petak, 9. rujna 2011.

Mirca (Brač)

Samo 3 km od Supetra prema zapadu nalaze se Mirca, pa ako želite doživjeti zaista autentičan doživljaj otočkog života, nemojte ne svratiti, kao što se to obično čini kada se iz Supetra ide u Sutivan.
Mirca
Mirca
Mjesto je osnovano u 16. stoljeću, stari centar je dalje od mora, i odiše ugođajem starog zaboravljenog otočkog sela, sa karakterističnim kamenim zidovima, od kojih je vjerojatno samo mjesto i dobilo  ime prema latinskoj riječi murus što znači zid.
Uz more
Mirca uvala
Ovo malo mediteransko mjesto i danas je zadržalo svoj rustikalni ugođaj, stanovnici se ovdje bave uzgojem voća i vinograda, a putem možete sresti prijateljski raspoložene kozliće ili nezainteresiranog magarčića, i činit će se kao da je vrijeme stalo.
Radoznali kozlići
Magarac
Sada se život spustio bliže moru  u nove lijepe kuće među borove, u blizinu lijepih pješčanih plaža, i sve još uvijek daleko od  užurbanog modernog života, kojeg samo preko druge obale iz daleka promatra.
Mirca pogled na more
Pogled iz Mirca na Split
Plaža
Župna crkva Gospe od Pohođenja ili Gospe Miraške sagrađena je u 18. stoljeću, a u unutrašnjosti se nalazi "Pieta" supetarskog slikara Feliksa Tironija. Miraška fjera  u sklopu Supetarskog lita održava se 02.srpnja, a na dan zaštitnice svoga mjesta.
Župna Crkva Gospe od Pohođenja
Mirca kapelica
I stari i novi dio Mirca zadržao je svoj mirni stil, pa tako je ovdje idealno mjesto za odmor od gradske vreve.
Mirca-raskršće