bila u Ložišća i Bobovišća  iz koje bi se osamljen vraćao u Luku.
KućaVladimira Nazora (čempres pred kućom)
Kuće Nazor
U vrijeme kada je ovdje živio Vladimir Nazor, obronci s obje strane uvale bili su goli i krševiti, obrasli makijom i aromatičnim biljem, pa je ljeti sunce nemilice prižilo uvalu. Sada kada je ovo područje pohrano požarima, još više je golo, i možemo čuti i osjetiti: "I cvrči, cvrči cvrčak, na čvoru crne smrče..."
Pored ceste
A kada znamo još i da je Brač otok bez izvora vode, jasnija nam je slika suše i žeđi u Velom i Malom selu i u Luci, u Nazorovoj pripovjetci Voda, ili kada kaže: 
"Otoče bez vode, izvori ne ključaju na tvojim proplancima, potoci ne teku niz tvoje klance. Piješ rosu jutarnju i kišu noćnu, što ti je nose olujni oblaci sinovi Jadrana i Mediterana. Udaraju žitki mlazovi u moj krov, teku glogotajući kroz žljebove, slivaju se u cisternu, što je sam dubih i gradih, a srce mi raste s toga dara, koji dolazi s visina.Otoče bez vode, hvala ti, što me nauči žeđati i čeznuti za nečim čitav svoj život."
Otoče bez vode
A njegova Pastira Lodu, tog  bračkog fauna, tog najpoznatijeg Bračanina u Hrvatskoj, i danas možete prepoznati kada ugledate tu simpatičnu, nasmijanu i vedru osobu, uvijek spremnu na šalu i duhovit odgovor.
Pastir
Na brdu ponad kupališta Kargadur nalaze se tri stupa nalik antičkim stupovima, koje je Nazor dao izgraditi u čast svoje tri sestre. A njega i danas možete vidjeti kako sijedi i čita  na Boboviškoj rivi gdje je podignut spomenik njemu u čast.
Spomenik Vladimiru Nazoru
Vladimir Nazor na Boboviškoj rivi
Bobovišća na moru
U Bobovišća luci su rimski i bizantski arheološki nalazi, a u obližnjoj Vičjoj luci je najpoznatiji lokalitet s nalazima iz ilirsko-grčke civilizacije. Tu se nalazi i neobičan kamen nazvan Turčinova glava. Turci su naime i povod za naseljavanje ovog mjesta, jer su se bježeći pred Turcima iz bosanskog Bobovca upravo ovdje naselili njegovi stanovnici, po čemu je Bobovišća i dobilo ime.
Bobovišća na moru
Bobovišća
Bobovišća -stare kuće
Župna crkva ispočetka je bila crkva Sv. Martina na brdu, građena u ranoromaničkom stilu s kamenim reljefom Majke Božje s djetetom Isusom i Sv Martina na konju koji svoj plašt daje siromahu.
Crkva Sv Jurja
Kasnije u 19. stoljeću sagrađena je mala lijepa barokna crkva Sv Jurja, koja je radi trošnosti srušena i ponovo sagrađena 1914. godine u koju je ugrađena rozeta sa stare crkve i sačuvani stari oltar, križevi i nekoliko baroknih pala, te je ona postala župna crkva.
Crkva Sv Jurja u Bobovišću
U mjestu je još i crkvica Gospe od Zdravlja iz 19. stoljeća,. Na groblju je malena kapelica Sv Nikole i lijepi mauzolej obitelji Gligo.

Crkvica Sv Nikole
Obitelj Gligo u Bobovišća vlasnici su rustikalne kuće, a u Bobovišća na moru je njihov kaštil iz 18. stoljeća,  najljepši kaštil na otoku, danas pretvoren u ljetnikovac.
Kaštil Gligo
Rustikalna kuća
Stanovništvo se ovdje bavi ribarstvom, poljoprivredom, uzgojem vinove loze i maslinarstvom, a u posljednje vrijeme i turizmom, pa je sve više zainteresiranih za obnovu svojih starih, napuštenih kuća, koje se mogu pretvoriti u autentične dalmatinske ville.

Stara kuća u Bobovišća
Stara kuća u Bobovišća