četvrtak, 25. kolovoza 2011.

Sumartin (Brač)


Ove lijepe bračke uvale zovu da ih se posjeti. Blizu je Sumartin, pa idemo tamo. Sumartin je malo slikovito mjesto na jugoistočnoj punti otoka Brača.
Sumartin
Pogled na plažu s mora
 Sumartin je najmlađe mjesto na otoku Braču. U Sumartin je doseljeno stanovništvo iz Bosne koje je bježeći pred Turcima stiglo u Makarsko primorje, a zatim su ovdje predvodeći franjevcima potražili sklonište. Sagradili su malu crkvicu koju su nazvali po svojem zaštitniku Sv. Martinu.
Na mjestu srkve Sv Martina, župna Crkva
Interesantno je da stanovništvo u Sumartinu nije čakavsko kao druga mjesta, već štokavsko, a što je nasljeđe od stanovnika koji su zapravo osnovali ovo mjesto, koje se sve do 19. stoljeća zvalo Vrh Brača, ne po nadmorskoj visini, već po orjentaciji, s obzriom da je na samom kraju otoka, a koje je preimenovano u Sumartin po njegovom zaštitniku Sv.. Martinu.
Sumartin- Vrh Brača
Sv Nikola
Na mjestu srednjovjekovne crkvice Sv Martina, sagrađen je u 18. stoljeću Franjevački samostan, a čiji je utemeljitelj pjesnik i ljetopisac fra Andrija Kačić Miošić. Uz samostan je sagrađena i župna crkva Gospe od Anđela. U samostanskom muzeju čuvaju se vrijedna platna venecijanskog baroka. Također tu su i matične knjige iz 1665-1755. godine, pisane bosančicom. Od sakralnih objekata još je značajna i predromanička crkvica Sv. Nikole iznad naselja.

Naselje Sumartin se razvilo spontano oko crkve Sv Martina, a stanovništvo se bavilo ribarstvom, poljodjelstvom, maslinarstvom, vinogradarstvom, pomorstvom i brodogradnjom. Tu je sagrađeno i malo brodogradilište, najstarije na Jadranu, u kojem se i danas izrađuju tradicionalni drveni brodovi.
Sumartin
Danas je sve zastupljenija grana privrede turizam, s obzirom da je Sumartin dobro povezan sa kopnom, koji zapravo predstavlja vrata otoka. Trajektna luka je živo mjesto, svakodnevne linije sa Makarskom su u ljetnom vremenu još učestalije, a također živost luci dodaju turističke jahte i koćarice.
Apartmani
Sumartin ima lijepe uvale: Rasotica, Zukovik, Radovnja, Studena, Zvirje i Spilice, sa lijepim plažama i čistim morem. Posjećuju ga mnogi turisti, baš zbog njegove dobre povezanosti sa kopnom, a odavde imaju i dobru povezanost sa ostalim naseljima na otoku.
Plaža
Villa
Mnoge lijepo uređene ville i bogata gastronomska ponuda, zapravo pokazuju kako se sve više cijelo mjesto okreće prema turizmu. I sam taj šušur u trajektnoj luci već o tome govori.