nedjelja, 7. kolovoza 2011.

Skradin

Na ušću Krke u more zastanite malo u Skradinu. Obično ga samo pogledamo usput razgledavajući Krku, ili nas izdaleka očara sa odmorišta Krka na autocesti Split-Zagreb.
Skradin - pogled s odmorišta
Povijest Skradina duga je 2200 godina. Prije dolaska Rimljana ovo su mjesto nastanjivali Liburni, jedno od glavnih ilirskih plemena. Liburni su bili poznati kao smioni gusari u brzim lađama, živjeli su na prostoru od Raše u Istri do Krke, a njihovo središte bila je Scardona (Skradin). U rimsko doba Scardona je bila važni i bogati grad smješten u prirodnoj uvali zaštićenoj od vjetrova.  Grad se snabdijevao vodom sa Skardinskog buka, o čemu svjedoči nalazište ostataka rimskog akvedukta. Na lokalitetu Maraguša otkriveni su grobovi stari 1800 do 1900 godina.
Skradin
Skradin je dugo bio sudsko i biskupsko središte. Oko 950. godine u izvješću cara Konstatina Porfirogeneta Skradin se spominje kao jedan od devet najvažnijih gradova u Hrvatskoj, koja je tada bila podijeljena u 11 župa, a Skradin je pripadao Bribirskoj župi. Godine 1304. godine Skradin je kupio od bana Pavla Bribirskog privilegij i položaj slobodnog grada. Za vladavine knezova Bribirskih, Skradin je bio na vrhuncu svoje moći. Tijekom tog vremena sagrađena su dva samostana. Skradin je jedini grad uz Omiš koji su se tada uspijeli oduprijeti vlasti Mletačke Republike.
Crkva Sv. Spiridona
Crkva Male Gospe
Sin bana Pavla, Bribirskog, knez Juraj predao je 1347. godine Ludoviku grad Ostrovicu  nedaleko od Bribira, a on je njemu zauzvrat predao grad Zrinj na Zrinskoj gori, te je zapravo knez Juraj praotac slavne hrvatske obitelji Zrinskih, a grana Bribirskih - Šubići koja je ostala u Dalmaciji, ubrzo je nakon toga izumrla.
Bribir- nedaleko do Skradina
Slabljenjem utjecaja Bribirskih, Skradinu ulogu središta regije oduzima Šibenik uz podršku hrvatsko-ugarskog kralja Žigmunda. Mletački dužd se slično odnosio prema Skradinu, a dolaskom Turaka život u gradu je potpuno zamro. Nakon izgona Turaka Skradin postaje dio zadarske ili šibenske biskupije, koji su određivali granice.

Povijest je ostavila važne spomenike i arheološka nalazišta od kojih je najvažnija Bribirska glavica, spomenik nulte kategorije, koja je bila naseljena od prapovijesti. Smatra se da je tek jedna petina toga lokaliteta do sada istražena.
Bribirska glavica
Danas je grad Skradin riznica izvorne pučke glazbe, poznat po svojim klapama, a uz fešte od balota i pokladnih svečanosti, nezaboravni su trenuci uz uživanje u domaćem pršutu, kruhu ispod peke, svježoj ribi, školjkama i vinu iz obližnjih vinograda u Skradinskom polju.
Fontana na glavnom trgu
Tiha ulica
Strma ulica
Skradin je i zanimljivo odredište za nautičare, gdje se ljeti mogu primjetiti jahte bogatih i poznatih posjetitelja iz svjetskog jet-seta.
Pogled na marinu u Skradinu
Kada jednom navratite u Skradin, umjesto da ga samo usput pogledate na obali Krke na ulazu u Nacionalni park, bit ćete očarani tim kamenim gradom i sigurno ćete mu se ponovo vraćati.