nedjelja, 11. rujna 2011.

Sutivan (Brač)

Evo nas i u Sutivanu, skladnom naselju na sjeverozapadnoj obali Brača, najbližeg Splitu, s kojim je bio svakodnevno povezan brodskom linijom dok nije premještena na susjednu luku Supetar.
Sutivan
Povijest Sutivana veže se uz predio Bunte oko crkvice Sv. Ivana, koja je sagrađena uz temelje starokršćanske crkve Sv. Ivana iz 6. stoljeća. Prema ovome je mjesto i dobilo ime Sveti Ivan=St Ivan , Stivan ili Sutivan. Iako je Sutivan zadržan kao službeno ime, Stivan se javlja u mnogim ispravama, a i Bračani ga nazivaju Stivan.
Sutivan
Uz crkvicu su i ostaci ilirsko rimskih grobova, kao i ostaci rano rimskog gospodarstva villa rusticae.  Nakon Dioklecijanova vremena i rušenja Salone, Brač je bio utočište salonitancima i splićanima .
Sutivan - kameni ostaci
Pravi razvoj Sutivana počinje nakon 1444. godine, kada s prestankom gusarenja prestaje opasnost življenja uz obalu, pa se doseljavaju Bračani iz unutrašnjosti, a ovdje su to stanovnici iz Donjeg Humca, dok se sa obale ovdje doseljavaju stanovnici iz Splita: Kavanjin, Nalis, Definis, i iz  Podgore Ivanovići.
Kula
U 16. stoljeću gradi se i župna crkva Uznesenja Marijina s lijepim barkonim zvonikom netipičnim za bračke kampanele ravnih ploha. Sličan kampanel smo vidjeli u Pučišćima na crkvi Sv. Jerolima. 
Crkva Uznesenja Marijina Sutivan
Unutrašnjost crkve
U to vrijeme grade se brojni sklopovi kuća za gospodarstvo i stanovanje poznati pod imenom "dvori". Jerolim Kavanjin, autor najvećeg hrvatskog epa "Bogastvo i uboštvo" pjesnik, plemić i odvjetnik, uz ostatke rimskih villa rusticae, u centru gradi skladan ljetnikovac s baroknim perivojem - Kavnjinov ljetnikovac. Danas je tu muzejska zbirka starih alata i zanata i Kavanjinova spomen soba.

Kavanjinov ljetnikovac

U 17. stoljeću nakon velike kuge, u Stivanu  je sagrađena zavjetna crkva Sv. Roka, kojega su i izbarali za svog zaštitnika. Crkva se nalazi na brežuljku kraj groblja, sa zvonikom sa ravnim kampanelom, pa se tako Sutivan i prepoznaje na razglednicama kao mjesto sa lijepom lukom i dva kampanela, jedan barokni a drugi ravni. U blizini crkve su i raritetne katakombe iz doba crkvenih bratovština.
Kampanel Sv Roka
Sutivan - dva kampanela
U 19. stoljeću Sutivan se razvija i na kulturnom polju, osnovana je prva muška osnovna škola, koja postaje državnom. U to vrijeme previranja između narodnjaka i autonomaša, jedino su Sutivan i Pučišća bili za sjedinjenje sa Hrvatskom i za hrvatski jezik u administraciji. Uskoro je osnovana i ženska osnovna škola, kao i čitaonica.

Za vrijeme Austro Ugarske vlasti zabilježen je dolazak cara Franje Josipa I. Ogromnu štetu stivanskoj poljoprivredi, koja je bila osnova razvoja Sutivana, nanio je trgovački ugovor Beča i Italije, prema kojem je talijansko vino bilo oslobođeno carine. Dodatno su bolesti loze peronospora i žilodera uništile vinogradarstvo na otoku, pa je došlo do masovnog iseljavanja, najčešće u Južnu Ameriku, u Chille. U Drugom svjetskom ratu također je došlo do velike evakuacije nakon kapitulacije Italije i pod njemačkom okupacijom, preko Hvara i Visa u Egipat do pustinje Ell Shatt.

Šezdesetih i sedamdesetih godina dolazi do procvata turizma, koji je započet već 1927. godine kada je povratnik iz Bolivije Ivan Grubšić otvorio hotel Vesna koji je još donedavno funkcioniro. Danas je Sutivan treći iza Supetra i Bola po razvoju turizma, iako nema ni jednog hotela, ali zato kroz veliki broj apartmana nudi mnoge smještajne kapacitete.
Hotel Vesna- razglednica Sutivana
U Sutivanu su lijepe plaže, plaža Bunta koja se ranije nazivala Češka plaža po tada najbrojnijim turistima, dok danas tu ulogu preuzimaju Mađari. Također su tu lijepe i duboke uvale Stiniva, Livka, Stipanska i Vičja luka.
Sutivan
Sutivan
Plaža
Općina Sutivan kao svoj dan slavi blagdan Ivana Krstitelja 24.06., s brojnim pučkim i crkvenim svečanostima Stivanskog lita, dan Stivanske župe je Velika Gospa 15.08., a Stivanska fjera Sv. Roka 16.08. Najpoznatije natjecanje Vanka regule (izvan pravila) obuhvaća niz zabavno sportskih aktivnosti, a koje bi Sutivan mogao podignuti na nivo po kojemu bi mogao biti prepoznatljiv na širem području.
Ulica -pogled na Split
Vanka regule
Stivansko lito