ponedjeljak, 22. kolovoza 2011.

Pučišća (Brač)

Na omišku rivijeru vratit ću se opet, ali sada idem na otok Brač, idem u Pučišća, malo naselje na sjevernoj obali otoka Brača, u dubokoj uvali zaštićenoj i od bure i od juga, koja se na kraju račva u dvije manje uvale: Pučiški dolac i Stipansku luku.
Pučišća
Pučišćani kažu da se njihovo naselje zvalo Spužišće jer su se njihovi preci spustili (spuzili) iz srednjovjekovnih naselja Straževnika i Pražnica. Na drugom mjestu se kaže da je ime Pučišća nastalo od riječi puteus, što znači studenac, gdje se miješa slana i slatka voda.
Pražnice
Pučišća
Već iz Omiša prepoznaje se veliki kamenolom na ulazu u uvalu, s poznatim bračkim kamenom, koji je ovdje najvažniji izvor prihoda i čiji kamen je ugrađen i u zgradu Bijele kuće u Washingtonu.
Kamenolom na ulazu u luku
Ovaj kamenolom zakupljuje kipar Andrija Aleši 1435.godine i od njega izrađuje svoja djela. Kamenolom je privlačio i druge poznate umjetnike poput Juraja Dalmatinca ili Nikole Firentinca. Više od 100 godina ovdje djeluje kamenoklesarska škola u kojoj učenici izrađuju prava remek djela: kamene rozete, stupove, kapitele, vaze portrete i drugo. Kamenoklesarska škola u posljednje vrijeme je i turistički hit, gdje turisti mogu vidjeti izrađena djela, kao i alate još iz rimskog vremena koji se koriste u gotovo nepromijenjenom obliku do danas.
Kamenoklesarska škola
Kamenoklesarska škola

U srednjem vijeku ovdje je sagrađeno čak 13 kula, pa su Pučišća nazivali i Luka kula. Najvrijednije su Žuvetić kaštel iz 1467.godine, koji je i zaštitni znak Pučišća, oko kojega se i razvilo današnje naselje. Tu su još Akvilina kula i Kaštel obitelji Dešković, dok se ostalima izgubio trag.
Kaštel Dešković
Priču o 13 kula s kojih su obranjena Pučišća od omiških gusara, nisam čula u Omišu, već sam za nju saznala ovdje. Kako su omiški gusari kontrolirali brački kanal, vrlo interesantno im je bilo imati i ovu zanimljivu i sigurnu luku. I Toma Arhiđakon je zapisao da su u osvajanje Pučišća krenuli omiški gusari na čelu sa Maldukom Kačićem, ali zahvaljujući dobroj utvrđenosti i organiziranoj obrani, to je bila bitka u kojoj omiški gusari nisu pobijedili. Danas se u okviru Pučiškog lita- održava kulturno povijesni spektakl Druga gusarska noć, koji predstavlja rekonstrukciju navedene bitke, a u kojoj je Don Andriju Ciccarellija, pučiškog kroničara, glumio i Čedo Martinić, poznati hrvatski glumac, također Pučišćanin.
Gusarska noć u Pučišćima
Pučiško lito sadržava bogat kulturno umjetnički program, ljetna glazbena škola, koncerti ozbiljne, pop i jazz glazbe, filmske večeri, čitaonice, izložbe, predstave, sportske priredbe...

Pučišće ima i bogatu sakralnu umjetnost. Tu je ranokršćanska crkva Crkva Sv. Stjepana s krstionicom u Stipanskoj luci, gdje su i ostaci naselja iz rimskog vremena, zatim Župna Crkva Sv Jerolima, zaštitnika Pučišća, iz 1566. godine, s vrlo interesantnim drvenim oltarom Sv. Ante, te oltarom Sv. Roka, slikarskog djela Tizianovog učenika Palme Mlađega, koja pokazuje kako Sv. Roko iscijeljuje bolesnika, a na slici se prepoznaje u pozadini panorama Splita.
Crkva Sv Stjepana
Crkva Sv Jerolima
Interesantne su i Crkva Sv. Juraja na Bračuti poviše Pučišća, s oltarom na kojem je u kamenom reljefu, djelu bračkog kipara Nikole Lozanića, prikazan Sv. Jure koji pobjeđuje zmaja. Crkva Sv. Dujma, barokni biser otoka Brača je trenutno malo zapostavljena.

Ohrabruje nedavno obnavljanje Crkve Sv. Nikole, sagrađene tik do svjetionika, kojem su se mnogobrojni moreplovci obraćali molitvom na svom putu ili stanovnici koji su odavde odlazili u potrazi za kruhom. Svečanost održanu tom prilikom predvodio je, također rođeni Pučišćanin, Generalni tajnik Sinode biskupa u Rimu, nadbiskup dr Nikola Eterović.

Pučišća su poznata i kao jako kulturno središte Brača. Najstarija sačuvana listina pisana hrvatskim jezikom iz 1184. godine čuva se u župnom dvoru u Pučišćima, Povaljska listina, jedan od najvažnijih jezičnih spomenika uopće. U Pučišćima već 1516. godine djeluje prva privatna škola. Prva čitaonica "Hrvatski skup" otvorena na inicijativu don Petra Lukšića 1868. godine djeluje i do danas i ovdje ima vrlo važno  mjesto i kulturni značaj.
Pučišća
Iako je Pučišća jedno od većih naselja na Braču, ipak je to malo mirno mediteransko mjesto stvoreno na kamenu i od kamena, sa zanimljivim građevinama miješanih stilova. Onaj tko želi odmor daleko od gradske vreve, rado će otići u Pučišća i uživati u čistom moru, kao i u bračkim specijalitetima, ribi i bračkom vitalcu, te vinu, maslinovom ulju, smokvama...
Pučišća na kamenu i od kamena