četvrtak, 15. rujna 2011.

Ložišća (Brač)

Eto, vidjeli smo Ložišća, skromno i skladno mjesto na kamenom proplanku Brača, malo udaljeno od mora, sa kosim i strmim uličicama, sa starim kamenim kućama, pročelja okrenutih suncu, dok mjestom dominira prekrasan zvonik i cijelom mjestu daje nestvaran izgled.
Ložišća
Kamena kuća - Ložišća
Prozor
Pomislit ćemo odmah kako je ovo vrlo zanimljiv izbor mjesta za gradnju svojih kuća, gdje je kamen do kamena i kamen na kamenu, kuće kao da su zalijepljene za pozadinu, sve jednako romantične, i visoke prostrane dvokatnice i malene kamene prizemnice na vrhu proplanka.
Ložišća
Stara kuća u Ložišćima
Ložišća su jedno od mlađih naselja na otoku, naselili su ga stanovnici Bobovišća u 18. stoljeću, a koji su tu doseljeni sa kopna kao izbjeglice pred turskom vlasti. I dok se Bobovišća naziva Malo selo, Ložišća su Velo selo. 

Stanovnici se ovdje bave uzgojem vinove loze i maslina, na zemlji otetoj kršu, stalnim trijebljenjem kamena na gomile. 
Ložišča
Odlazak u "polje"
Lagana šetnjica sa "ljubimcima"
U masliniku pokraj Ložišća privlači pažnju pomno građena poljska kućica tzv bunja, vlasništvo bivše manekenke Splićanke Ane Reić, također i dizajnerice, čije su kreacije prodavane u ekskluzivnim dućanima širom svijeta. Ovo je fantastično mjesto za odmor i meditaciju, "kuća za gušte", građena od bračkog kamena, pokrivena kamenim pločama, s dobro izoliranim zidovima i sa unutrašnjosti u starinskom stilu. Ovdje se uživa u tišini maslinika dok pogled puca u daljinu, od Marjana do Visa.
Bunja
Na putu prema Ložišćima u vrhu Velikog dolca - klanca, kojim je nekada tekla rijeka, sagrađen je most za vrijeme posjete cara Franje Josipa Braču, pa ga Bračani od milja i zovu most Franje Josipa, s kojeg se također pruža prekrasan pogled na Veliki dolac koji se spušta prema Vičjoj luci ispred Bobovišća. Ovaj klanac je zanimljiv slobodnim penjačima, jer je ovdje uređeno više od 30 penjačkih smjerova.
Most Franje Josipa
A onaj prekrasni zvonik, koji se smatra i najljepšim zvonikom na otoku, rad je Ante Matzenika, a izgrađen je uz župnu crkvu 1899. godine, prema nacrtu Ivana Rendića. Župna crkva je izgrađena 1820. godine u baroknom stilu i posvećena je Sv Ivanu i Pavlu, ima pet mramornih oltara i jedan drveni oltar.
Župna crkva Sv Ivana i Pavla
Dominantni zvonik
Ložišća sa svojim prepoznatljivim zvonikom
Osim župne crkve u blizini su još i crkva Gospe Pompejske, zatim crkva Sv Antuna Padovanskog na groblju, te crkva Gospe Stomorice, čiji ostaci datiraju iz 12. stoljeća.

Nažalost, Ložišća su ovo ljeto sredinom srpnja bila okružena vatrom velikog požara, čak je i ono malobrojno stanovništvo mjesta bilo evakuirano, jer je vatra prijetila i kućama. Stradale su tako prelijepe borove šume, maslinici i vinogradi, pa je prizor više nego otužan. Požar je poharao cijeli zapadni dio Brača, sa obale se činilo kao da je pomrčina sunca, što je dodatno davalo apokaliptičnu notu. Šteta! Strašna šteta!
Strašna noć u Ložišćima