nedjelja, 4. rujna 2011.

Splitska (Brač)

U maloj mirnoj uvali na sjevernoj obali otoka Brača, od Postira udaljenoj samo 3 km smješteno je slikovito mediteransko mjesto Splitska. 
Splitska
Ova uvala je u doba Rimljana bila pristanište za brodove koji su prevozili kamen iz Škripa za gradnju Dioklecijanove palače u Split.
Splitska
Ime Splitska mjesto je dobilo upravo po tako razvijenoj vezi sa Splitom, ali tek kada je Split postao jako trgovačko središte u 7. stoljeću.
Uvala Zastup
Ovo je bio prirodni izlaz na more za mještane Škripa, njihova prirodna luka, pa su i samo naselje osnovali 7 obitelji iz Škripa, naselivši se ovdje 1228. godine, te su uz dozvolu bračkog kneza osnovali bratovštinu i sagradili crkvicu Sv. Marije. 
Crkva Sv Marije Splitska
Splitska se međutim nije mogla održati kao naselje u 13. stoljeću zbog učestalih napada omiških gusara, tek stoljeće nakon što je Omiš pao pod Mletačku vlast, odnosno u 16. stoljeću, naselje se intenzivnije razvija. Tome je i pridonio Mihajlo Cerinić iz Škripa sagradivši ovdje kaštel koji se sastojao od 3 međusobno povezane zgrade oko visokog tornja s puškarnicama. Kaštil je služio u obrambene svrhe s obzirom na prisutnu tursku opasnost.
Kula velika
Crkva Sv. Marije je obnovljena u 16. stoljeću, gdje je postavljena oltarna pala renesansnog slikara iz Venecije.
Splitska
U splitskoj se stanovništvo bavi poljoprivrednom, maslinarstvom i vinogradarstvom, tek u zadnje vrijeme i turizmom.
Vinograd uz more
Život u kamenu
Pogled s balkona
Ovo je mirno mjesto sa predivnim uvalama okruženim bujnom borovom šumom. Uvala Bok je u samom naselju, Grabova je prema Postirama, a Krnji rat na izlazu iz uvale Spliska, te malo dalje prema Supetru zaliv Zastup. 
Bok
Plaža u borovoj šumi
Sve plaže su predivne, prirodne, more je čisto, boravak u hladovini borove šume, za one koji vole mir, čine odmor ovdje potpunim. U Splitskoj nema hotela, a smještaj je moguće pronaći u apartmanima, te se tako uklopiti u domaći ambijent.
Staza uz more
Zalazak sunca