srijeda, 31. kolovoza 2011.

Postira (Brač)

Iz Škripa ću se spustiti na sjevernu obalu otoka Brača, u Postira, mjesto smješteno između Pučišća i Splitske, sa lijepim razvedenim uvalama i šljunčanim plažama, nedaleko od pješčane uvale Lovrečina, i od Mirja na Brigu.
Postira
U uvali Lovrečina i u okolnom području pronađeno je više antičkih spomenika koji govore o organiziranom životu još iz 1. stoljeća nakon Krista. Zatim su tu ruševine starokršćanske bazilike Sv Lovre iz 5. stoljeća, srakofazi, fragmenti rimske keramike.
Uvala Lovrečina
Na Mirju su ostaci rimskih villa rustica, zatim ostaci ranokršćanske bazilike, te na istom mjestu ostaci benediktinskog samostana, koji se spominje i u Povaljskoj listini.
Ostaci samostana
Postira se prvi put spominje 1337. godine u kontekstu ugovora za obradu zemlje, kao pastura=pašnjak.
Sjeverna obala Brača u stvari bila slabo naseljena zbog omiških gusara, tek prestankom opasnosti od njih, a također i prilikom velikih doseljavanja Poljičana zbog turske opasnosti, počinju se formirati naselja.
Kuće Postira
Samo mjesto Postira razvilo se od nekoliko kuća u blizini Mirja, a povećalo se doseljavanjem stanovništva iz obližnjeg Dola, kojima je to bila prirodna i dobro zaštićena luka za trgovinu i promet, te još značajnije dolaskom Poljičana.
Postira
Gospodnetić kula iz Dola pripada obitelji Gospodnetić koji su u Postirama imali veliko polje, gdje su se bavili poljoprivredom, i odavde isplovljavali svojim brodovima i trgovali Mediteranom.
Gospodnetić kula Dol
Dol
U Postirama dominira i kaštel Lazanić (Lazzaneo) sagrađen 1584. godine kada su se Postira odvojila od župe Dol, a u kojoj je rođen i jedan od naplodnijih pisaca u hrvatskoj književnosti, Vladimir Nazor (1876-1949), poznat po mnogobrojnim pjesmama, epovima, novelama, putopisima, romanima, esejima, pričama.( I sada se živo sjećam Bijelog jelena i guščarice Anke, i podijeljenih osjećaja kada je napustila šumu, te više nije mogla razumijeti jezik jelena.)
Kaštel Lazzaneo- rodna kuća V. Nazor
U Postirama je u 16. stoljeću sagrađena Župna crkva Sv. Ivana Krstitelja, sa masivnom apsidom, a u unutrašnjosti sa slikama umjetnika mletačke škole. Nedavno su ispod pločnika pronađeni zidovi ranokršćanske crkve sa grobnom sobom u obliku križa, s krstionicom i dvije cisterne.
Ostaci ranokršćanske bazilike
Crkva Sv. Ivana Krstitelja
Postira se prepoznaje i po poznatoj Sardini iz istoimene tvornice za proizvodnju proizvoda od sitne i krupne plave ribe, koja djeluje više od 100 godina, i koja ima najkvalitetniju srdelu.
 

Turizam je u Postirama značajan izvor prihoda, s nizom atraktivnih plaža i uvala, okruženih borovim šumama, maslinicima i vinogradima, gdje je moguć miran i ugodan obiteljski boravak.Smještaj se može pronaći u hotelima, pansionima, apartmanima. Hotel Vrilo je na samoj rivi, gdje se gost može suživiti sa svakodnevnim životom Postirana, a malo dalje na zapadnoj obali je lijepo opremljeni hotel Pastura.
Plaža i hotel Pastura
Hotel Vrilo
Kulturna manifestacija Postirsko lito obuhvaća svetkovine Sv. Ivana Krstitelja 24.06., Gospe Karmelske 16.07. i Velike Gospe 15.08. U okviru Postirskog lita održavaju se i regata od Postirske fjere od Postira do Omiša, Festival kratkog filma na starom gradskom trgu, ribarske fešte, izložbe, radionice, prezentacije maslinovog ulja i mnoge druge aktivnosti. Na pješčanoj plaži u uvali Lovrečina, gdje se slatka voda Cetine miješa s slanom morskom, igra se picigin, popularna igra na pješčanim plažama.
Festival kratkog filma- Postirsko lito
Uvala Lovrečina
Na You Toube sam pronašla odličan spot o Postirama!