srijeda, 7. rujna 2011.

Supetar (Brač)

Evo me konačno i u Supetru, najvećem mjestu na Braču, zapravo jedinom koje ima status grada.
Supetar
Supetar je političko središte otoka Brača, a koju je ulogu preuzeo od Nerežišća u 19. stoljeću, jer se život već tada premjestio iz unutrašnjosti otoka na obalu, pa je Supetar postao glavna luka Brača. Danas on predstavlja sjeverna vrata Brača (Sumartin su istočna vrata), jer je povezan trajektnom linijom sa Splitom.
Supetar
Trajektna luka
Riva
Supetar je dobio ime po uvali Sv. Petra u kojoj se nalazi. U 6. soljeću tu je bila sagrađena ranokršćanska bazilika posvećena Sv. Petru, otuda ime uvali. Na tim temeljima sagrađena je današnja župna crkva Marijina Navještenja u 16. stoljeću, sa zvonikom sa satom , sa oltarnom palom Bogorodice sa svecima, djelom lokalnog slikara amatera Feliksa Tironija, te sa orguljama Petra Nakića. Pored crkve se i danas nalaze ranokršćanski mozaici.
Crkva Marijinog Navještenja i zvonik sa satom
Pored crkvice Sv. Nikole na groblju ističe se neobizantski Mauzolej obitelji Petrinović, djelo kipara Tome Rosandića. Tu su još i dva ranokršćanska sarkofaga i ostaci rimske villa rusticae.
Mauzolej obitelji Petrinović
Supetarsko lito je manifestacija koja obuhvaća raznoliki kulturno zabavni program od sredine lipnja do sredine rujna, te obuhvaća i Supetarsku fjeru 29.06. na dan Sv Petra, svog zaštitnika, a s obzirom da u općinu Supetar spadaju i Splitska, Mirca i Škrip, u ovom programu obuhvaćene su i Splitska fjera Velike Gospe, Miraška fjera Gospe Miraške, i Škripska fjera Sv. Jelene Križarice.
Supetar
Osim toga program obuhvaća filmski festival,ljetni kino, klapske večeri, koncerte, večeri folklora, izložbe, supetraski ljetni karneval, sportske manifestacije...
Ljetni karneval u Supetru
Šetnica uz villu
Sredinom kolovoza Supetar postaje središte urbane elektronske glazbe. Publiku razgaljuju zvukovi new age funka, jazza, break beata.
Supetar
I Supetar ima svog umjetnika, najpoznatijeg Supetranina Ivana Rendića, oca modernog kiparstava u Hrvatskoj. U Supetru se nalazi Galerija Ivan Rendić sa 208 njegovih djela dok su ostala njegova djela u mnogim gradovima Hrvatske i Europe. Na rivi se nalazi Rendićeva skulptura Alegorija uma.
Alegorija uma
Odmor u hladovini borova uz more
Supetar je interesantno turističko središte, ima odličnu povezanost sa Splitom i sa svim naseljima na Braču, pa tako turist koji za svoje odrediše odabere Supetar može po želji kroz jednodnevne izlete obići mnoge destinacije, od velikih gradova Splita, Trogira, Omiša, do malih mirnih mjesta, ili do Cetine, ili pak obići sva ova divna mjesta na otoku, planinariti na Vidovu goru, otići u Pustinju Blaca....
Riva
Iz Supetra izletnici često preko Nerežišća odlaze na Vidovu goru, a na tom putu nalazi se i oaza mira Trolokve - kulturno povijesni kompleks sa tri lokve u kojima se skuplja voda, a koja je služila za napajanje stoke, ili za zalijevanje maslinika i vinograda.

U maslinicima i vinogradima je zanimljivo vidjeti  kamene poljske kućice okruglog tlocrta s kupolastim krovom. Pretpostavlja se da su u baš takvim građevinama živjeli prapovijesni stanovnici.
Trolokve
Trolokve
A nakon toga može se odmoriti u Supetru na predivnim plažama Vlačica i Banj. Vlačica je šljunčana plaža zapadno od gradske luke i povezana je sa pješčanom uvalom Banj, pogodnom za obitelji sa djecom. Plaže su opremljene raznim zabavnim sadržajima poput vodenog tobogana, pedalina...
Plaža
Boravak u hotelima u blizini kao što je Amor, ili možda Bračka Perla, koji predstavlja pravi dalmatinski ljetnikovac, okružen gustom borovom šumom, grmovima lavande, maslinicima, koji sa raznovrsnim popratnim relaksirajućim sadržajima zadovoljavaju zaista visoki standrad luksuznog odmora.
Bračka Perla
Bračka Perla
Nije ni čudo da je američki časopis Islands (Otoci) uvrstio je Brač među 10 najpoželjnijih otoka za život na svijetu.
Zalazak sunca u Supetru