subota, 24. rujna 2011.

Bol (Brač)

Evo nas konačno u Bolu, najatraktivnijem turističkom odredištu na Braču i na cijelom Jadranu, i Hrvatskoj, koji se ponosi titulama Turističkog prvaka, Tursitičkog cvijeta, Plavog cvijeta, Sunčanog cvijeta, Villa Giardino....
Bol
Vidjeli smo ga sa Vidove gore, smjestio se u osami na južnoj obali Brača, sa istaknutim šljunčanim rtom koji se pruža prema pučini.
Sa Vidove gore
Bol je jedan od najstarijih gradića na Braču, ime mu dolazi od mixa riječi : romanskog vallum, što znači ukop, zemljani bedem, zemljom utvrđeno naselje, i od slavenskog obala.
Bol a Vidova gora kao utvrda
Bol
Prvi put se spominje u Povaljskoj listini 1184. godine, a kao naselje se spominje 1475. godine u darovnici kojom knez Zacharia daruje poluotok Glavicu Dominikancima. Sa osnivanjem doominikanske zajednice gradi se i dominikanski samostan sa crkvicom Gospe od Milosti, koji je ujedno i muzej sa brojnim vrijednim djelima, od kojih se ističe slika Bogorodice sa Djetetom, rad Tintoretta, jednog od najpoznatijih slikara renesanse.
Dominikanski samostan u Bolu
Crkva Gospe od Milosti, Bogorodica sa Djetetom
Muzej
Poluotok Glavica i Dominikanski samostan
U Bolu nalazimo brojne arheološke ostatke koji svjedoče svoje vrijeme: rimska nakapnica za vodu, nadgrobne stele i reljefi, starokršćanski sarkofazi, predromanička crkvica Sv Ivana i Teodora, sagrađena na antičkim ostacima.
Crkvica Sv Ivana i Sv Teodora
Renesansna barokna palača sadržava vrijednu galeriju suvremene hrvatske umjetnosti Branislav Dešković iz 17. stoljeća. Mjesna crkva Gospe od Karmela sagrađena je u 18. stoljeću.
Crkva gospe od Karmela
Kaštil
Nad Bolom se nadvio planinski vijenac Bolska kruna i ilirska gradina Koštilo. U blizini  kraj malog mjesta Murvica nalazi se Zmajeva špilja sa zanimljivim reljefom. 
Zmajeva špilja
Istočno od Bola nižu se brojne plaže, ali najljepša i najzanimljivija je plaža Zlatni rat, koja je i zaštitni znak Bola, prepoznatljiv na svim razglednicama. Taj jedinstveni fenomen, taj istaknuti rt u more prema pučini, zanimljiv je i po tome što mijenja svoj oblik, pomiče se sad na jednu, sad na drugu stranu, ovisno o tome koji vjetar puše i kako udaraju valovi u obalu.
Prepuna plaža Zlatni rat
Zlatni rat
Zlatni rat
Bol, nekoć mjesto vinogradara, ribara i pomoraca, danas je najistaknutije turističko mjesto u Hrvatskoj.
Vinograd
Masline
 S razvojem turizma ovdje su  sagrađeni brojni hoteli i hotelska naselja i apartmana, sa brojnim restoranima i bogatom gastro ponudom.
Hotel Ivan
Hotel Ivan
Restoran na otvorenom
Ovdje su odlični uvjeti za surfing, vodene sportove, podvodni ribolov, školu ronjenja i jedrenja na dasci...ali može se odlično provesti i uz boćanje, kuglanje, košarku, mali nogomet, ili vožnju biciklom. 
Jedrenje na dasci
Biciklizam
Zabavna vožnja na banani
Također, Bol je i istaknuti teniski centar, sa preko 20 teniskih igrališta i teniskim stadionom, gdje se održava i WTA Croatian Bol Ladies Open.
WTA Croatian Bol Ladies Open
Odavde se organiziraju i izleti u okolicu, već smo prije spomenuli Pustinju Blaca, ili Zmajevu špilju, ili Vidovu goru s koje se može isprobati letenje zmajem.
Skok s padobranom
Bolsko lito, kulturna manifestacija koja se održava u Bolu, dopunjava kulturno zabavni život u Bolu, a uključuje gostovanja poznatih kazališta, nastupe glazbenika, a posebno mjesto zauzima pučka fešta i proslava Gospe od Sniga 5. kolovoza, kao sjećanje na dan kada je ovdje usred ljeta pao snijeg!
Pogled na lučicu u predvečerje
Restoran na otvorenom
Meni
Ne možete doći na Brač, a ne vidjeti Bol! Zapravo mislim da ćete prvo otići u Bol, jer to je mjesto koje se jednostavno mora posjetiti, a onda ćete obići i cijeli Brač, koji je zaista prekrasan u svakom svom mjestu.

Zalazak sunca u Bolu