subota, 17. rujna 2011.

Milna (Brač)

Na zapadnoj obali Brača, s pogledom na Splitska vrata u jednoj od najsigurnijih uvala na Braču, smjestila se Milna.Općina Milna obuhvaća Ložišća, Bobovišća i Bobovišća na moru.
Milna
Ime Milna potječe od staroslavenske riječi mil, što znači pijesak, a prema tome što je ovo mjesto gdje su bujice nanosile pijesak. Uvala se račva u dva rukava, dvije potopljene doline što se spuštaju s unutrašnjosti: Žal i Pantera. 
Uvala Osibova
Još u vrijeme gradnje Dioklecijanove palače, ovdje je carevo brodovlje nalazilo sigurnu luku. Danas su ovdje dvije moderno opremljene marine.
Milna
Mjesto se razvilo na tupom rtu između ove dvije uvale, na proplanku oko kaštila Cerinić iz 16. stoljeća i crkvice sv Marije koju je podigla obitelj Cerinić, gdje su se zbile kuće, koje čine divan ambijentalni sklop jednog baroknog malog mista.
Milna
Na rivi su kuće bogatih brodovlasnika i kapetana iz 18. i 19. stoljeća, i svojom veličinom, prostranim balkonima, ukrasnim konzolama, s velikim prozorima, četverostrešnim krovovima, kamenim žlijebovima, pokazuju svoju nadmoć, i kao da su kulisa iza koje se skrivaju među uskim uličicama kuće tipične dalmatinske arhitekture, dok tragovi starog pastirskog naselja, nisu više vidljivi.

Milna pogled s kopna
Rivu su sagradili stanovnici Pustinje Blaca, gdje je tako nastalo središte bračke trgovine, s čime je napredovalo i milnarsko pomorstvo i brodogradnja. Upravo u milnarskom brodogradilištu nastao je prototip jedrenjaka, tipičnog drvenog broda, nazvanog po Braču - bracera.
Kavica na rivi u Milni
Mjestom dominira lijepa barokna crkva Gospe od Blagovijesti iz 18. stoljeća s kamenom skalinadom i skladnim zvonikom. Kasnobarkokna oltarska slika Navještenja ubraja se među najljepše oltarske pale na Braču. Ivan Rendić je isklesao za glavni oltar kipove Sv Josipa i Sv Jerolima. Mjesni trg krasi Rendićeva fontana.
Crkva Gospe od Blagovijesti
Trg
Turizam u Milni je razvijen, posebno nautički turizam. Povezanost katamaranom sa Splitom čini Milnu pristupačnijom, pa se sve više dolazi u Milnu uživati u prekarsnom moru i plažama na uvalama Vlaška, Osibova, Pasika, Maslinova i Lučice. Smještaj je moguće pronaći u hotelu na rivi, kao i velikom broju apartmana.
Hotel Sidro u Milni
 Uvala Lučice

Na ovom mjestu Brač samo što ne dodirne Šoltu, kako kaže Petar Hektorović. Između se nalazi samo maleni otočić Mrduja, koja je od davnina kamen smutnje između Bračana i Šoltana, jer su ga i jedni i drugi  nazivali svojim. U današnje vrijeme ta njihova prepirka je riješena na zabavan način, pa se tako svake godine Bračani i Šoltani upute sa svojim brodicama na "potezanje Mrduje", pa tko pobijedi on je vlasnik Mrduje sa mandatom na godinu dana.